'Kadınların ittifakından yana olan HDP'den yanayız'

  • kadın
  • 09:05 25 Mayıs 2018
  • |
img

İSTANBUL - AKP-MHP ittifakı ile "demokrasi" getireceğini iddia eden Millet İttifakı'nın özünde aynı olduğunu söyleyen YDK Aktivisti Sevda Erkılıç, "Erkek egemen ittifaklara karşı kadınların ittifakından yana olan HDP'den yanayız" dedi.  

Seçim sürecini ve seçimlerde kadınların hangi taleplerle oy kullanacağını Yeni Demokrat Kadın (YDK) Aktivisti Sevda Erkılıç ile konuştuk. Erkek ittifakına karşı kadınların daha öncesinden başlayan kadın ittifakı ve dayanışması süreci içerisinde olduklarını belirten Erkılıç, “Bu seçim bizler açısından aynı zamanda bir erkek seçime karşı sürecin kadın yüzünü ördüğü, taleplerimizin ‘kadınlar birlikte güçlü’ şiarıyla öne çıktığı bir süreç olacaktır. Bizler bu süreçte, erkek egemen sistemin baskı, yok sayma ve zulüm altında dayattığı yeni bir seçim döneminde haklarımıza sahip çıkmak, erkek egemenliğine teslim edilmeye çalışılan yaşam alanlarımızı, erkekleştirilmeye çabalanan politik arenalarına kadın bilinci doldurmak, kazandığımız alanları erkek-devlet sistemine karşı savunmak için 24 Haziran’da sözümüzü söyleyeceğiz” dedi. 
 
‘TÜM KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARA TAMAM’
 
Kadınların AKP iktidarının tüm kadın düşmanı politikalarına “Tamam” dediğini ve bu seçimin de bunun için bir fırsat olduğunu söyleyen Erkılıç, “Biz kadınlar OHAL’le birlikte başlayan ve haklarımızı gasp eden devletin her alandaki erkek egemen saldırılarını iliklerimize kadar yaşadık, gördük, karşı çıktık, tamam dedik; hala da bunun mücadelesini veriyoruz. OHAL ve KHK’ları fırsat bilerek kadınları yaşamın dışına iten erkek egemen sisteme tamam dedik. LGBTİ+ mücadelesini yasaklama ve erkekliğin perdesi ardına gizleme çabasında iken ve bu mücadelenin öznelerini de nefret saldırıları ile sindirmeye, ülkede yaşayamayacak, nefes alamayacak hale getirmeye çabalayanlara tamam dedik” sözleriyle özetledi.
 
‘BİZİM İTTİFAKIMIZ 24 HAZİRAN’A AYARLI DEĞİL’
 
AKP-MHP ittifakının yanı sıra  "demokrasi" getireceğini iddia eden Millet İttifakı'nın da özünde aynı olduğunu dile getiren Erkılıç, her iki ittifakın da kendileri açısından benzer ve yeni saldırılar anlamına geleceğini söyledi. Erkılıç, devamla şunları belirtti: “Her iki ittifak da patronların sınırsız sömürü hakkıyla kadınların daha fazla sömürüsünü savunmaktadır ve bu konuda çıkarılmış bulunan yasaların arkasında durmaktadır. Her iki ittifak da tekçi zihniyeti savunmaktadır. Her iki ittifak da bu coğrafyadaki ulus ve azınlıklar mozaiğini reddederek siyasetini ulusların asimilasyonu, erkekleştirilmesi, Sünnileştirilmesi ve Türkleştirilmesi politikası üzerine kurmaktadır. Her iki ittifak da HDP vekillerinin vekillikleri düşürülürken yan yana, omuz omuzaydı. 24 Haziran yaklaştıkça ‘er meydanlarında’ atıp tutacak ve ilk fırsatta bizlere dönük saldırıda yeniden bir araya gelecek olan erkek egemenliğinin ittifaklarına karşı kadınların ittifakından yana olan HDP'den yanayız. Keza kadınlar birlikte güçlü diyerek alanlarda yan yana yerimizi aldığımız kadınlarla biz bu ittifakı çoktan kurduk. Bu ittifakımız egemen sınıf temsilcisi Millet ve Cumhur İttifakı gibi 24 Haziran’a ayarlı bir ittifak değil.”
 
‘HDP’NİN  KADIN ÇİZGİSİ ÖNEMLİ’
 
Erkılıç, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim bildirisi ile HDP’nin seçim manifestosunun da toplumu kapsayıcı bir yerde durduğunu ifade etti. Kadınların HDP içerisinde kendini ifade etme, politika yapma, bunu da eş başkanlık ve kadın iradesinin oluşması anlamında önemli bir alan olarak gördüklerini sözlerine ekleyen Erkılıç, “24 Haziran öncesi ve sonrasında kadın düşmanlığına devam edecek olanlara karşı HDK ve HDP Kadın Meclisleri aracılığıyla, oluşacak kadın dayanışmasıyla kazanımlarımıza sahip çıkmak, kadın dayanışmasını örmek için bu meclisleri önemsiyoruz. Bu seçimleri de bunun bir parçası olarak ele alacağız. Açıklanan HDP Kadın Meclisi seçim bildirgesinde yer alan ‘direndik, öğrendik, paylaştık. En karanlık günlerde bile doğru olanı, adil olanı, hayata dair olanı inatla ve inançla söylemeye devam ettik. Birlikte yaşadığımız her halkın anadilinin, kültürünün ve kimliğinin eşit, emeğinin de özgür olduğu; tek tipleştiren değil, çoğulcu ve birleştirici bir ülkeyi hayal ettik. Bundan hiç vazgeçmedik’ ile sıralanan talepler yukarıda bahsettiğimiz birliktelik vurgumuza oldukça uygun” diye belirtti. 
 
‘AKP KADINLARA DÜŞMANLIKTA İHTİSAS YAPTI’
 
AKP iktidarının uzun zamandır bir yönetim, ekonomik ve politik krizin içinde olduğunu ve oluşturulan Cumhur ittifakının da bu krize bir "çare" olarak düşünüldüğünü söyleyen Erkılıç, tam da böylesi bir süreçte güçten düşen iktidarın başta kadınlar olmak üzere tüm muhalif kesimlere saldırının dozajını arttırdığını belirtti. Erkılıç, “AKP kadınların direngenliğini, enerjisini bilen, bunu kullanmaya çalışan bir yerde durmakta. Bir taraftan kadınların gücünü, emeğini, enerjisini her seçim döneminde arkasına alarak yelkenlerini doldursa da iktidarı boyunca kadınlara dönük düşmanlıkta adeta ihtisas yapmış bir iktidardır. Bizler için bu çok nettir ve bu dönemde de teşhir etmeye devam edeceğiz” dedi. Seçim ve sandık güvenliği konusunda da HDP Kadın Meclisi ile birlikte aktif bir çalışma yürütecekleri bilgisini veren Erkılıç,  AKP'nin oyunlarının  ve hırsızlığının açığa çıkması için özveriyle çalışacaklarını söyledi.
 
‘ERKEK EGEMEN İKTİDARDAN ÇOK SIKILDIK’
 
Erkılıç son olarak, “Elbette AKP iktidarına da devletin erkek egemen sistemine, onu var eden her mekanizmasına 24 Haziran öncesinden de bugün de kadın düşmanlığının katmerlendiği bu dönem ‘Tamam’dır. Devletin genlerinde, kuruluş felsefesinde olan ve erkekliği büyüten her türlü politikasına tamam diyoruz. Erkek egemen iktidardan çok sıkıldık, artık yeter diyoruz” diye konuştu.
 
MA / Necla Demir