Kadın katliamlarına rağmen bakanlıktan 'sıfır tolerans' yanıtı

img
RIHA - HDP Riha Milletvekili Ayşe Sürücü'nün kadın katliamlarına ilişkin verdiği soru önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, katliamlara rağmen, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının "sıfır tolerans" ile sürdürüldüğünü iddia etti.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha Milletvekili Ayşe Sürücü'nün 3 Aralık 2022’de Karaköprü ilçesinde erkek kardeşi Yekta Hezer tarafından silahla katledilen İnşaat Mühendisleri Odası Riha Şube Yöneticisi Bahar Hezer'e (26) ilişkin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a sunduğu soru önergesine yanıt verildi. 
 
Bakanlık cevabında, artan kadın katliamlarına rağmen, “etkili çalışma yürüttüklerini” iddia etti. 
 
Sürücü önergede, bakanlığın Hezer cinayetini takip edip etmeyeceği, Türkiye'de kadın cinayetlerinin vardığı boyut, Hezer'in katledilmesiyle birkez daha ortaya çıkan ateşli silahlara erişim, son 5 yılda kaç kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, verilerin neden kamuoyuyla paylaşılmadığını sormuştu. Önergede, son 5 yılda kadın cinayeti işleyen kaç erkeğin ceza aldığı, bakanlık bünyesinde bugüne kadar kadına yönelik katliamların ve erkek şiddetinin önlenmesi ile ortadan kaldırılmasına dönük ne tür politikalar üretildiği sorulmuştu. 
 
CEZALARIN ARTIRILDIĞI İDDİA EDİLDİ
 
Önergeye cevap veren Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının çok yönlü, bütüncül bir çalışma ve "sıfır tolerans" ile sürdürüldüğünü iddia etti. Toplumun tüm kesimlerinin önleme, koruma, cezalandırma ve politika boyutuyla sürecin içinde ortak kararlı bir şekilde yer almasının önemine değinen bakanlık, kadın cinayetlerinde ve kadına yönelik şiddet eylemlerinde cezaların artırılmasına yönelik tedbirler alındığını belirtti. 
 
Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 2007 yılından bu yana düzenli olarak ulusal eylem planları hazırlandığını ve uygulandığını savunan bakanlık, ulusal eylem planlarının yanı sıra, 2016 yılından bu yana tüm illerde kadına yönelik şiddetle mücadelede eylem planlarını da yerelin ihtiyaçları ve özellikleri dikkate alınarak hazırlandığını ve uygulandığını iddia etti. Bakanlık yanıtında, Türkiye genelinde 81 ilde bakanlığa bağlı 112 kadın konukevinde 2 bin 779 kapasite olmak üzere, toplam 149 kadın konukevinde 3 bin 624 kapasite ile hizmet verildiğini, ilçe düzeyinde sosyal hizmet müdahalesi ve takibini sağlamak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirligi içinde hizmet sunmak amacıyla, 391 Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde şiddetle mücadele irtibat noktası oluşturulduğu öne sürdü. 
 
Bahar Hezer'in katledilmesi olayına ilişkin sorulan soruya da yanıt veren bakanlık, soruşturma tamamlandığında 6284 sayılı kanun uyarınca davaya müdahil olunacağını belirtti.