Acı biberden yaptığı reçele ilgi büyük

  • kadın
  • 09:03 17 Nisan 2018
  • |
img

İZMİR – Alaçatı’da meyve ve sebzelerin yanı sıra her türlü ottan yaptığı reçelleri satarak geçimini sağlayan Esra Subaşı, süt ve acı biber reçelleri ile dikkat çekiyor. Subaşı, reçelin tadının doğaya verilen değere göre, kalite kazandığını söyledi. 

İzmir’in Çeşme ilçesi Alaçatı bölgesinde yaşayan Esra Subaşı (35) kendi bahçesinden ürettiği meyve ve sebzeleri pazarında satarak geçimini sağlıyor. Acı biberinden, süt reçeline kadar birçok organik reçel yapan Subaşı, bahçesinde bulunan her çeşit otun da reçelini yapıyor. Mevsimine göre bahçesinden topladıkları meyve ve sebzeleri ebat ebat kavanozlarda tezgahta sunan Subaşı’nın ürünleri dikkat çekiyor. 
 
Topladığı meyve ve sebzeleri temiz yıkadıktan sonra doğrayan Subaşı, şekeri ilave ederek bir gün bekletiyor. Daha sonra şekeri ile kaynattığı reçellerini 2 gün boyunca güneşte beklettiğini belirten Subaşı, meyvelerin olgunlaşmadan koparılmaması gerektiğini vurguladı. Her reçele ayrı lezzet verdiğini dile getiren ve çok zorlu koşullarda çalıştığını anlatan Subaşı, pazarda en fazla acı biber ile süt reçelinin ilgi gördüğünü söyledi. Bütün kadınların Alaçatı pazarında dayanışma içerisinde ürettiklerini sattığını dile getiren Subaşı, “Otlardan oluşan reçeller de yapıyoruz. Patlıcan, havuç, karpuz ve süt gibi birçok reçelleri yapıyoruz. Her işin zahmeti olduğu gibi burada da bin bir zahmetini çekip yapıyoruz. Her sabah Alaçatı pazarında sabah 09.00’dan akşam 18.00’e kadar ürettiklerimizi satıyoruz” dedi. 
 
‘KADINLAR ÖZGÜRLÜKLERİNİ OLUŞTURMALI’
 
Reçel kavanozlarını boyut boyut toptancıdan aldığını belirten Subaşı, büyük emek harcadığı işten mutlu olduğunu söyledi. Reçel yapmayı sevdiğini sözlerine ekleyen Subaşı, reçellerini pazarda satarak ekonomik özgürlüğünü sağladığını belirtti. Doğaya verdikleri değer sayesinde meyve sebze verimliliğinin fazla olduğunu, zarar verildiği takdirde ise üretimin olamayacağını dile getiren Subaşı, “Doğaya zarar verilmedikçe doğa kendini üretir ve yenileyerek kazanç sağlar” dedi. Otların şifa dağıtıcı olduğunu hatırlatan Subaşı, doğaya verilen değere göre reçellerin tadı ve kalitesinin değiştiğini söyledi. Subaşı, “Tüm kadınların kendi ekonomisini oluşturması gerekir. Kadınlar cesaretlidir. Her işi yaparlar. Bir erkekten bile daha sağlam iş yaparlar” diye belirtti.