KCDP: Bakan öldürülen her bir kadından sorumludur

  • kadın
  • 20:12 12 Eylül 2020
  • |
img

İSTANBUL –  “Her şüpheli ölüm kadın cinayeti değildir” diyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u sorumluluktan kaçmakla suçlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), “Bakan, öldürülen her bir kadından sorumludur” dedi. 

 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katıldığı bir televizyon programında kadın katliamlarına ilişkin açıklanan verilere dair söylemlerine yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. 
 
Kadına yönelik şiddete ilişkin İçişleri Bakanlığı verilerini esas aldıklarını söyleyen Selçuk, “Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir. Her intihar kadın cinayeti değildir. Her şüpheli ölüm de kadın cinayeti değildir” ifadelerini kullanmıştı. 
 
Sarf ettiği bu ifadeler nedeniyle Bakan Selçuk’a “Bakanın görevi bizi kamuoyuna şikayet etmek değil, görevini yapmaktır” sözleriyle yanıt veren Platform’un açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
 
“Eğer bizim mücadelemiz olmasaydı hiçbir bakanlık ‘kadın cinayeti’ kavramını bile kabul etmiyordu. Bakan, kendisi değil de kadınlara karşı sorumlu olan bakanlık bizmişiz gibi açıklama yapıyor. Zehra Zümrüt Selçuk'a kendisinin bakan olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Gerçeklerin çarpıtıldığını söyleyen Bakan, tüm mekanizmalarını harekete geçirerek kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü bize açıklasın. Toplum da tüm şeffaflığıyla görsün. Bakanlıktan görevini yapmasını bekliyoruz. Bakan kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıtıyor. Veri komitemiz kadın cinayeti verilerini ‘femicide’ kavramına göre hazırlıyor. Verilerimizde şüpheli ölümleri, intiharları ve intihara sürüklenen kadınları kadın cinayeti verilerinden ayrı ele alıyoruz.” 
 
‘BAKAN HEM SORUMLUKTAN KAÇIYOR HEM DE YANLIŞ SÖYLÜYOR’
 
 
İstanbul Sözleşmesi'nde devletin istatistikleri kamuoyuna açıklama yükümlülüğü olmasına rağmen İçişleri Bakanlığı’nın sadece iki yıldır verileri paylaştığına dikkat çekilen açıklamada, “Ancak biz ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. Medya da, toplum da yıllardır kadın cinayeti verilerini açıklamayan İçişleri Bakanlığı'na güvenmiyor. Herkes 2010 yılından itibaren tüm gerçekleriyle ortaya koyduğumuz kadın cinayeti verilerini dikkate alıyor. Biz her defasında isim isim, kadınların hikayeleriyle hangi cinayetleri kadın cinayeti olarak ele aldığımızı açıklıyoruz. Ancak İçişleri Bakanlığı verileri hangi kriterlere göre hazırladığını açıklamıyor. Kadın cinayetlerinin yanlış verilerle daha çok yansıtıldığını söyleyen Zehra Zümrüt Selçuk, hem sorumluluktan kaçıyor, hem de yanlış söylüyor. Kadın cinayetlerinin azalması dahi bakanlığının sorumluluğunu azaltmaz. Bakan öldürülen her bir kadından sorumludur” denildi.