HDK Kadın Konferansı: 'Jin, jiyan, azadî' etrafında birleşelim

img
İSTANBUL - Kadınları, 28 Ocak’ta yapılacak HDK Genel Kadın Konferansı’na davet eden Kadın Meclisi’nden Mizgin Aksu, "Kadınları 'Jin, jiyan, azadî' sloganı etrafında birleşmeye ve yeni yaşamı örmeye davet ediyoruz" dedi. 
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) kadın Meclisi, 29 Ocak’ta “Faşizme ve sömürüye karşı demokratik meclislerde birleşelim. Örgütlü ve özgür toplumla yeni yaşamı kuralım” şiarıyla İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Salonu'nda gerçekleştirilecek 12’nci Genel Kurul öncesi, 28 Ocak’ta “İsyanımız erkek egemenliğine ısrarımız eşit ve özgür yaşama” şiarıyla Kadın Genel Konferansı’nı gerçekleştirecek. 
 
İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan bir salonda gerçekleştirilecek Kadın Genel Konferansı’na ilişkin konuşan HDK Kadın Meclis üyesi Mizgin Aksu, tüm kadınları konferansa davet etti. 
 
Bir yıl boyunca HDK Kadın Meclisi’nin çalışmalarına ilişkin bilgi veren Aksoy, kadın koordinasyonlarının İzmir, Aydın, Muğla, Mersin, Ankara, İstanbul’da kongreler gerçekleştirdiklerini aktardı. Aksu, çeşitli panel ve atölye çalışmalarının yanı sıra özellikle erkek devlet şiddetine karşı konferans ve atölyeler düzenlediklerini belirtti. Aksoy, çalışmalara dair şu bilgileri verdi: “Birinci atölyemizde, emek mücadelesi, güç ve mültecilik, ikinci atölyemizde, ırkçılık ve milliyetçiliğin kendini yeniden üretme biçimine karşı nasıl mücadele yürüteceği, üçüncü atölyemiz ise erkek devlet şiddetine karşı yapıldı. Bu üç atölyeden çıkardığımız veriler doğrultusunda katılımcılarla beraber neler yapabiliriz diye ödevler çıkardık.” Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin de çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktaran Aksu, çalışmaların hala devam ettiğini söyledi. Öte yandan savaşa karşı barış temalı iki panel düzenlediklerinin altını çizen Aksoy, birincisinin kadınların barış sürecinde inşa rolü üzerine olduğunu, ikincisinin ise kadın özgürlük mücadelesi üzerine olduğunu ifade etti. 
 
EŞİT VE ÖZGÜR YAŞAM ISRARI 
 
Savaş gündemi ve kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların devam ettiğini vurgulayan Aksu, sözlerine şöyle devam etti: “Erkek egemen sistem ve onun şu anki iktidarı, kadın mücadelesinin yıllarca mücadele ederek kazandığı tüm haklarını geri almak istiyor. Ancak bizler de bu haklarımızı asla vermeyeceğiz. Bu saldırılara karşı da ‘isyanımız erkek egemenliğine ısrarımız eşit ve özgür yaşam’ şiarıyla konferansımızı gerçekleştireceğiz. Şiarımızdan da anlaşılacağı üzere erkek egemenliğine karşı isyandayız ama aynı zamanda eşit ve özgür bir yaşama olan inancımızda da ısrar edeceğiz.” 
 
HDK KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR
 
HDK Kadın Meclisi’nin Türkiye’deki kadın hareketi ve Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin kesişim noktasında bir köprü görevi gördüğünü kaydeden Aksu, kadınların yaşadıkları sorunların ortak olduğuna dikkat çekerek, “Şiddet olaylarında mağdur olan kadınlar. Yine savaşları erkek egemen sistem çıkarıyor ama mağduru kadın ve çocuklar oluyor. Dolayısıyla kadın mücadelesinin ve kadın kazanımları noktasında ortaklaşmak önemlidir. Çünkü savaşın karşısına barışı inşa etmediğiniz sürece, kadınlar bu topraklarda yaşamını eşit ve özgür bir şekilde yaşayamazlar. Bu savaş gerçekliği konferansta bizim konuşacağımız konuların başında geliyor. Bunun yanı sıra İstanbul Sözleşmesi gibi birçok kadın kazanımı şu anda iktidar tarafından yerle bir edilmeye çalışılıyor. Tüm bu ayrımcı uygulamalar erkek egemen sistemin yansımaları olarak karşımıza çıkıyor ve hepsi bizim için bir mücadele nedenidir” diye belirtti.
 
'JİN, JİYAN, AZADÎ' DÜNYAYA YAYILDI 
 
Kadın mücadelesini son yıllarda büyük ivme kazandığını vurgulayan Aksu, 21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağını ifade etti. Bu yüzyılda Kürt kadın mücadelesinin tüm dünyada rol ve model olduğunu kaydeden Aksu, özellikle İran'da “ahlak polisi” tarafından katledilen Jîna Emînî’nin ardından başlayan eylemlerde, “Jin, jiyan, azadî” sloganının damga vurmasının, Kürt kadın mücadelesinin sınırlarını aşarak tüm dünyaya yayıldığının göstergesi olduğunu söyledi. Uzun yıllar Türkiye ve Kurdistan’da kadınların dilinden düşmeyen “kadın, yaşam, özgürlük” sloganının dünyaya yayıldığını söyleyen Aksu, “Bu slogandan anlaşılacağı gibi artık Ortadoğu’da kadınlar birbirine dokunabiliyor. Kadınların özgürleşmediği bir yerde, toplumun özgürleşmesi mümkün değil. Kadın özgürleştiğinde bulundukları alanları özgürleştirebiliyor” dedi.   
 
KONFERANSA KATILIM ÇAĞRISI 
 
Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma ekseninde sürece cevap olacaklarının altını çizen Aksu, kadınları 28 Ocak’ta düzenleyecekleri 12’nci Genel Kadın Konferansı’na davet etti. Aksoy, “Jin, jiyan, azadî’ sloganı tüm kadın hareketlerinin özgürlük mücadelesinde yaşam formudur. Biz HDK Kadın Meclisi olarak herkesi bu slogan etrafında birleşmeye ve yeni yaşamı örmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 
 
MA / Esra Solin Dal