Gizli yazdığı şiirleriyle hayata tutundu

  • kadın
  • 09:01 17 Nisan 2018
  • |
img

ADANA -  Gizli gizli yazdığı şiirleri "Hırkamda şiir lekeleri” adlı kitapta bir araya getiren şair Selda Kaya, öğrenmenin hiçbir zaman bitmeyecek bir döngü olduğuna inanıyor. 

Kendi hayatını anlatmak için yazdığı şiirlerle birçok kadının yaşamına dokunan Selda Kaya, 26 yıllık evliliğini sonlandırdıktan sonra şiirlerini "Hırkamda şiir lekeleri” adlı kitapta şiirlerini topladı. Mardin'in Derik ilçesinde doğan ve 15 yaşında evlendirilen Kaya, evliliği boyunca birçok zorlukla karşı karşıya kaldı.
 
'20 YIL ŞİİRE ARA VERDİM'
 
Eşinden 2 yıl önce ayrılan Selda Kaya, yaşadığı zorlukları eşinden gizli yazdığı şiirlere döktü. Yaşadıklarını anlattığı şiirleri, “Hırkamda şiir lekeleri” adlı kitapta toplayan Kaya, “Lise döneminde birçok şiir yazdım. Lise 2’deyken ailem beni okuldan alıp evlendirdi. Küçük yaşta evlendirilmemden sonra şiir yazmayı bıraktım. Yaklaşık 20 yıla yakın süre şiire ara verdim. Son 8 yıldır yeniden şiir yazmaya başladım. Evliliğimin 6 yılında ise  şiirleri gizli gizli yazdım” diye belirtti.
 
'YAŞADIKLARIMI ŞİİRLE ANLATMAK İSTEDİM'
 
“Yaşadıklarımı şiirle anlatmak istedim” diyen Kaya, evliliğinin ilk gününden itibaren baskı gördüğünü belirtti. Kitabında yer alan "Bakire karanfil” adlı şiirde duygularını anlattığını ifade eden Kaya, “Bakire karanfil şiirinde kendimi yazdım. 15 yaşında evlenen ve ilk geceden uygulanan baskıyı anlattım. Türkiye’de ve dünyanın hiçbir yerinde hiçbir şekilde küçük yaşta evlendirme olmamalı. Daha çocuk, hiçbir şeyin farkında değil. Erkek çocuğu yetişkin biri gibi görüyor ve öyle davranıyor” şeklinde konuştu.
 
‘KADINLAR İSTERSE BAŞARABİLİR’
 
Zorlu hayatına rağmen hayatı sevdiğini ve mücadele ederek ona reva görülen yaşamı değiştirdiğini belirten Kaya, evlendirildiği için bırakmak zorunda kaldığı liseyi açıktan okuyarak bitirdi. Üniversite hayalini de daha sonra gerçekleştiren Selda Kaya, öğrenmenin hiçbir zaman bitmeyecek bir döngü olduğuna inanıyor. Şiirlerini Kürtçe de okuduğunu belirten Kaya, yaratılan siyasal atmosferden kaynaklı her ortamda Kürtçe okuyamamaktan şikayetçi. Eşinden ayrıldıktan sonra kafe açarak geçimini sağlayan Kaya, bağlama çalıp türkü söylemeyi de çok sevdiğini kaydetti. Kadınların yaşamdan dışlandığı için özgüvenlerinin eksik olduğunu vurgulayan Kaya, “Kadınlar kendilerine güvenmeli” diye belirtti.
 
‘AMACIM İNSANLARA ULAŞMAK’
 
Mevcut siyasi iktidardan dolayı sanatın değerinin kalmadığını söyleyen Kaya, “Sanatçı arkadaşlarımız, yazdıklarından dolayı içeride. Sanatta ve sanatçıya hiçbir şekilde değer verildiğini düşünmüyorum. Kendi çabalarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Çoğu zaman kendi bütçemizle kitap çıkarıp okuyucuya ulaştırmaya çalışıyoruz. Amacımız insanlara ulaşmak. Ekonomi kaygı gütmeden insanlara edebiyatı ve şiiri tanıtmak istiyorum” dedi.