‘Kadınlar 16 yıllık AKP iktidarına artık yeter diyor’

  • kadın
  • 09:02 24 Mayıs 2018
  • |
img

KOCAELİ - AKP döneminde kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çeken Kadın Emeği Derneği Kocaeli Şubesi üyesi Fatma Baltuk, “Kadınlar, 24 Haziran’da AKP iktidarına artık dur diyecek” dedi. 

Adalet Bakanlığının verilerine göre 2003 yılında 83, 2004’te 128, 2005’te 317, 2006’da 663, 2007’de ise 806 kadın öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yaptığı araştırmalara göre ise 2008’de 80, 2009’da 109, 2010’da 180, 2011’de 121, 2012’de 210, 2013’te 237 ve 2014’te 294 kadın cinayeti işlendi. 2015’de 303, 2016 yılında 328, 2017’de 409 ve son olarak 2018 yılının ilk 4 ayında ise 130 kadın erkekler tarafından öldürüldü. İktidarın söylemleri ve cezai işlemlerin yetersizliğinden kaynaklı kadın cinayetlerinde artış olduğunu ve bu durumun erkekleri cesaretlendirdiğine dikkat çeken Kadın Emeği Derneği Kocaeli Şubesi üyesi Fatma Baltuk, 24 Haziran’da yapılacak baskın seçimlerde kadınların bu gidişata artık “dur” diyeceğini vurguladı.
 
‘KADINLAR NEDEN DUR DEMESİ GEREKTİĞİNİ BİLİYOR’
 
AKP iktidarı ile Türkiye’de büyük değişimlerin yaşandığını belirten Baltuk, “Türkiye’de özellikle kadına yönelik bakış açısında çok büyük değişiklikler yaşandı. Bu değişimler ne yazık ki olumlu yönde değil. AKP iktidarından önce de kadınlar açısında kötü şeyler yaşanıyordu ama bu kadar yoğun değildi. AKP’nin politikaları ile birlikte kadınların kazanımlarının elinden giden bir yapı oluşturuldu” dedi. AKP ile kadına yönelik şiddetin son 10 yılda yüzde 400 arttığına dikkat çeken Baltuk, “Son 14 yılda 5 bin 868 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bunlar sadece ulaşabildiğimiz veriler. 2017 yılında bile erkekler tarafından 409 kadın öldürüldü, 387 çocuk cinsel istismara uğradı. Bunlar kamuoyunda sadece birer rakam gibi görünüyor ama her bir sayı bir yaşam, bir gelecek, bir tutku. Tüm bunlara baktığımızda bile kadınlar artık neden dur demesi gerektiğini biliyor” ifadelerini kullandı.
 
‘KADINLAR SON SÖZÜ SANDIKTA SÖYLEYECEK’
 
AKP’nin diğer bir politikasının da kadınları kamusal alandan uzaklaştırarak eve kapatmak olduğunu belirten Baltuk, “Kadına yönelik istihdam adı altında bir takım paketler hazırlanıyor ve özellikle basın aracılığı ile sanki müjdeli bir habermiş gibi topluma sunuluyor. Aslında kadına yönelik olduğu söylenen istihdam paketlerinde kadınların eve dönmesi için planlanan politikalar, kadını kuluçka makinesi gibi gören, kadının sadece anne olması gerektiğini, öznel bir konumda değil sadece nesnel bir yapıda durması gerektiğini savunan politikalar üretiyor. Kadınlar, AKP iktidarı boyunca hiçbir zaman özne olamadı. Kadınlar artık bu politikaları kabul etmeyecek ve son sözünü sandıkta söyleyecektir” diye konuştu.
 
‘DİNİ ARGÜMANLAR İLE KADINI EVE KAPATMAK İSTİYOR’
 
Kadınlara yönelik baskı politikalarında özellikle dini argümanların kullanıldığına işaret eden Baltuk, “İktidar kadını eve kapatmak istiyor. Bunun içinde dini argümanları kullanıyor. Toplumun hassas olduğu konularda dini aracı olarak kullanan iktidar, bu yöntemle toplumun bir kesiminin kadınlar üzerinde baskı uygulamasını sağlıyor. Dini duyguları ile hareket eden bazı kadınlarda bu durumu gönüllü kabul ediyor ve rolünü yerine getiriyor” diye konuştu. 
 
‘KADINLAR YAŞAMI YENİDEN ŞEKİLLENDİRMELİ’
 
AKP’nin kadınlardan korktuğunu sözlerine ekleyen Baltuk, “Kadının toplumda yer edinmesinden korktuğu için güvencesi esnek çalışma saatleri olan ekonomi paketleri çıkarıyor. Kadıları bu şekilde çalışmaya zorlayan sistemle hem dışarıda az ücretle çalışan hem ev içi hizmeti ücretsiz olarak yerine getiren bir kadın profili yaratılmak isteniyor. AKP, kadınlar üzerinden az maliyetle çok para kazanmayı hedefliyor. Kadınlar, iktidarın kendi çıkarları için kullanmak istediği bu gücün farkına varmalı ve yaşamı kendi çıkarları doğrultusunda yeniden şekillenmesini sağlamalıdır” dedi. “AKP, kadına daha fazla anne olma özgürlüğü tanıyorum diyorsa biz bu özgürlüğü kabul etmiyoruz” diyen Baltuk, “Kadılar olarak AKP’nin karnesini verdik ve AKP sınıfta kaldı. Kadılar 16 yıllık AKP iktidarına artık yeter diyor ve bir daha iktidarda görmek istemiyor. 24 Haziran’da kadınlar AKP iktidarına artık dur diyecek. Yeter artık” dedi. 
 
MA / Elif Çetiner