Firdevs Babat davası: Failin nakil talebi Adalet Bakanlığı’na havale edildi

img
ŞIRNEX - Firdevs Babat’ı katleden Ahmet Babat, hakkındaki davanın ilk duruşmasında can güvenliğinin olmadığını ileri sürerek, davanın başka kente nakil edilmesini istedi. Mahkeme, talebe dair Adalet Bakanlığı'na müzekkere yazdı. 
 
Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Sêgirkê (Şenoba) beldesinde, 18 Ağustos 2022 tarihinde kaybolduktan bir gün sonra cenazesi ilçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Hezil Çayı’nda bulunan Firdevs Babat’ın faili Ahmet Babat hakkında “çocuğu kasten öldürmek” suçundan açılan davanın ilk duruşması, Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 
 
Duruşmaya, Amed ve Dîlok baroları ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi’ne üye avukatlar, Rosa Kadın Derneği yöneticileri,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şirnex Milletvekili Nuran İmir, kentin belediye eşbaşkanları, HDP il ve ilçe yöneticileri, Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği avukatı Hediye Gökçe Baykal ile  Firdevs Babat’ın ailesi katılırken, Babat’ın birçok yakını yer olmadığı gerekçesiyle salona alınmadı.
 
DAVANIN NAKLİ TALEBİ
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya, tutuklu fail Ahmet Babat’ın avukatı, can güvenliği olmadığı iddiasıyla katılmazken, fail Babat ise, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuklu bulunduğu cezaevinden katıldı. Duruşmada, gelen evraklardan sonra failin dilekçesi okundu. Fail Babat, dilekçesinde can güvenliğinin olmadığını ileri sürerek, davanın başka bir kente alınmasını talep etti. Güvenlik nedeniyle avukatının da duruşmaya katılmadığını savunan fail Babat, dilekçesinde "Bu olayı korktuğum için üstüme aldım. Davayı başka yere çekmenizi talep ediyorum" diye belirtti. 
 
Daha sonra söz alan savcılık da, ara mütalaasında 23 Ocak tarihli dilekçenin işleme konulması, davanın başka bir kentte taşınmasını talebinin kabul edilmesini ve fail Babat’ın tutukluluk halinin devamını talep etti.
 
FİRDEVS BABAT’IN AİLESİNDEN TEPKİ 
 
Ardından beyanlarda bulunan Firdevs Babat’ın babası Tamer Babat, davanın başka kente nakil edilmesi talebiyle ilgili "Kabul etmiyoruz. Hiç kimsenin can güvenliği tehlikede değil, bu olayı yapanlar tutukludur. Bunu Ahmet Babat tek başına yapmadı. Bu dava burada görülmeye devam edilsin. Ailelerin canları tehlikede değil, dava başka yere taşınsa hiçbir duruşmaya katılamayacağız" dedi. 
 
Babat'ın annesi de davanın nakil talebine karşı çıktı. Firdevs Babat’ın ablası Bişeng Babat da, davanın kentte görülmesini istediklerini dile getirdi. 
 
AVUKATLARDAN TALEBE İTİRAZ 
 
Aileden sonra söz alan avukatları Hediye Gökçe Baykal, şunları belirtti: "Sanığın belirttiği hususlar soyuttur, kendini mağdur göstermek için talep ettiği şeylerdir. Çünkü hiçbir somut gerekçe yoktur. İddia makamının talebini kabul etmiyoruz."
 
Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı’nın avukatı da, mütalaaya katılmadıklarını belirtti. Daha sonra söz alan avukat Aycan İrmez, Şirnex Barosu adına davaya katılma talebinde bulundu. Asıl mağdurun Firdevs'in ailesi olduğunu kaydeden İrmez, "Sanığın böyle bir başvuruda bulunması kabul edilemez. Eğer sanığın dediği gibi can güvenliği olsaydı olay üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hiçbir şey gerçekleşmemiştir" ifadelerini kullandı. 
 
AVUKATLARDAN MÜDAHİL TALEBİ 
 
ÖHD, Rosa Kadın Derneği, Amed, Dîlok ve Şirnex barolarının avukatları, fail ve savcının talebine katılmadıklarını belirterek, davaya müdahil taleplerinin kabul edilmesini istedi. 
 
ÖHD adına söz alan avukat, “Olay üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sanık ailesine herhangi bir tehdit yok. Toplumsal adaletin sağlanması için olayın yaşandığı yerde davanın görülmesi gerekiyor ve sanığın orada gereken cezayı alması gerekiyor. Yoksa toplumsal adalet sağlanamaz” dedi. Rosa Kadın Derneği’nin avukatı da, Mahkemenin vereceği olumlu ya da olumsuz bir kararın önemine vurgu yaparak, “Verilecek karar ya kadınları bu salondan daha da cesaretlendirerek çıkaracak ya da sanıkları güçlendirecek. Dolayısıyla mahkemenin bu hususları göz önünde bulundurarak nakil kararını vermesi gerekiyor” diye belirtti. 
 
DURUŞMA 11 MAYIS’A ERTELENDİ 
 
Savunma ve beyanların ardından mahkeme heyeti, duruşmaya 5 dakika ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, iddia makamının davanın başka bir kente taşınması talebinin Adalet Bakanlığınca görüşülüp nihai karara bağlanmasına, Ramazan Babat’ın tanık olarak dinlenmesine ve sonraki duruşmada hazır edilmesine, sanığın tutukluluk halinin devamına ve baroların davaya katılım taleplerinin bir sonra ki celsede karara bağlanmasına karar vererek duruşmayı 11 Mayıs’a erteledi. 
 
Mahkeme heyeti, “Eğer dava taşınmazsa 10 Mayıs saat 11.00’da ikinci duruşma tekrar burada görülecek” ifadelerini kullandı. 
 
'KATİLE KADRO DA VERİN’
 
Karara tepki gösteren Firdevs Babat’ın babası Tamer Babat, “Davanın nakli Ahmet için ödüldür. Ahmet’e korucu kadrosu da verin bu iş bitsin” dedi. 
 
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapıldı. Davanın avukatı Hediye Gökçe Baykal, adalet için burada bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti: “Dava daha ilk celsede sekteye uğradı. Gerçek dışı beyanlarda bulunan fail, can güvenliğinin olmadığını söyledi ve mahkemede itibar ederek, dosyayı yer değişikliği için Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Duruşmada da söylediğimiz gibi sanığın ailesine karşı bugüne kadar tek bir olay dahi gerçekleşmemiştir. Sanık kendisine bir mağduriyet devşirmeye çalışıyor. Asıl mağdur müvekkilim ve ailesidir. Mahkemenin bu kararına katılmıyoruz. Umarız Adalet Bakanlığı’ndan da aksi bir karar gelir ve burada görülmeye devam eder. Dosya nereye giderse gitsin takip etmeye devam edeceğiz. Firdevs için adalet aramaya devam edeceğiz.” 
 
3'ÜNCÜ DNA KİMİN?
 
Baba Tamer Babat ise, tepkisini şöyle sürdürdü: “Hayal kırıklığına uğradım.  Dün ilk defa olay yerine gittim. Olay yerinde keşif yapılması istiyorum ve talep ediyorum. Dediler ki Firdevs Babat orada bekledi silah getirilene kadar. Kesinlikle bu doğru değildir. Firdevs Babat’ın başında biri beklemiş bir diğeri de gitmiş silahı getirmiş. Devletten tek istediğim olay yerinde keşif yapılması ve 3’üncü DNA’nın kime ait olduğunu açığa çıkarmasıdır.” 
 
ADALET MÜCADELEMİZ SÜRECEK
 
Ardında konuşan HDP’li vekil Nuran İmir, adalet için mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı. Duruşmayı izleyen Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ise, kadın cinayetlerinin politik olduğuna işaret ederek, “Bugün bu duruşmada politik olma halini aslında çok daha farklı boyutlarını görüyoruz. Özellikle devletin silahlandırdığı kişilerin toplumsal olarak kadın ve çocukların üzerinde çok ciddi şiddet ve istismarına ön açtığını ve faillerinin suç işlemeye yatkın ve sırtlarını devlete dayandırdıklarını görüyoruz. Kadın örgütleri bütün bu sistematik suç işleme halenin örgütlü olması ve devlet eliyle de ne yazık ki cezasızlıkla sonuçlandırmasından kaynaklı olarak buradayız. Bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Bu davanın cezasızlıkla sonuçlanmasını istemiyoruz, yeter artık” dedi.