Ahtamara Kadın Platformu kuruldu

  • kadın
  • 14:00 21 Şubat 2018
  • |
img
VAN - Van Ahtamara Kadın Platformu’nun kuruluşunu ilan eden kadınlar, "Kazanımları korumak, büyütmek ve toplumsallaşmasını sağlamak için bir aradayız" mesajı verdi. 
 
Vanlı kadınlar, yaptıkları açıklamayla Van Ahtamara Kadın Platformu’nun kuruluşunu ilan etti. KESK Van Şubeler binasında açıklama yapan Seher Kadiroğlu Ataş, kadın sesinin yaşamın sesi olduğunu söyledi. 
 
‘SALDIRILARI BESLEYEN CİNSİYETÇİ ANLAYIŞTIR’ 
 
Kadın ve çocukların uzun zamandır haklarının kaybolduğunu söyleyen Ataş, “Kadınlar, yoğun şiddet ve saldırılarla karşı karşıyadır. Bu saldırıları besleyen ise erk zihniyetin ve cinsiyetçi anlayışın normalleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır.  Bu şiddet türlü biçimlerde günlük hayatın dokusuna sızmakta ve kadın cinayetleri, tecavüz ve istismar olarak acı sonuçları ile yaşamımıza yansıtmaktadır. Bu acı sonuçlar; kimi kez siyasi aktörlerin meydan mitinglerindeki hezeyanlarında, kimi kez din adamların akıl dışı ve ölçüsüz yorum ve fiillerinde, kimi kez ise özel ve kamusal alandaki aleni taciz, tecavüz ve cinayetlerde karşımıza çıkmaktadır” dedi. 
 
2017 yılında 409 kadın ve kız çocuğunun öldürüldüğünü, 332’sinin cinsel saldırıya maruz bırakıldığını, 387 çocuğun istismara uğradığını kayıt altına alındığını söyleyen Ataş, rakamların yüksekliğinde ataerkil kabullerin etkisi olduğunu belirtti. 
 
‘ZULME KARŞI SESSİZ KALAN DİLSİZ ŞEYTANDIR’ 
 
Yetersiz olsa da hukuki düzenlemelerin toplumsal altyapısının oluşturulmadığını ifade eden Ataş, “ Müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisinin verildiği, taciz, tecavüz faillerine iyi hal indirimi  uygulandığı, çocuk istismarlarının cezasız kaldığı, çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılmaya çalışıldığı, çocuk yaşta gebeliklerin gizlendiği bu süreçte kadını değersizleştiren eğitim hakkını elinden alan, toplumsal yaşamdan ve çalışma yaşamından koparan ve bu sistematik saldırıların üstesinden gelmek amacıyla bir araya geldik, ‘Zulme karşı sessiz kalan dilsiz şeytandır’ düşüncesiyle  Vanlı kadınlar olarak bu platformu kurmaya ihtiyaç duyduk” ifadelerini kullandı.  
 
'KAZANDIĞIMIZ DEĞERLERİ KORUYACAĞIZ’
 
Son olarak, inançla, kararlılıkla, bedel ödenerek yaratılan değerlerin savunucuları olduklarını söyleyen Ataş,  kadınların el ele kazandıkları kazanımları korumak, büyütmek ve toplumsallaşmasını sağlamak için bir arada olduklarını, yaşamak-yaşatmak için her alanda barışı savunmaya devam edeceklerini belirtti.