Kadına yönelik şiddet açıklamasına 301’den soruşturma

  • kadın
  • 14:46 4 Aralık 2018
  • |
img
 
MARDİN - Mardin Şahmaran Kadın Platformu’nun 25 Kasım eylemlerinin yasaklanmasına rağmen sokağa çıkarak gerçekleştirdikleri açıklamadan dolayı Eylem Ergün hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “Türk milletini ve devletini alenen aşağılama” iddialarıyla soruşturma açıldı. 
 
Mardin Şahmaran Kadın Platformu’nun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde gerçekleştirmek istedikleri eylemler, Artuklu Kaymakamlığı tarafından “Yapılması planlanan etkinlik ile ilgili yapılan değerlendirmede 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirilmek istenen etkinlikler esnasında terör örgütü mensupları veya sempatizanlarının ilimizin farklı yerlerinde toplanarak, yapılmak istenen etkinliklere destek verme bahanesi ile bölücü terör örgütü övücü eylemlerde bulunabilecekleri…” gerekçesiyle yasaklanmıştı. 
 
Ancak yasağa rağmen Karayolları Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, eylemlerini gerçekleştirmiş, Kaymakamlığın kararını da protesto etmişti. Kadınların sürdürdükleri eylemi sonlandırmasını isteyen polise kadınlar “yasal işlem yapabilirsiniz” diye cevap vermişti. 
 
301’DEN SORUŞTURMA AÇILDI
 
Kadınların eylemi hakkında incelemesini tamamlayan Mardin Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi, eylemde açıklama yapan Kadın Platformu Üyesi Eylem Ergün hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve Türk Ceza Kanunu (TCK) 301’inci maddesindeki “Türk milletini ve devletini alenen aşağılama” iddialarıyla  soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Ergün, TEM Şube’ye giderek ifade verdi. Açıklamanın kadın örgütlerinin ortak açıklaması olduğunu belirten Ergün, üzerine atılı suçlamaları destekleyecek herhangi bir ifade olmadığını söyledi. 
 
Ardından serbest bırakılan Ergün hakkındaki soruşturmanın akıbeti önümüzdeki günlerde belli olacak. 
 
KADINA ŞİDDETE CEZASIZLIĞI ELEŞTİRMİŞTİ 
 
Platform üyesi Eylem Ergün, soruşturmaya konu olan açıklamada; evde, işte, sokakta erkek şiddetine karşı durmaya devam ettiklerini söyleyerek, “Kadına yönelik şiddetin ivmesi son yıllarda artmıştır. Taciz ve tecavüz edenler, öldürdükleri kadınlar için ‘intihar etti’ diyenler, soruşturmalardan kurtulmaya çalışıyor. Devlet her alanda kadına yönelik şiddete, haksız tahrik indirimleri ile failleri cezasız bırakarak şiddeti direk ve dolaylı olarak teşvik ediyor” ifadelerini kullanmıştı.