14 ŞUBAT 2020 GÜNDEMİ

img

* Barış Grubu üyesi olarak geldiği Türkiye’de, son 21 yılda Kürt sorunu etrafında yaşanan sancıları değerlendiren Yüksel Genç, “Kürt sorununa dair çözümsüzlük eskinden siyasi parti ve iktidarları çözerken, bugün devlet mekanizmasını sistemsel boyutta çözmeye başladı” dedi.

* Tansiyonun her geçen gün yükseldiği İdlib'deki gelişmeleri değerlendiren gazeteci Ersin Çaksu, Rusya ve İran'ın tavrına göre sahanın daha fazla ısınabileceğini belirterek Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin de bu anlamda Rejim ile siyasi anlaşma çerçevesinde sahada birlikte hareket edeceğini ifade etti. 
 
* Meclis Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı taslağı değerlendiren HAYTAP yöneticilerinden Şule Baylan, hayvan haklarıyla ilgili mevcut yasanın değiştirilmesi ve hayvan haklarını odağına alan bir yasa çıkartılmasını istediklerini söyledi. 
 
* Silopi’de bir çocuğa cinsel istismarda bulunan Eşref Y. hakkında verilen 10 yıl hapis cezası bir kez daha istinaf tarafından bozuldu. İstinaf, Eşref Y.'ye lehine bozduğu kararını ise "sarkıntılığa" dayandırdı.
 
* Van sınırındaki mülteci ölümlerine ilişkin konuşan Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukat Mahmut Kaçan, mültecilerin artık toplu olarak hareket etmesinden kaynaklı bu yıl daha fazla ölüm olacağını belirterek, "Ülkeler mültecilere bakış açısını değiştirmeli. İnsanlar sığınma prosedürlerine ulaşamadıkları için böyle riskli bir yola başvuruyor" dedi. 
 
* HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Ali Bilen, Genel Kongre öncesi gençlik yapılamasının polisin hedefinde olduğunu belirterek, artan baskı, gözaltı ve tutuklamaların da katılımı düşürmeye yönelik olduğunu söyledi. 
 
* Sivas Katliamı sanığı Ahmet Turan Kılıç’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından serbest bırakılmasına tepki gösteren hasta tutsak yakınları, “Yasa eşit uygulansın” çağrısı yaptı.
 
* Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalarına refakat eden baba ve oğul, 20 güvenlik görevlisi tarafından darp edildi. Darp raporu alan baba ve oğul, güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
* Özgür Tarhan tarafından öldürüldüğü iddia edilen Ayşe Karaman’ın annesi Feride Karaman,  cinayetlerin önüne geçmek için kadınların el ele vermesi gerektiğini vurguladı.
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla Türkiye’ye getirilmesi ile başlayan yargılamasının her açıdan hukuka aykırı sürdürüldüğünü dile getiren avukat Ercan Kanar, kararın yargılamadan önce verildiğini söyleyerek, buna rağmen komployu hazırlayanların amaçlarına ulaşamadığını dile getirdi. 
 
* Uluslararası komplonun Şam’da suikastla başladığını ve İmralı tecrit sistemiyle sürdürüldüğünü belirten HDP Milletvekili Ebru Günay, “Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma hayat bulduğu oranda İmralı tecrit sistemi kırılacaktır” dedi.
 
* Bölge kentlerinde kadın kurumlarının kapatılmasıyla şiddetin arttığına dikkat çeken Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Kuşadası Temsilcisi Mehlike Alpdemir, “Kadına yönelik şiddet siyaset üstüdür” diyerek, kadın kurumlarının yeniden açılması gerektiğini söyledi. 
 
* HDP, kongre öncesi son MYK toplantısında, parti yönetiminin belirlenmesinde iki dönem kuralını esnetmeme kararı aldı. Mutabakat Komisyonu'nda yapılan tartışmalarda eğilim, mevcut Eş Genel Başkanların yeni dönemde görevlerine devam etmesi yönünde.
 
* HDP, kongre öncesi son MYK toplantısında, parti yönetiminin belirlenmesinde iki dönem kuralını esnetmeme kararı aldı. Mutabakat Komisyonu'nda yapılan tartışmalarda eğilim, mevcut Eş Genel Başkanların yeni dönemde görevlerine devam etmesi yönünde.
 
* Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı İmran Han ortak basın toplantısı düzenleyecek.
 
* Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Vuhan’dan tahliye edilen ve gözlem süreleri dolan vatandaşla ilişkin açıklamalarda bulunacak.
 
* Grup Yorum Üyesi Bahar Kurt ve Helin Bölek ile beraber 5 kişinin “örgüt üyeliği” gerekçesiyle yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 35’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. (09.30)
 
* Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesinin ana davasının 16’ıncı duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (10.00)
 
* Tefrik edildikten sonra yeniden başlayan Nusaybin Davası duruşmalarına devam edilecek. (10.00-17.00)
 
* Adana’da Murat Daşkan'ın ölümüne dair 4 yıl sonra bir polis hakkında "Olası kasıtla insan öldürme" suçundan açılan davanın ilk duruşması Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (10.00-19.00)
 
* HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Genel Merkezde basın toplantısı düzenleyecektir. (11.00)
 
* İHD Ankara Şubesi Grup Yorum üyelerinin uzun süredir devam eden açlık grevi ve ÇHD'li avukatların başlatmış oldukları açlık grevine dair basın toplantısı düzenleyecek. (12.30)
 
* Diyarbakır Tabip Odası (DTO), her yıl geleneksel olarak verdiği Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü'nün kime verildiği ve gerekçeli kararına dair binalarında basın açıklaması düzenleyecek. (12.30)
 
* Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenledikleri “Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü” etkinliğinin 215'incisini gerçekleştirecek. (13.30)
 
* Kadınlar Birlikte Güçlü, istismarın, şiddetin, sömürünün aşk ve aile diye ambalajlanmasına karşı "14 Şubat Sevgililer Günü’nde isyandayız" diyerek Kadıköy Eminönü İskelesi Önü’nde eylem yapacak. (19.30)