Savaşa karşı mücadele çağrısı: Şimdi kadın direniş zamanı

  • kadın
  • 09:04 21 Mayıs 2022
  • |
img

ŞIRNAK - Savaşta en çok kadınların hedef alındığını dile getiren HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, “Kadınlar birlik olup savaşa karşı mücadele ederse, başarılı oluruz” dedi.

Türkiye bir yandan KDP işbirliğinde Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşîn alanlarına yönelik kapsamlı saldırıları sürdürürken, diğer yandan Cudi, Gabar ve Besta bölgesinde operasyon başlattı. Hem savaşın sürdüğü Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınır hattında olan hem de Cudi, Gabar ve Besta bölgelerini içinde barındıran Botan’da, savaş en çok kadınları etkiliyor.
 
İktidarın Botan’ın dört bir yanında sürdürdüğü savaş konseptinin kadınlara yansımalarını değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, derinleşen saldırılara karşı kadınların mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı. 
 
‘SAVAŞTA KADINLAR HEDEF ALINIYOR’
 
Savaş konseptinin bir ayağının halkı göçe tabi tutmak olduğuna işaret eden Akdağ, “Kürt halkı savaş politikalarının yabansıcı değil. Yıllardır bize karşı savaş, şiddet ve soykırım politikaları yürütülüyor. Bu savaşlarda halkı göçe zorlamayı amaçlıyorlar. Demografiyi değiştirmeye çalışıyorlar. Tabii bu da en çok kadınları etkiliyor. Sonuç olarak, kadınlara yönelik şiddeti de beraberinde getiriyor. Her savaşta kadınlar hedef alınıyor” dedi. 
 
‘ÖZEL SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR’ 
 
Saldırılara karşı örgütlü mücadele vurgusunda bulunan Akdağ, “Savaştan en çok etkilenen kadınlar, buna karşı direnişi de büyütüyor. İktidar, savaş politikalarının kadınların mücadelesiyle boşa çıkarılacağını biliyor. Bu nedenle sürekli kadınları hedef alıyorlar. Bu şekilde kadın kazanımlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar. Bunu bölgede yürütülen özel savaş politikalarından biliyoruz. Her alanda kadına saldırı var. Kadın iradesini kırmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 
 
KADINLARIN MÜCADELE RUHU 
 
Kadınların öncülüğünde gerçekleşen Rojava Devrimi’nin tüm dünya kadınlarına ilham olduğunu dile getiren Akdağ, “Kadının mücadele ruhu tüm dünyaya yayıldı. Rojava Devrimi, savaşa karşı birlik ve mücadele, başarıyı da beraberinde getiriyor. Şimdi aynı durum, Şengal’de kadınların direnişinde yaşanıyor. Bugün Şengal halkı kadınların öncülüğünde topraklarını savunuyor. Şengal’deki mücadele, her yere yayılmalı” diye seslendi. 
 
‘ŞİMDİ KADIN DİRENİŞ ZAMANI’ 
 
Savaştan en çok etkilenen kadınlar olduğunu, savaşa karşı en büyük mücadeleyi de kadınların verdiğini dile getiren Akdağ, “Bu savaşa karşı bir adım atılmalıdır. Bu savaştan en çok kadınlar etkileniyor, dolayısıyla bu savaşa en çok kadınlar karşı çıkıyor. Başarının kadınların mücadelesi ve direnişiyle sağlanabileceğine inanıyoruz. Göçe karşı direniş örgütleniyor. Kadınlar birlik olup savaşa karşı mücadele ederse, başarılı oluruz. O nedenle şimdi kadın direniş zamanı” dedi.