29 MART 2020 GÜNDEMİ

img
* Kronik hastalıkları bulunan 68 yaşındaki Kürt siyasetçi Mahmut Alınak için koronavirüs nedeniyle yapılan tahliye talebi, “kaçma şüphesi" olduğu gerekçesiyle reddedildi. Avukat Bişar Alınak, “Babam, Evren faşizminden ve Ağar’ın beyaz torosçularından kaçmadı da şimdi mi kaçacak?” dedi.
 
* HDP’li 8 belediyeye daha kayyum atanmasına tepki gösteren HDK İstanbul Eş Sözcüsü Gurbet Aydoğan, salgınla mücadele sürecinde yapılan bu atamaları “fırsatçılık ve düşman hukuku” olarak tanımladı. HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise CHP ve diğer partilerden gelen tepkilerin cılız kalmasını eleştirdi.
 
* Salgına dair bilgilerin şeffaf olmadığını belirten SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, sağlık emekçilerine bireysel koruyucu ekipmanlar verilerek, sürekli sağlık taramasından geçirilmesini istedi.
 
* Koronavirüs salgını nedeniyle halka evlerinde kalma uyarısı yapan Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, olası bir sokağa çıkma yasağına karşı ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin tespitine başladıklarını kaydetti.
 
* DEDAŞ, çiftçilere verilen mazot, gübre ve tohum desteklemelerine “borç” gerekçesiyle el koydu. Çiftçi Mazlum Esen, DEDAŞ’ın borcu olan ve olmayanları ayırt etmeden desteklemelere el koyduğunu ileri sürdü.
 
* Mersin esnafı, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adlı paketinin büyük şirketler için olduğunu belirterek, "Hükümet evde kalmamız için bir şey yapmıyor" dedi.
 
* Koronavirüsle mücadelede sağlık emekçilerinin koruyucu maske ve eldiven sıkıntısı yaşadığını söyleyen SES Kocaeli Şube Başkanı Murat Harata, bakanlığın bu sorunu bir an önce çözmesi gerektiğini kaydetti.
 
* Batman Belediyesi’ne atanan kayyım, ilk iş olarak belediyenin web adresinden Kürtçe dil seçeneğini kaldırmak oldu. Kayyımla birlikte daha önce yapımı durdurulan kaçak yapıların inşası yeniden başlatıldı.
 
* KHK’lerle ihraç edilen sağlık çalışanları, hızla yayılan koronavirüs salgınıyla mücadelede gönüllü çalışmaya hazır olduklarını söyleyerek, hükümete seslendi.
 
* Tarsus 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklular, koronavirüs salgınına karşı gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle endişeli olduklarını aktardı.
 
* ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Mazlum Demirbağ, 3’üncü Yargı Paketi ile Meclis’e getirilmesi beklenen infaz düzenlemesinde siyasi tutukluların kapsam dışında bırakılmasının, ‘eşitlik ilkesi’ne aykırı olacağını söyledi.
 
* Koronavirüs salgınına ilişkin dünyadaki gelişmeler izlenecek.