Saldırıya uğrayan kadınlar: Aynı coşkuyla çalışmaya devam

  • kadın
  • 09:32 10 Haziran 2018
  • |
img
 
ANKARA - Ankara’da HDP’nin seçim çalışmalarını yürütürken polisin şiddetine maruz kalan kadınlar, İstedikleri kadar uğraşsınlar, biz yine aynı coşkuyla bildirilerimizi dağıtmaya devam edeceğiz. 24 Haziran’dan umutluyuz. Kazanan, kadınlar olacak” dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ankara’da seçim startını vermesinin ardından her gün saldırıya uğrar hale geldi. Bazen ırkçı grupların bazen polisin saldırısına maruz kalan HDP’liler, tüm bunlara rağmen seçim çalışmalarını coşkuyla devam ettiriyor. 
 
Yine, 7 Haziran günü, HDP milletvekili adayı Emine Kaya ve beraberindeki 2 kadın, polis şiddetine maruz kaldı. Kadınlar, yaşadıkları fiziksel ve sözlü saldırıları anlattı.
 
‘HAZMEDEMİYORLAR’ 
 
Saldırıların yeni olmadığını dile getiren HDP Ankara milletvekili adayı Emine Kaya, “Önceki günlerde de benzer durumlarla karşılaştık, sadece 7 Haziran’da bu durum, şiddete evrildi. Koydukları bütün sınırlamalara karşı kadın aklıyla alternatifleri üretmemiz onları korkutuyor. Tüm engellemelerine rağmen kadın ve gençlerin orada yer almasına hazmedemiyorlar” diye konuştu.
 
‘POLİS DEVLET BİZİZ DEDİ’ 
 
Seçim müzikleriyle neşeli bir şekilde bildiri dağıtırken, birden polislerin 2 kadını iterek, “Ne yapıyorsunuz geri çekilin” dediğini anlatan Kaya, bunun bildiri dağıtmalarını engellemeye yönelik bir girişim olduğunu dile getirdi. Polislerin standa olan ilgiden rahatsız olduğunu  belirten Kaya,  kendisinin, “Sen bir kadına böyle davranamazsın” dediğinde polisin, “Biz polisiz, devletiz, biz ne söylersek siz onu yapmak zorundasınız” sözleriyle karşılık verdiğini ifade etti. Polislerin, yaptıklarının devlet politikasında olan eril zihniyetle haklı gördüklerini söyleyen Kaya, şöyle dedi: “Bugün çocuk istismarında Ensar’ı destekleyenler ile kadına şiddet uygulayanların hiçbir farkı yok. Onlar aslında HDP’de var olan kadın ve gençliğin değiştirici gücünden korkuyorlar. Müftülere nikah kıyma yetkisi veren, kadını eve kapatmaya çalışan zihniyetle bizim seçim çalışmamıza müdahale eden zihniyet aynı.”
 
'ERİL TAHAKKÜMÜN ŞİDDETİYLE KARŞILAŞTIK’ 
 
Kaya, polise standa gelen yurttaşları engellediğini söylediğinde kendisine yumruk attığını dile getirerek, “Burada kendi aklımız ve değişim gücümüzü ortaya koyuyoruz. Kadınlar olarak değiştirmeye çalıştığımız şeylerin en başında kadına şiddet geliyor.  Eril tahakkümün bu şiddetini yok etmeye çalışırken bizzat karşılaştık” ifadelerini kullandı. 
 
‘BİRÇOK KADIN HDP’YE OY VERECEĞİZ DEDİ’ 
 
Seçim çalışmalarına başladıkları günden bu yana hem ırkçı grupların hem de polisin sözlü tacizlerine maruz kaldıklarını belirten Kaya, şöyle devam etti: “Önümüzden geçerken cinsiyetçi küfürler, bakışlar, birkaç kişiyi toplamaları ve takip etmelerini yaşıyoruz. İlk zamanlarda bu denli şiddete maruz kalmamıştık. Seçime yaklaştıkça her geçen gün şiddet artıyor. Önceki gün, ‘müziğin sesini kısın’ dediler. Sonra şiddet uyguladılar, yarın ne yapacakları belli değil. Onların şiddeti varsa bizim de öz savunmamız var.” Kadına yönelik şiddet ile her zaman karşı karşıya olduklarını ifade eden Kaya, “ Saldırı günü sokakta biz kadınlar yine karşımızda ‘biz buradayız, biz erkeğizi’ gördük. Bir kadının orada şiddete maruz kalması, diğer kadınlarda daha büyük öfkeye neden oluyor. Oradan geçen birçok kadın ‘sizin inadınıza biz HDP’ye vereceğiz. Kadınlar kazanacak’ dedi” diye konuştu. 
 
KADINLARA ÇAĞRI 
 
Kaya, “Bugün bizler orada Figen Yüksekdağ, Çağlar Demirel ve Gülser Yıldırım olarak ordayız. Bu ülkede ve dünyada bir şeyler değişecekse bunu kadınlar yapacak. Tüm kadınlara, gelin kadın aklı ve dayanışmasıyla birlikte değiştirelim diyoruz” çağrısında bulundu. 
 
‘BELİME YUMRUK ATTI’
 
Polis tarafından belinden darbe alan Ecem Polat da stantları açtıkları günden bu güne sözlü şiddet ve yer yer fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Polat, yaşadıklarını şöyle anlattı: “ Olayın yaşandığı gün, müzik eşliğinde dansımızla bildiri dağıttık. Onlar istiyor ki biz seçim çadırının içinde kalalım hiçbir şekilde dışarı çıkmayalım. Sürekli uyarıp, müdahale ve tehditlerde bulunuyorlardı. Yumruk attığında arkadaşımın üzerine düştüm. Ne yapıyorsunuz? dememe rağmen beni itmeye ve bana vurmaya devam etti. Arkadaşların araya girmesiyle geri çekildi” dedi.
 
‘ANLAYANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM’
 
Yanlarında seçim çalışması yürüten kadınların da kendilerini desteğe geldiklerini Polat, “Aslında en çok kadınlardan korkuyorlar. Biliyorlar ki kadınlar artık öz savunmalarını geliştiriyor, susmuyor. Terk etmemizi istedikleri yerleri terk etmeyeceğimizi biliyorlar. Onlara alanları da sokakları da terk etmediğimizi gösterdik. Biz orada milyonlarca kadın adına duruyoruz. Onlar anlayana kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu. 
 
‘KAZANAN KADINLAR OLACAK’
 
Gizem Altunöz de, seçim çalışması yapan diğer partilere müdahale edilmediğini dile getirdi. Olay günü polisin şiddetine maruz kaldığını belirten Altunöz de saldırılar sonrası dahi motivasyonlarının bozulmadığını, zılgıtlar ve halaylarıyla bildiri dağıtmaya devam ettiklerini söyledi.  Altunöz, “Bugün stantta olan kadınlar, aynı zamanda sokakta direnen kadınlardır. Bu yüzden tahammül edemiyorlar. O yüzden irademiz daha sağlam. İstedikleri kadar uğraşsınlar, biz yine aynı coşkuyla bildirilerimizi dağıtmaya devam edeceğiz. 24 Haziran’dan umutluyuz. Kazanan, kadınlar olacak” dedi.