Erkek kalabalığının ortasında bir kadın semaverci

  • kadın
  • 09:04 9 Haziran 2018
  • |
img

VAN - Sokakları erkek semaver çay satıcılarının doldurduğu kentte, Xecê Pejan adlı bir kadın Beşyol’da yaktığı semaveriyle renkli bir görüntü oluşturuyor. 

Van’da yaz mevsiminin başlamasıyla kentin en işlek noktalarında kurulan semaver çayını bu sefer bir kadın yapıyor. Adeta bir ilki başaran Xecê Pejan, Beşyol’da yaktığı semaveriyle renkli bir görüntü oluşturuyor. 
 
Ramazan ayının başlamasıyla iyice yaygınlaşan semaver çayı, özellikle Cumhuriyet, Beşyol, Maraş caddelerinin bütün noktalarında satılırken, közde kaynatılan çayı içmek için kadınlar genellikle Pejan’a uğruyor. 
 
SEMAVERİNİ EN İŞLEK YERE KURDU
 
Kentin her yerinde semaver çayı satan erkekler artık sıradan bir hal alırken, Pejan’ın kentin en işlek noktası olan Beşyol’da semaverini yakıp çalışması gelip geçen herkesin dikkatini çekiyor. Asıl mesleğinin ses sanatçılığı olduğunu söyleyen Pejan, “Ramazan başlayınca bizim işler de durdu. Benim bakmam gereken bir ailem var. Öylesine bir gün arkadaşımla yolda geçerken baktım bütün semaver çayı satanlar erkektir. Hatta bu işlek caddelerde genelde alıcısı da erkek oluyor. Ben de malzememi alıp işe başladım” dedi. 
 
'RAMAZDAN SONRA DA YAPACAĞIM'
 
Yaptığı işin çok yorucu olduğunu belirten Pejan, “Gecenin geç saatlerine kadar müşteri varsa çalışıyorum. Ama yine de bir ilki başardığımı düşünüyorum. Ramazan’dan sonra belki İskele’de bu işi yapmaya devam ederim” dedi.