Kapatılan kadın dernekleri temsilcileri: Birlikte daha güçlü olduğumuzu gördük

  • kadın
  • 09:00 7 Kasım 2018
  • |
img

MUĞLA- "Sığınaksız bir dünya" talebiyle Bodrum'da bir araya gelen yüzlerce kadın arasında yer alan kapatılan derneklerin temsilcileri, kadınların seslerinin birlikte daha gür çıktığına vurgu yaptı.

"Sığınaksız bir dünya" talebiyle gerçekleştirilen Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın 21'incisi Bodrum Kadın Dayanışma Derneği'nin ev sahipliğinde Muğla'nın Bodrum ilçesinde gerçekleşti. 
 
Kurultaya, 25 ilden birçok kurum ve örgütün temsilcilerinin aralarında olduğu 205 kadın katılırken, “Kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadelede değişen devlet politikaları”, “Kadına yönelik erkek şiddeti ile mücadelede alanlarının daraltılması ve mücadele”, “Cinsel şiddet ve istismar” başlıkları altında 3 gün boyunca tartışmalar yürütüldü. 
 
İlk gün yapılan sunumların ardından kadınlar, “nafaka düzenlemesi” tartışmalarına karşı Bodrum Meydanı Kadın Ağacı önünde toplanarak, "Nafakayı değil, şiddeti engelle" sloganıyla eylem yaptı. Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan kadın dernekleri temsilcileri de hem kurultaya hem de eyleme katıldı. 
 
22 Kasım 2016 tarihinde çıkarılan KHK ile kapatılan dernekler arasında yer alan Van Kadın Derneği (VAKAD),  Adıyaman Kadın Yaşam Derneği ve Selis Kadın Derneği temsilcileri, uzun bir süreden bu yana ilk defa bu kadar kalabalık bir kadın grubuyla bir araya gelme fırsatı bulduklarını anlattı. 
 
ÖZİNVER: 2 YILDAN SONRA SESİMİZ DAHA GÜR ÇIKTI
 
Uzun yıllar VAKAD'ta aktivistlik yapan Songül Özinver, kadınların tüm zorluklara rağmen bir araya gelmesinin çok değerli olduğuna vurgu yaptı. VAKAD’ın kapatıldıktan sonra bağımsız aktivist olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Özinver, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınların dayanışmasıyla gerçekleşen kurultayda kadınlarla buluştuk. Uzun bir aradan sonra, ilk defa kurultayda yapılan konuşmalardan sonra, tüm kadınlar olarak basın açıklaması yaptık. Yani Van'dan sonra ilk defa bu kadar kalabalık bir kadın gurubunun katıldığı, yine sloganlarımızı atabildiğimiz bir eylem oldu. Gerçekten sokakta olmayı ne kadar özlediğimi fark ettim. Tabi Van ile Bodrum'un olanakları bir değil.  Aslında hep dediğimiz gibi 'kadınlar birlikte güçlüdür' sloganın ne kadar değerli olduğunu görüyorum. Van’da yeterince sesimiz belki çıkmıyordu; ama burada kadınlar olarak seslerimizi ve itirazlarımızı birleştirerek eylem yaptık. 2 yıldır birikintilerimiz oluşmuştu, bu birikintileri birlikte 'Biz varız, buradayız' dedik” dedi. 
 
Özinver, kurultayda kadınların sağlıktan, eğitime birçok sorunu tartışıp 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü öncesi bir genelge yayınlayacağını belirtti. Özinver, 25 Kasım için ise, “Sığınaksız bir dünya diliyorum ve bunun için tüm kadınları mücadele etmeye davet ediyorum” mesajı verdi.  
 
DURMUŞ: BU EYLEMİN AYNISIN ADIYAMAN'DA YAPMAK İSTERDİK
 
Adıyaman Kadın Yaşam Derneği çalışanı Fahriye Durmuş da, 25 Kasım öncesi yapılan kurultayın çok iyi geçtiğini söyledi. Derneğin kapatılmasından bu yana kadınlarla birlikte toplu bir eylem gerçekleştiremediklerini ifade eden Durmuş, şöyle devam etti: "25 Kasım öncesi, kurultayımız çok iyi geçti. İlk günün ardından gece ilk sokağa çıkıp seslerimizi birlikte birleştirip haykırdık. 2 yıldan sonra çok dolmuştuk, bunu gördüm. Adıyaman'da ne yazık ki, burada olduğu kadar daha az baskıyla çıkıp bir eylem yapamıyoruz. Gönül isterdi ki, bu eylemin aynısını bizim oralarda da yüzlerce kadınla yapabilelim. Burada yaptığımız eylem, Adıyaman'dan çok daha farklı oldu, daha az baskıyla haykırabildik. Derneğimiz kapatıldığından bu yana toplu olarak bir araya gelemiyoruz, açıklama yapamıyoruz” dedi. 
Durmuş, 25 Kasım’a ilişkin, “Kadına yönelik şiddetle mücadele gününün önemini biz kadınlar her geçen gün daha iyi farkına vardık. 25 Kasım'da bir günlük bile olsa kadınların özgür koşullarda bir araya gelmesini umut ediyorum" dedi. 
 
ESMER: GÜÇLÜ TARTIŞMALAR YÜRÜTTÜK
 
Selis Kadın Derneği çalışanı Emine Esmer ise, bu kadar çok kadını bir arada görmenin kendisine güç verdiğini söyledi. Bodrum kadınlarının gerçekleştirdiği eylemin aynısını Diyarbakır'da yapma koşullarının olmadığına dikkat çeken Esmer, "OHAL kalktı, evet ama pratikte devam ettiğini görüyoruz bölgede. Biz de bölgeden gelen kadınlar olarak, kapatılan kurumlarda ne oldu, ne bitti kayyum öncesi ve sonrasına dair güçlü sunumlar yaptık. Tartışmalar yürütüldü. Atanan kayyumlarla eşbaşkanlık başta olmak üzere kadınların olduğu tüm alanlara nasıl erkek müdürlerin atandığına dikkat çektik ve bu yönde bölgeden aktarımlar yaptık. 25 Kasım öncesi bir araya gelen yüzlerce kadının tartışmaları bir arada olmasını çok önemli gördük. Bu temelde aynı güçlü, renkle ve iradeyle kadınların 25 Kasım'da sokaklarda olacağına inanıyorum" diye konuştu. 
 
MA / Nimet Ölmez