TJA’dan ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne karşı mücadele çağrısı

  • kadın
  • 14:13 10 Temmuz 2018
  • |
img
DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanlığı Sistemi"ne  ilişkin açıklama yapan TJA, “Yeni dönemin ilk icraatının örgütlü kadın mücadelesine saldırgan ve intikamcı bir yaklaşım sergilemesi sürpriz değildir” diyerek kadınları mücadele etmeye ve dayanışmaya çağırdı. 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birleştirme kararını, “Kadınların özgürlük mücadelesinde AKP’nin ne kadar uzak bir yerde durduğunu göstermektedir” sözleriyle yorumlayan TJA, kadınları mücadele ve dayanışmaya davet etti. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA),  AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün yemin ederek ilk kabinesini açıklaması ile resmen yürürlüğe giren "Cumhurbaşkanlığı Sistemi"ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası AKP Hükümeti tarafından darbeye karşı olarak ilan ettiğini söylediği OHAL ile birlikte KHK’lerle Türkiye’nin, antidemokratik, hukuk ve demokrasiden uzak bir biçimde yönetilmekte olduğu vurgulanan açıklamada, iktidarın OHAL ile toplumu oluşturmak istediği baskı rejimine biat noktasına getirmeye çalıştığı kaydedildi. 
 
“AKP iktidara geldiği dönemden itibaren, kadınlarla ilgili çalışma alanlarında eşitsizliği daha da derinleştiren politikalarıyla, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin kazanımlarını gasp etmenin yollarını durmadan geliştirmiştir” denilen açıklamada, AKP’nin 2011 yılında Kadından ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’ndan kadın ibaresini çıkararak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na dönüştürdüğü hatırlatıldı.  
 
 
BAKANLILARIN BİRLEŞTİRİLMESİ 
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Kadınlar ilk günden itibaren Kadın Bakanlığı ya da Eşitlik Bakanlığı gibi bir bakanlığın önemi üzerinde dursa da AKP hükümeti kadını aile dışında bir yerde görmemekte ısrarcı durarak, siyasal, ekonomik ve sosyal alanda kadın kazanımlarını ve örgütlenmesini hedef alan saldırılarla kadın, tüm toplumsallıktan dışlanarak mutlak bir itaate zorlamaktadır. 703 sayılı KHK ile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce açıkladığı üzere, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Aile Bakanlığı birleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla birleştirme kararı, kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesinde AKP’nin ne kadar uzak bir yerde durduğunu göstermektedir. 
 
Yaratılmak istenen tek adam rejiminin hayat bulması önünde engelleri kaldırmak için inşa edilen sözde yeni dönemin ilk icraatının örgütlü kadın mücadelesine saldırgan ve intikamcı bir yaklaşım sergilemesi sürpriz değildir.  
 
MÜCADELE ÇAĞRISI 
 
TJA olarak, yaşamın her alanında kadına yönelik mücadeleyi yükselterek, tek adam rejiminin uygulamalarını kınıyor, gasp edilen, talan edilen kadın hak ve hukuku için bir kez daha demokratik dinamikleri, kadın kurum, kuruluş ve şahsiyetleri mücadeleye ve dayanışmaya davet ediyoruz.”