‘Hadım, suç işlendikten sonra uygulanan bir yöntemdir’

  • kadın
  • 20:08 19 Nisan 2018
  • |
img

DİYARBAKIR – KESK Şubeler Platformu, cinsel suçlarda hadımın çözüm olmayacağının altını çizerek, hadımın istismar suçu gerçekleştikten sonra uygulanacak bir yöntem olduğunu ifade etti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, 9 Nisan’da TBMM’ye sunulan cinsel istismar yasasına ilişkin Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır Birleşik Taşımacılık Sendikası’nda (BTS) yapılan açıklamada hazırlanan ortak basın metnini KESK Dönem Eş Sözcüsü Bahar Karataş okudu.  Cinsel istismar suçlarını önlemenin yolunun cezaları artırmak olmadığını belirten Karakaş, cinsel istismarı önleyici çocuk odaklı politikaların yasalarla desteklenmesi gerektiğini kaydetti. 
 
‘TASARIDA İSTİSMARI ÖNLEYMEYİ İÇEREN HİÇBİR DÜZENLEMEYE YOK’
 
Tasarıda istismarın önlenmesi için önleyici politikalar oluşturulmasını ve bunun için acil ve etkili adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Karakaş, “Meclise sunulan kanun tasarısı ile istismarı önlemekten fersah fersah uzak bir kanun taslağı ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Hazırlanan tasarı, hem istismarı önlemekten uzaktır hem de istismarı derinleştirecek ve yeni sorun alanları oluşturacak bir düzenlemedir. Hazırlanan yasa tasarısı, istismarla ilgili cezalara odaklanan ve sorunun çözümünü cezalarda arayan bir mantıkla hazırlanmıştır. Oysa istismar cezaların artırılması ile önlenemez. Devletin öncelikli görevi, istismarın oluştuğu şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri kurumsallaştırmaktır” ifadelerini kullandı. 
 
‘18 YAŞIN ALTINDA OLAN HER BİREY ÇOCUKTUR’
 
Taslağı hazırlayanların çözümü cezaların arttırılmasında aradığını ifade eden Karakaş, “İstismar vakalarında ceza konusunda en çok karşılaşılan sorunlardan biri ceza indirimi uygulamasıdır. Düzenlenen kanun tasarısı istismara maruz kalan çocuklar arasında yaş ayrımı yapmaktadır; 18 yaşın altındaki herkesin çocuk olduğu gerçeğini muğlaklaştırmakta, 12 yaşın üzerindeki çocuklara yönelik cinsel istismarı meşrulaştırmaktadır. ‘12 yaşın altındaki çocukların istismarında daha fazla ceza getirme’ iddiası ile önerilen düzenleme, gerçekte çocuk istismarında 12 yaşı fiilen ‘rıza’ yaşı haline getirmektedir. 15 yaşını tamamlamış çocukların istismarında ise ceza oluşması için silah kullanma şartı getirilmektedir; bu da 15 yaş üstü çocuklara yönelik istismarı meşrulaştırılması anlamına gelmektedir” dedi. 
 
‘ÇOCUK İSTİMARINDA ÇÖZÜM HADIM DEĞİLDİR’
 
Kimyasal kastrasyonun bir çözüm yöntemi olarak önerildiğini hatırlatan Karakaş, “Bu düzenleme sorunu bireyselleştirmek, sorunun sebeplerini bireylere indirgemek demektir bu ise istismar sorunun toplumsal boyutunu ve devletin istismarın önlenmesi sorumluluğunun üstünün örtülmesi anlamına gelmektedir. Bir yandan da yine istismar olduktan sonrasına yönelik bir cezadır ve öncesinde önlemeye dair bir yaklaşım niyeti olmadığını göstermektedir” ifadelerine yer verdi. 
 
‘PEDOFLİ OLARAK TANIMLAMAK SUÇLUYU MEŞRULAŞTIRIR’
 
Çocuğa yönelik cinsel suçların “pedofili” olarak tanımlanmasının bu suçu işleyenlerin “hasta” kabul edilmesi ve “tedavi” edilmeye çalışılması anlamına geldiğini aktaran Karataş, tasarı ile 5393 sayılı çocukları koruma kanununa ek madde getirilerek özel çocuk izleme merkezleri kurulması gerektiğini ifade etti. Karakaş son olarak şunları kaydetti: “Bu tip merkezler istismara uğrayan çocukların tekrar tekrar aynı süreci anlatmak zorunda kalmaması, her bir kuruma tek tek gidip işlemler sırasında örselenmemesi için son derece önemlidir. Bugün mevcut olan ve sayısı çok az olan Çocuk İzlem Merkezleri bu işlevi yerine getirmektedir. Tasarı, bu merkezlerin sadece adalet komisyonu olan yerlerde kurulmasını düzenlemektedir; komisyon bulunan yerlerde kurulmamasına, komisyon bulunan yerlerde kurulmasına karar verilebileceği gibi muğlak ve keyfiyete yer bırakan bir madde yer almaktadır. Bu merkezlerin kurulup kurulmaması keyfiyete bırakılamaz; bu merkezler çocuklar için ihtiyaçtır, herhangi bir ayrıma gitmeden ve mutlaka tüm illerde kurulmasına yönelik bir düzenleme yapılmalıdır” diye konuştu.