Taylan Özgür vurulduğu Beyazıt Meydanı’nda anıldı

img

İSTANBUL - 1968 kuşağı Öğrenci Gençlik Hareketi’nin öncülerinden Taylan Özgür polis kurşunuyla vurulduğu Beyazıt Meydanı’nda anıldı.

1968 kuşağı Öğrenci Gençlik Hareketi’nin öncülerinden Taylan Özgür, ailesi ve yakınları tarafından polis kurşunuyla vurulduğu Beyazıt Meydanı’nda anıldı.

Anmada konuşan Özgür’ün ablası Hale Özgür Kıyıcı, kardeşinin polis kurşunuyla öldürüldüğünü ama failin hala cezalandırılmadığını söyledi. Kıyıcı, “Nasıl Victor Jara’nın katilleri bulunduysa kardeşimin katilinin de bulunacağına inanıyorum. Bir paşanın televizyon programında, ‘genç üst teğmenlerin eline silah verip adam öldürttük ve onların komando kampında eğitimlerine izin verdik’ dediğini hatırlıyoruz. Nasıl İtalya’da, İspanya’da derin devlet çözüldüyse burada da çözülecek, inanıyorum”  dedi.

’20 BİNE ULAŞAN FAİLİ MEÇHULDEN BİR TANESİ’

Özgür’ün Türkiye’de 20 bine ulaşan faili meçhul cinayetlerden birisi olduğunu belirten Kıyıcı, faili meçhul cinayete giden herkesin Özgür kadar kendisi için değerli olduğunu söyledi. Diyarbakır’da HDP İl binası önünde oturan annelere de değinen Kıyıcı, “Diyarbakır’da oturan anneler de, Cumartesi Anneleri de çok önemli” dedi.

Özgür’ün öldürülmesinin üzerinden 50 yıl geçtiğini belirten Hande Özgür de, “Demokrasi için bir adım istiyorum. Cumartesi Anneleri’nin yerini, Galatasaray Meydanı’nı bize geri versinler” dedi. Diyarbakır’daki annelerle Cumartesi Anneleri’nin acılarının ayrıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Özgür, “Annelerin acıları üzerinden kirli siyaset yapılmasın” diye belirtti.

8.5 aylık Taylan bebeğin annesi Deniz Kılıçalkan, kendisinin adının da Deniz Gezmiş’ten geldiğine dikkat çekti. Kılıçalkan,  “Onlar Taylan Özgür ile Deniz Gezmiş’in mezarlarının yan yana olmasına izin vermediler ama ben ikisini ana rahminde buluşturdum” diye konuştu.

'ANNELERİN TALEPLERİ KARŞILANSIN'

Taylan Bekin ise, Taylan ismini her yaştan insanın taşıdığını belirterek, “Onu öldürenlerin isimlerini kimse hatırlamıyor. Annelerin taleplerinin karşılanması gerekir” dedi.