Yerel yönetimde toplumsal cinsiyeti esas alan muhtar

  • kadın
  • 09:05 1 Temmuz 2020
  • |
img

MANİSA - Hafsa Sultan Mahallesi'nin muhtarlığını yürüten Zuhal Güneş, oluşturmaya çalıştığı yerel yönetim anlayışıyla kadın ve çocuklar için daha yaşanılabilir bir yer yaratmayı amaçlıyor.  

Manisa’nın Yunus Emre ilçesine bağlı Hafsa Sultan Mahallesi Muhtarı Zuhal Güneş, geçtiğimiz yıl Kadın Meclisleri'nin adayı olarak seçildi. 20 bin nüfusu olan mahallenin muhtarlığını yapan Güneş, kadın ve çocukların yaşadıkların sorunlarla ilgilenmeye özen gösteriyor. Yaşanan sorunlara alternatif çözümler üretmeye çalışan Güneş, aynı zamanda kadın ve çocuklara yönelik işlenen suçlara dair davaların takibini de yapıyor. 
 
Yerelde toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde çalışmalar yapmanın önemli olduğunu söyleyen Güneş, görev yaptığı mahallede bu yönde yapılan çalışmaları şu şekilde aktardı: “Mahallemizde çalışan kadınlar ağırlıkta. Onlara destek olmaya çalışıyoruz. Belediyelerle ortaklaşarak mahallede kadın dayanışma merkezi kurulması için çabalıyoruz. Mahallede kurduğumuz koperatif ile de çalışmayan kadınlara destek sunuyoruz. Her mahallede kadınlara yönelik İstanbul Sözleşmesi hakkında atölye ve eğitimler düzenledik. Çünkü ne kadar çok güçlü kadın olursa, o kadar çok cinayeti önleyebiliriz. Mahallede şiddet gören bir kadın arkadaşımız başvurduğunda, ona ve varsa çocuğuna başvurabilecekleri mekanizmalara yönlendiriyoruz. Bize yapılan başvuruların büyük bölümünü mevsimlik işçi kadınlar oluşturuyor." 
Güneş, sokakta yaşayan çocuklar için de futbol takımı kurmayı hedeflediklerini aktardı. 
 
ÖNLEMLER YETERSİZ 
 
Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalan kadınların gördüğü şiddetin arttığını vurgulayan Güneş, İçişleri Bakanlığı'nın kadına yönelik şiddeti önleme amacıyla son yayınladığı genelgede yer alan silaha el koyma, kolluk kuvvetlerine verilecek eğitim ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) gibi kurumların ortak çalışmasını öngören maddelerin yetersiz kaldığını söyledi. 
 
Çocukların da salgın sürecinde daha fazla şiddet gördüğüne işaret eden Güneş, "İşsiz kalan ebeveynler ya da salgının yarattığı psikolojik kaygıların olumsuz yansımalar çocukları etkiledi. Ailelerin şiddetine ya da kavgalarına tanık olan çocukların, bundan sonraki süreçte iyi bir psikolojik desteğe ihtiyaçları olacak. Bu yüzden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu konuda çalışma yapmasını istiyoruz” diye belirtti.  
 
BİREYSEL SİLAHLANMA YASAKLANSIN
 
Yusuf A. tarafından katledilen Gülnur Kocabaş (22) cinayetine de değinen Güneş, kadın cinayetlerinin artmasının önemli nedenlerinden olan bireysel silahlanmanın engellenmemesi olduğuna işaret etti. Muhtar olarak silah alma yetkisi olmasına rağmen bireysel silahlanmaya tepki ve duyarlılık arttırılması amacıyla silah almadığını aktaran Güneş, “Kadınların yaşamı bir namlu ucunda olmasın istiyoruz. Bu yüzden bireysel silahlananın yasaklanması için mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 
 
Kadın cinayetlerini önlemede toplumda cinsiyet eşitliği perspektifinin gelişmesinin önemli bir katkısı olacağını düşündüğünü söyleyen Güneş, yerel yönetimlerde, eğitimde kadınların daha fazla görünür olmasının bunu sağlayacağını vurguladı. 
 
MA / Sevda Aydın