Şiddete maruz kalan avukat: Polisler baro devreye girince geldi

img
HATAY - İskenderun'da maruz kaldığı şiddet davasında ayrıca sanık konumuna düşen avukat Fatma Erşen Ünsüren, defalarca aradığı polislerin ancak Hatay Barosu’nun devreye girmesinden sonra geldiğini anlattı.
 
Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan avukat Fatma Erşen Ünsüren'in, maruz kaldığı şiddet üzerine şikayette bulunduğu eşi K. Ünsüren’in de kendisi hakkında şikayetçi olması üzerine “basit yaralama” suçlamasıyla yer aldığı davanın ikinci duruşması görüldü. Fatma Erşen Ünsüren ve K. Ünseren’in avukatları ile birlikte hazır bulundukları İskenderun 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Hatay Barosu üyesi avukatlar da katıldı.
 
Duruşmada savunma yapan Fatma Erşen Ünsüren, hem fiziksel hem de psikolojik şiddete maruz kaldığını, defalarca aradığı polisinde gelmediğini dile getirdi. K. Ünsüren’i darp etmediğini aksine kendisinin şiddete maruz kaldığını anlatan Ünsüren, davada hem mağdur hem de sanık olarak yer almasına tepki göstererek, K. Ünseren’in cezalandırılmasını istedi.
 
'NEDEN POLİSİ ARAMADIN?' SORUSU
 
K. Ünsüren müdafisinin, "Şiddete maruz kaldın. Neden hemen polisi aramadın?" sorusunu yönelttiği Fatma Ünsüren, defalarca polisi aradığını ancak Hatay Barosu’nun devreye girmesinden sonra polisin geldiğini aktardı.
 
Üzerine atılı suçlamayı reddeden K. Ünseren ise, kendisinin şiddete maruz kaldığını iddia ederek, elinde darp raporu olduğunu savundu. 
 
Fatma Erşen Ünsüren'in avukatları da yaptıkları savunmalarında meslektaşlarına şiddet uygulayan K. Ünseren’in cezalandırılmasını istedi. Hakim, dinlenen taleplerin ardından dosyadaki eksiklerin giderilmesi için bir sonraki duruşmayı 16 Mart'ta erteledi.
 
DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
 
Duruşma sonrası Fatma Erşen Ünsüren ve müdafiliğini yürüten meslektaşları adliye önünde açıklama yaptı. Sanık avukatının müvekkillerine yönelttiği "Şiddete maruz kaldın. Neden hemen polisi aramadın?" sorusuna tepki gösteren Av. Mehtap Sert, "Sanığın avukatlarının yaptığı savunmalar tamamen Türk yargısının tecavüze uğrayan kadına; 'tecavüze uğradığında neden bağırmadın?' şeklindeki anlayışının bir yansımasıydı. 'Şiddet gördü, akabinde neden polisi aramadı?' sorusu; şiddet görmüş bir kadına sorulacak bir soru değildir. Çünkü şiddet karşısında her kadının tepkisi aynı değildir. O anki şokla polisi araması aklına gelmeyebilir. 4 ya da 5 saat sonrada polisi araması şiddete uğramadığının göstergesi değildir" ifadelerini kullandı.
 
İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı yasanın önemine değinen Sert, bu yasanın uygulanması durumunda kadına yönelik şiddetin önüne geçileceğini belirtti.
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN
 
Şiddete maruz bırakılan bir kadın ve avukat olarak İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı yasanın önemine dikkati çeken Fatma Erşen Ünsüren de, karşı karşıya kaldığı hukuksuzluğun sona ermesini istedi. Ünsüren, "Şiddete uğrayan tüm kadınların sesi olmak istiyorum” dedi.