11 EYLÜL 2019 GÜNDEMİ

* AKP içerisinde yaşanan istifa ve ihraçların Erdoğan dahil bir çok partiliyi rahatsız ettiğini belirten AKP’nin kurucularından Fatma Bostan Ünsal, bunların parti için ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi.
 
* HDP Diyarbakır İl Örgütü binası önünde oturma eylemi yapan kimi aileler gibi 2014 yılında yine aynı yerde oturma eylemi yapan ailelerin ‘çocuklarının dağa kaçırıldığı’ iddiaları üzerine o dönem Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmıştı.
 
* Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazelerinin kendilerine verilmesini isteyen aileler, zulmün sona erdirilmesini istedi. Dosyayı takip eden avukatlardan Serhat Çakmak, cenazelere yapılanların insanlık suçu olduğunu belirterek BM İnsan Hakları Komiserliğine başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. 
 
* Diyarbakır'da 2018 yılında bir polisin yaşamını yitirdiği saldırı sonrası gözaltında işkence gördükleri raporlanan köylülere, "örgüte yardım etmek" suçlamasıyla 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı.
 
* Türkiye tarihinin en karanlık dönemi olarak adlandırılan 12 Eylül Askeri Darbesi üzerinden 39 yıl geçti. O dönemin tanıkları aradan geçen zamana rağmen ülkede bir şeyin değişmediğini, 12 Eylül uygulamalarının bugün AKP ile sürdürüldüğünü söyledi. 
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine dikkat çekmek amacı ile oturma eylemi yaptığı için gözaltına alınıp ardından ilçe dışına çıkmama yasağı verilen Devrimci Parti PM Üyesi Cansu İrem Kalender, olası ölümlere dur dediği için 4,5 aydır sosyal tecride uğradığını belirtti.  
 
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 büyükşehir belediye başkanını Beştepe’ye davet etmesini değerlendiren DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, “Meşruiyeti olmayan 3 kayyumun oraya gitmesi doğru değil, seçilmiş belediye eşbaşkanlarının davet edilmesi gerekirdi” dedi. 
 
*  HDP’li Suruç Belediyesi eşbaşkanları, 3 yıllık kayyum yönetiminin ardından geldikleri görevde kısıtlı imkanlara sahip olsalar da kentin sorunlarını çözmek için kolları sıvamış durumda.  “Büyük hedeflerimiz var. O hedefler için gerekirse çöpçü de oluruz, işçi de” diyen Eşbaşkanlardan Hatice Çevik, yürüttükleri çalışmaları anlattı.
 
* Doğalgaz, elektrik ve kömüre üst üste binen zamlar nedeniyle halk şimdi den kışı nasıl geçireceğini düşünmeye başladı. Kışın sert geçtiği Van'da yurttaşlar, "Karnımızı doyuramıyoruz bu faturaları nasıl ödeyeceğiz" diyerek iktidarın politikalarına tepki gösterdi. 
 
* Mardin'de yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinin başında gelen Ava Spî’de soluğu alan yurttaşlar, burada biriken yorgunluk ve streslerini attıklarını dile getiriyor. 
 
* Pertek ilçesinde her evin bahçesinde kışa hazırlık var. Doğal üretip, doğal beslenen ilçe sakinlerinden Sultan Zamur da, çarşıdan bir tek çay ve şeker aldığını, geriye kalan her şeyi kendi elleriyle yapıp yediğini söyledi. 
 
* HDP'li belediyelere kayyum atanmasını değerlendiren DİK Eş Sözcüsü ve HDP Milletvekili Hüda Kaya, AKP'nin her türlü hukuksuzluğu yaparak, "kötülüğün ve zulmün öncüsü" durumuna geldiğini belirtti.  
 
* Şırnak'taki yasak sonrası evleri yıkılan yurttaşlardan, hakları olan konutların metrekaresinde yüzde 35'lik kesinti uygulanacağını teyit ettiklerini aktaran HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, "Halk bir kez daha mağdur ediliyor" dedi. Kaçmaz, sözü verilen bin işyerinden sadece 300'ünün yapıldığını aktardı. 
 
*AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde aralarında 3 kayyumun da olduğu 30 Büyükşehir Belediye Başkanıyla bir araya gelecek.
 
* Yerine kayyum atanan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve doktor Şemsettin Koç hakkında daha önce DTK faaliyetleri gerekçesiyle açılan davanın duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (09.00-16.00)
 
* HDP'li belediyelere kayyum atanmasına karşı Diyarbakır, Van ve Mardin'de başlatılan Demokrasi Nöbeti, 24'üncü gününde devam edecek. (11.00-13.00)
 
*HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar başkanlığındaki heyet demokrasi ittifakı, demokratik anayasa, yargı paketi ve kayyumlara dair aralarında İHD, TTB ve TMMOB'un bulunduğu kurumları ziyaret edecek. (11.00-15.00)
 
* Kaz Dağları'nda siyanürlü altın arama faaliyetlerine karşın yurttaşların Kirazlı'da başlattığı "Su ve Vicdan Nöbeti" 48'inci gününde devam edecek. (12.00)
 
* Kadın Savunma Ağı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün İstanbul Sağlık Müdürlüğünden kürtaj olan kadınların listesini istemesine ilişkin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek açıklama yapacak. (15.00)
 
* Türk Tabipleri Birliği (TTB) Urfa Şubesi, şube binasındaki konferans salonunda "Diyabet ve diyabetik hastaya yaklaşım" konulu panel düzenleyecek. (18.00)