Sağlıkçıların en büyük sıkıntısı koruyucu maske ve eldiven eksikliği

img
KOCAELİ - Koronavirüsle mücadelede sağlık emekçilerinin koruyucu maske ve eldiven sıkıntısı yaşadığını söyleyen SES Kocaeli Şube Başkanı Murat Harata, bakanlığın bu sorunu bir an önce çözmesi gerektiğini kaydetti.
 
Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tüm dünya olduğu Türkiye’de de ölüm ve vaka sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’de ilk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan bu yana hastanelerde büyük bir yoğunluk yaşanırken, sağlık emekçileri ise uzun çalışma saatleri ile salgınla mücadele içerisinde. Ancak verdikleri bu mücadelede sağlık emekçilerini en çok zorlayan şey, maske ve eldiven gibi koruyucu ekipman yetersizliği. Sağlık örgütleri tarafından yapılan açıklamalara göre birçok hastanede bu yönlü sıkıntılar söz konusu. 
 
Bu duruma test kitlerinin sayısının yetersizliği gibi sorunların da eklenmesiyle binlerce yurttaş hastanelerde uzun kuyruklar oluşturmak zorunda kaldı. Bu durum salgın riskini daha da arttırırken, sağlık emekçilerinin beklentisi sorunların bir an önce çözülmesi.
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası  (SES) Kocaeli Şube Başkanı Murta Harata, kentteki hastanelerinde yaşanan en büyük sorunun koruyucu ekipman sıkıntısı olduğunu ifade etti.
 
Bu durumun hastaya müdahaleyi geciktirdiğini söyleyen Harata, hastaların bu süre içerisinde tedirgin olduklarını belirtti. Harata, “Sağlık emekçilerinin neredeyse tamamının çocukları, yaşlı yakınları var. Hastanelerdeki virüsleri kendi evine taşıma endişesi taşıyorlar. Çalışanların maske eldiven gibi malzemelere erişememe durumunun bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi. 
 
Sağlık emekçilerine destek için yapılan alkış eyleminin kendilerini motive ettiğini, fakat sorunlarının başka olduğunu dile getiren Harata, “Yoğun biçimde ekipmansız çalışıyoruz. Önce bu sorunumuz çözülmeli” ifadelerini kullandı. 
 
‘CİDDİ BİR YOĞUNLUK OLUŞACAK’
 
SES Şube Başkanı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın salgına karşı önlem olarak sarf ettiği ‘Herkes kendi sokağı çıkma yasağını uygulasın’ sözlerini de eleştirdi. Harata, “İnsanlar kendi olağanüstü hallerini uygulasınlar, evlerine kapansınlar demekle olmuyor. İnsanlar çalışmak zorundalar, sokağa çıkmak zorundalar. Sokağa çıkan insan hasta olma konusunda ciddi bir potansiyel taşıyor. Bunun sağlığa yansıması da çok ciddi bir hizmet talebi olacaktır. Bu talebi karşılayabilme konusunda hem ekipman hem de sayısal yeterlilik olması gerekiyor” diye konuştu.
 
Kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen sağlık emekçilerinin durumuna da dikkat çeken Harata, “KHK’li sağlık emekçilerinin işlerine geri dönebilmesi için en başından beri mücadele yürütüyoruz. Bu dönemde taleplerimizi daha da büyüterek sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
‘BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN!’
 
Harat, salgınla etkili şekilde mücadele etmek için ise “Yaşam alışkanlıklarımızı değiştirerek yeni bir yaşam kültürü oluşturmamız gerekiyor” dedi. Harata, “Herkes davranışlarını gözden geçirsin, ‘bana bir şey olmaz’ demesin. Size olmayabilir ama bir yakınınıza hastalık bulaştırabilirsiniz. Sonuçta insandan insana geçen bir hastalıktan bahsediyoruz. Kişisel temizliğinize özen gösterin, sosyal mesafeye dikkat edin” tavsiyelerinde bulundu.