Kadınlardan ‘Türkiye’de kadın mücadelesi’ paneli

  • kadın
  • 19:21 3 Ağustos 2018
  • |
img
BALIKESİR – Yaz kampında bir araya gelen Mor Dayanışma ve Kampüs Cadıları “Yeni Türkiye’de kadın mücadelesi” adlı panel düzenledi. Kadınlık rollerinin diziler başta olmak üzere toplumsal alanın her yanına sirayet ettiğini söyleyen bağımsız feminist Hülya Osmanağaoğlu, “Belli ki mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz” dedi.
 
Mor Dayanışma üyesi kadınlar, “Özgürlük yanı başımızda. Ellerimizde. Kadınlar nerdeyse orada” sloganıyla yeni dönem örgütlülüklerine hız vermek ve kadın mücadelesini güçlendirmek amacıyla Balıkesir Gönen’de bulunan Kemal Türkler Eğitim ve Tatil Tesisleri’ndeki yaz kampında bir araya geldi. Tanışma ve eğlence faslı ardından Mor Dayanışma ve Kampüs Cadıları’nın ortaklaşa düzenlediği, “Yeni Türkiye’de kadın mücadelesi” adlı paneli gerçekleştirdi. 
 
Bağımsız feminist Hülya Osmanağaoğlu, Mor Dayanışma Üyesi Cemile Baklacı, ve Juliana Gözen ile Kampüs Cadıları’ndan Hatice Öz’ün konuşmacı olarak katıldığı panele kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Panelin yapıldığı salona “Kampüslerden sokaklara, emeğimizi bedenimizi savunmaya”, “Karanlığa karşı umut kadınlarda” pankartlarının yanı sıra kadın özgürlük mücadelesinde yer alan kadınların fotoğrafları da asıldı.
 
‘MÜCADELEYE DEVAM’
 
Panelde ilk olarak konuşan ve kadınların her sokağa çıkışlarının mücadele ile sonuçlanmak zorunda olduğunu söyleyen Mor Dayanışma Üyesi Cemile Baklacı, tek adam diktatörlüğün kurulmaya başlandığı ve belirsizlik süreçlerinin geldiği her yerde baskının, şiddetin tecavüzün meşrulaştığı bir sürecin sancılarını yaşadıklarını belirtti. AKP’nin ekonomik, rejim ve devlet krizinin içinde kadınlara dönük politikalarına değinen Baklacı,  AKP iktidarı tarafından çıkarılan kadın düşmanı yasalara karşı mücadele ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini söyledi.
 
Baklacı son olarak, “Mahallerimizde ve bulunduğumuz her alanda meclisler kurarak, kendi sorun ve taleplerimizi gerçekleştirmek zorundayız. Yaşasın kadın dayanışması” dedi.
 
‘AKADEMİNİN KENDİSİ ERKEK’
 
Kampüs Cadıları Üyesi Hatice Göz, kampüslerde yaşanan sorunlara dikkat çeken konuşmasında üniversitelerin kadınlar için ne anlam ifade ettiğini, toplumsal cinsiyet rollerinin üniversitenin her alanında nasıl yeniden yaratıldığını anlattı. Üniversite yurtlarının kadınların hapsedildiği yerler olduğuna vurgu yapan Göz,  “Bugün akademinin kendisi erkek.  AKP’nin üniversitelerde yaptığı ihraçlar ve atadığı kayyumlar çöle çorağa dönüşmüş durumda. Üniversiteler kadınlardan uzaklaştırılmış, sermayeye peşkeş çekilmiş. Bilim kadınların elinden alınıp erkeklerin eline verildiğinden bu yana genç kadınlar da mücadele veriyor” diye belirtti. Üniversitelerde Cinsel Taciz Birimleri kurdukları bilgisini de veren Göz, üniversitelerde ayrıca zorunlu toplumsal cinsiyet dersleri verilmediği için yıllardır mücadele verdiklerini de hatırlattı. Göz, “Kadınlar her yerde olacak kampüslerinde de… Kadınlar çok daha öfkeli ve güçlü. Bu mücadeleyi görmek demek hepimizin yeniden savaşmaya geldiğimizi gösteriyor. Savaşmaya gelen tüm kadınları selamlıyorum” dedi.
 
‘KADINLAR ARTAN ŞİDDETE KARŞI DİRENİYOR’
 
Bağımsız feminist Hülya Osmanağaoğlu ise 80’lerden bu yana kadınların verdiği feminist mücadelede yol kat ettiğini ifade ederek,  “Niye feminist mücadele peki? 87’de ilk dayağa karşı sokağa çıkıldığında ‘daha önemli şeyler var’ diye tepki gösterilmişti. İlk 12 Eylül sonrası mitingde hakim boşanmak isteyen kadını o zaman ‘kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmemek lazım’ demişti” dedi. Kadınlar artık artan şiddete karşı direndiğini belirten Osmanağaoğlu, “Şiddet gördükleri erkekle yaşamak zorunda olmadığını bilmeleri sonucunda kadınlar direniyor. Makbul kadınlık rollerine itiraz ettiklerinde kadınlar öldürülüyor. AKP iktidarı bunları öldürün diyor mu hayır ama öldürmelerine meşruluk kazandırıyor. Bunu da cezasızlık, iyi hal indirimleri üzerinden yapıyor” dedi. 
 
Kadınlık rollerinin diziler başta olmak üzere toplumsal alanın her yanına sirayet ettiğine de değinen Osmanağaoğlu, “Belli ki mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz” dedi. 
 
Panel soru cevap bölümü ile son buldu. 
 
Gün boyunca hem eğlenen hem de kadın gündemine dair tartışmalar yürüten kadınlar, panelin ardından akşam saatlerinde ise tiyatro ve zumba atölyelerinde bir araya gelecek. Yapılan atölyeler ardından da kadınlar çeşitli atölyelerin eş zamanlı yapılacağı ikinci güne hazırlanacak.