Bingöl, Mardin ve Dersim’deki taciz olaylarını araştırma teklifine ret!

img

ANKARA - HDP’nin kamu görevlilerinin sorumlu olduğu iddia edilen taciz olaylarının araştırılması için verdiği önerge, AKP-MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Bingöl, Mardin ve Dersim kentlerindeki kamu kurumları personelleri ve üniversite çalışanları tarafından kadınlara karşı işlendiği iddia edilen taciz, cinsel ilişkiye zorlama, şantaj suçlarının etkin bir şekilde araştırılması, bu suçlara göz yuman kişi ve kurumların açığa çıkarılması ve bu iddiaların perde arkasının ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Genel Kurulu’na sunduğu araştırması önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Önergenin gerekçesinde, cinsel taciz ve tecavüzün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artan bir sorun olduğuna dikkat çekildi.

Hiyerarşik ilişkilerin hâkim olduğu kurumsal ortamlarda tacize uğrayanların bunu dile getirmede yaşadıkları zorluklar nedeniyle, çoğu zaman tacizin görünmez kaldığı üzerinde durulan önergede, “Bu suçlarla mücadelede devlet politikalarının eksikliği ve cezai yaptırımların caydırıcı olmamasından dolayı taciz vakaları azalmadığı gibi artış göstermektedir” denildi.

MARDİN, BİNGÖL VE DERSİM’DEKİ TACİZ OLAYLARI

Önergede, Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumu tarafından Mardin Kent A.Ş’ye müdür olarak atanan E.U’nun belediyeye iş başvurusunda bulunan kadınları işe alma karşılığında taciz ve cinsel ilişkiye zorladığına ilişkin basına yansıyan ses kayıtları da hatırlatıldı.

Yine Bingöl’de bir çeteye yapılan polis operasyonuyla ortaya çıkan ve aralarında uzman çavuş E.Y.,  koruculuk yapan A.V., Hizbullah davasından cezaevinde yatan M.T. ve bir dönem Bingöl Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan M.B. isimli şahısların da bulunduğu taciz olayı ile Munzur Üniversitesi çalışanı C.T. tarafından işlenen taciz suçunun araştırılması taleplerinin de yer aldığı  önerge reddedildi.