Doku’nun akıbetini köprüdeki görüntüler ortaya çıkaracak

  • kadın
  • 09:04 29 Haziran 2020
  • |
img

DİYARBAKIR - Dersim’de 177 gündür haber alınamayan Gülistan Doku’nun aile avukatı Ali Çimen, olayın bilirkişiye gönderilen Sarı Saltuk Köprüsü’nde çekilen görüntülerin aydınlatacağını söyledi. 

Dersim’de 177 gündür haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2’nci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku'nun aile avukatı Ali Çimen, yürütülen soruşturmanın seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doku’nun kaybolmasından 5 gün sonra 10 Ocak’ta Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmanın bir numaralı şüphelisi Zainal Abarakov ve ailesiyle ilgili gerekli yasal işlemlerin yapılmadığını aktaran Çimen, soruşturmadaki eksikler, çelişkiler, karartılan deliller ve oluşturulan sahte delillere ilişkin dikkat çekici bilgiler verdi.
 
SORUŞTURMA NASIL İLERLEDİ?
 
Avukat Ali Çimen, kayıp vakalarında şüpheliye ulaşmak için bazı kriterlerin olduğunu, ancak Doku soruşturmasında bu kriterlere uyulmadığını kaydetti. Kayıp soruşturmalarında öncelikle kayıp olan kişinin eşi, nişanlısı ve sevgilisi gibi birinci derece yakınlarının sorgulandığını belirten Çimen, “İşte bu sorunun cevabı Zainal Abarakov’u işaret ediyor. Yine böyle vakalarda ‘husumetli olduğu biri var mı?’ diye bakılır. Bu sorunun cevabı yine Zainal Abarakov’ı gösteriyor. Bir diğer kriter ise zamana bakılır. Kayıp olan kişi en son nerede görüldü? Bu sorunun yanıtı da Zainal Abarakov’dur. Tüm bu kriterler aynı kişiyi gösterdiği için ilk aşamada tutuklanması gerekiyordu. Bu karar için geç kalındı. Aslında 48 saat zaman dilimi kayıp olan kişinin artık canlı olmadığını ya da zorda olduğunu gösteriyor. Ancak savcılık ‘cinayet’ demek için bir cesede ulaşamadığını söylüyor, oysa artık kritik bir aşamadayız. Savcının şüpheliyi gözaltına aldırıp sorgulatması gerekirdi. Şüpheli ile ilgili hiçbir işlem yapılmadan öylece bırakılıyor” dedi.
 
4 OCAK GECESİNE İLİŞKİN YALAN İFADE…
 
Doku’nun kaybolmadan bir gün önce bir pastanede yarı zamanlı işe başladığını hatırlatan Çimen, “Gülistan’ın akşam saatlerinde, baş şüpheli Zainal Abarakov’un polis olan üvey babasının telefonundan bir teması oluyor. Bu telefon üzerine akşam saat 20.00’da patronundan izin alıp şüphelinin yanına gidiyor. Tahmini saat 21.00’da şüphelinin yanına gittiğini düşünürsek, 23.30’a kadar Gülistan’ın kayıp bir zamanı var. 23.30’da ise Gülistan’ın dolmuş durağına gittiği görülüyor. Bu sabit zaman diliminde neler olduğunu bilmiyoruz. Şüpheli, 4 Ocak gecesine ilişkin ifadesinde, ‘Eve geldi çay içtik sohbet ettik, onu yurda bırakacaktım kabul etmedi’ diyor. Şüpheli, Hatice öğretmenin ifadesi ortaya çıkana kadar, bu ifadesinde ısrar ediyor” diye konuştu.
 
Doku’nun kaybolmadan bir gece önce öğretmenine Zainal Abarakov’un evinde darp edildiğini, zorla bir araca bindirilmek istendiğini ve olay yerine gelen polislerin şüphelinin evinde arama yaptığı anlatımlarını aktaran Çimen, “Zainal Abarakov’un üzerinde kimlik olmamasından kaynaklı polisler evinde arama yapıyor. Daha sonra şüphelinin polis olan babası geliyor” diyerek, şüphelilerin ilk ifadelerinde bu olaydan söz etmediğini hatırlattı. Çimen, Abarakov’un yalan ifade verdiğini söyledi.
 
KÖPRÜ GÖRÜNTÜSÜ VE ÇELİŞKİLER
 
Doku’nun intihar ettiğine dair ortaya atılan iddiaların çürütüldüğünü belirten Çimen, Pertek Karayolu’nda ilerleyen bir kişinin araç kamerasına yansıyan ve Doku’ya ait olduğu iddia edilen görüntüden sonra, Doku’nun şehir merkezine doğru ilerlediğine dair görgü tanıklarının olduğunu dile getirdi. Çimen, şöyle devam etti: “Köprüde Doku olduğu iddia edilen, yere çömelmiş kişi görüntüsü, 5 Ocak günü saat 12.24’de kaydedilmiş. 12.24’de bu görüntüyü çeken aracın Elazığ’dan şehre giriş yaptığı tespit edilmiş, dolayısıyla köprüden daha önce geçmiş olması lazım. Bu saat ve görüntü Gülistan’ın sinyal bilgileri ile uyumlu değil. Gülistan’ın 12.21’de sinyal bilgisi kesiliyor. Gülistan atladıktan sonra sinyal bilgileri kesilmiş olsaydı, bu görüntüde onu görmememiz gerekirdi. Bu görüntülerin anlamsız olduğuna dair iki tanığın ifadesi var dosyada. Tanıklar, 16.41’de Gülistan’ın üzerindeki kıyafetleri tarif ederek, köprüden şehir yönüne doğru yürüdüğünü söylüyorlar. Dolayısıyla araç kamerasına takılan ve Gülistan olduğu iddia edilen bu görüntü anlamlı bir veri değildir. Çünkü Gülistan bu görüntüden sonra görülüyor.”
 
TELEFON İNCELEMESİ EKSİK 
 
Dosyadaki baş şüpheli Zainal Abarakov’un telefonuna 54 gün sonra el konulduğunu anımsatan Çimen, Abarakov’un “mama” olarak kaydettiği kişi ile yaptığı Rusça mesajlaşmasının “özel mesajlaşma” denilerek incelenmemesinin kabul dilemez olduğunu, bu görüşmenin raporlara yansıması için gerekli itirazları yaptıklarını ifade etti.
 
Çimen, şüphelinin “mama” ile yaptığı mesajlaşmaya ilişkin, “O görüşme en kısa zamanda rapora yansıyacak. Çünkü bunun kararını verecek olan mahkemelerdir. O talimata göre bu incelemenin yapılması gerekirdi. Göreceksiniz o yazışmada Gülistan ile ilgili veriler ortaya çıkacak. Bu öyle sıradan yapılmış bir hata değildir. Bu aynı zamanda kötü niyeti de doğurur. Suçlular suçunu örtmek için suç failini ‘mama’ diye kaydedebilir” şeklinde konuştu.
 
Çimen, şüphelinin tüm mesajlaşmasının incelenmemesi bakımından “görevi kötüye kullanmaktan” görevliler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
 
ŞÜPHELİYE BİLGİ SIZDIRLDI
 
Şüpheliye, telefonuna el konulacağına dair bilgi sızdırıldığını, bu durumun şüphelinin “delil karartmaya” zemin hazırladığına dikkat çeken Çimen, “Şüpheli dosyada tanık olan biri ile mesajlaşıyor. Çünkü henüz veriler toplanma aşamasında olduğu için şüphelinin tanıklara erişimi, söz konusu. Bu durum tutuklanmasının önemini ortaya bir kez daha çıkarıyor. Mesajlaştığı kişiye ‘telefonumu gelip alacaklar’ diyor. Ben gidip teslim edeceğim demiyor, alacaklarını söylüyor. ‘Rızayen teslim’ diye bir tutanak tutulmuş. ‘Rızayen teslim’ olması bile bir facia. Olay şüphelinin rızasına kalmış” diyerek tepkisini dile getirdi.
 
DELİL KARARTMA
 
Şüphelinin lehine olacak hususları telefon ekran görüntüsü olarak kaydedip, Gülistan ile ilgili tüm delilleri sildiğini söyleyen Çimen, “Gülistan 5 Ocak’ta kayboluyor. 52 gün boyunca kendi telefonundan Gülistan’a bir mesaj atmayan şüpheli, telefonunun incelenmeye alınacağı tarihe yakın Gülistan’ın telefonunu mesaj yağmuruna tutuyor. ‘Neredesin seni seviyorum’ diye mesajlar atıyor. Burada şu soru ortaya çıkıyor. Şüpheli bir noktada Gülistan kaybolduktan sonra onunla hiç iletişime geçme girişiminde bulunmuyor. Eğer bir sorgu olursa, bu soru ona sorulacak bir sorudur. Bu soruya engel olmak için mesajlarla sahte delil elde etmeye çalışmış. Şu aşamada tutuklanması lazım. Biz talepte bulunduk. Tutuklanacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
 
SAVCININ TALİMATLARI 
 
Şüphelinin polis olan babasının Doku soruşturmasında yer almasından kaynaklı olayın çözülemediğini ifade eden Çimen, “Tüm sorunlar babanın soruşturmada yer almasından kaynaklı. Şüpheli bir aile ortada, bu aile aynı zamanda soruşturmada yer alıyor. Ceza usul yasası açısından bununla ilgili düzenleme yapılmamış belki ama ahlaken bu doğru değil. Soruşturma jandarmaya verilebilirdi.  Jandarma yürütsün diye talebimiz oldu. Üstelik şüphelinin polis olan babası ile ilgili talimatlar var. Ancak savcının verdiği bu talimatlar yerine getirilmemiş. Babaya yönelik savcının verdiği talimatlar dosyada boşa çıkarılmış. Yerine getirilmemiş. Yerine getirmemek için bazı bahaneler üretilmiş. O veriler henüz tam toplanmadı. Toplandığı gibi gerekli girişimde bulanacağız” diye belirtti.
 
Doku’nun intihar mektubu bıraktığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını, buna ilişkin tanık ifadelerinin dosyada yer aldığına değinen Çimen, “İntihar iddiası bir mektuba dayandırıldı. Ancak söz konusu mektup Gülistan’ın şaka olsun diye bir yıl önce arkadaşlarına yazdığı bir mektup. Dolabını toplamadığı için arkadaşları tarafından eleştiriliyor. Oda şaka mahiyetinde ‘ölürsem vasiyetimdir odamı temizlersiniz’ diye yazıyor. Ki daha önemlisi Gülistan kaybolmadan bir gün önce yurda gitmeyerek öğretmeninde kaldı. O mektubu yurda bırakması mümkün değil. Bu mektubun şaka olarak bir yıl önce yazıldığına dair dosyada 4 tane ifade var. İntihar algısı oluşturulmak istendi” diye konuştu.
 
ŞÜPHELİNİN AKIBETİ  
 
Şüpheli olan ailenin “terör” gerekçesini öne sürerek şehri terk ettiklerini söyleye Çimen, “Polisin görevi korumak, güvenliği sağlamak. ‘Terör’ olayı var ise buradaki halk ve onun çalışma arkadaşları ne yapsın? Polis olduğu için korumakla hükümlü zaten. Yine şüpheli Abarakov hakkında bir yaptırım yok, bu kadar delil ve şüphe var hiçbir yaptırım yok. Yurt dışı yasağı bile yok. Soruşturma ile bağı kopmasın diye bir imza tedbiri dahi yok. Biz ona istediğimiz zaman ulaşamıyoruz. Bizim sorularımızı yöneltmek için istediğimizde şüpheliye ulaşmamız gerekirdi” ifadelerini kullandı. 
 
GÖRÜNTÜLER İNCELENİYOR
 
Sarı Saltuk Köprü’nde kameraya yansıyan ve Gülistan Doku olduğu iddia edilen görüntüyü bilirkişiye gönderdikleri bilgisini veren Çimen, son olarak şunları söyledi :“Bilirkişiden gelecek sonuç ile Gülistan’ın akıbeti ortaya çıkacak. O görüntüler bilirkişiden döndüğü takdirde dosya çözülecektir. Yine şüphelinin ‘mama’ mesajlaşmasına ilişkin gelecek rapor dosyayı aydınlatacaktır.”
 
MA / Arjin Dilek Öncel - Fethi Balaman