13 AĞUSTOS 2019 GÜNDEMİ

* Kaz Dağları'ndaki doğa katliamına karşı 19 gündür direnişte olan eylemciler, maden şirketine geri adım attırmakta kararlı. Su ve Vicdan Nöbeti'nde bu dağlarda büyüyenler de Hasankeyf için gelenler de var. 

* HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Türkiye’nin birçok yerinde ekolojik yıkımın devam ettiğini belirterek, Kaz Dağları’ndan Hasankeyf’e kadar mücadelenin büyütülmesi gerektiğini söyledi. 
 
* HDP MYK üyesi Mahfuz Güleryüz, Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Fırat’ın doğusunu temizleyeceğiz” sözlerine tepki göstererek, “Ülkemizin ve Ortadoğu’nun güvenliğini onurlu bir barış sağlayabilir” dedi.
 
* “Turizm patladı” diyenleri eleştiren Antalya’daki esnaf, “tam pansiyon” ve “her şey dahil” uygulamasından yakındı. Turistlerin otelden çıkmadığını söyleyen turizm esnafı, “Adımlar atılmazsa esnaf bitme noktasına gelir” dedi.
 
* Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın “tüccar ve müşteri ilişkisini” yarattığını belirten SES’li Mürsel Fırat, “Sağlık parasız olursa sorunlar çözülür” derken, İTO’lu Osman Öztürk ise, “SDP’den tek karlı çıkan özel hastane patronları oldu” dedi.
 
* Avcılar'da Kalkandelen Camii minaresi baz istasyonuna çevrildi. Baz istasyonuyla iç içe yaşayan mahalle sakinleri, baz istasyonunun kaldırılmasını istiyor. 
 
* Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Elazığ Cezaevi’nde gardiyanların, “yan odadakilerle konuştukları” gerekçesiyle tutukları darp ettiği belirtildi. Saldırıda ağır darbeler alan tutuklu Medeni Kiye’nin konuşma yetisini kaybettiği aktarıldı.
 
* Yüksek tansiyondan iki gözünü kaybeden 52 yaşındaki tutuklu Yusuf Bor tahliye edilmiyor. Tedavisini üstlenen aile, Bor’un serbest bırakılmasını istedi.
 
* Yıllar öncesinden zorunlu göçten köylerinden Hakkari’ye yerleşen yurttaşlar, şehir yaşamının bayram kültürünü bitirdiğini söylüyor. “Köylerde bayram bir başkaydı” diyen yurttaşlar, bayram kültürünün canlı tutulmasını istiyor. 
 
* Sincan Cezaevi’nde kalan Leyla Uyanık’ın annesi Şehriban Uyanık, gardiyanların kızının elinde bulunan Kuran-ı Kerim’in dış cildini yırtmasını istediklerini ileri sürdü.
 
* HDP Genç Kadın ve Gençlik Meclisi “Bağımlı olma, özgür ol” kampanyası kapsamında Amed Tiyatro Grubu'nun oynadığı “Xwezgînî” Kürtçe oyununu Cizre Dengbêj Evinde Cizreliler buluşturacak. (20.00)