Erdoğan Irak Başbakanı'na askeri işbirliği önerdi

img
ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında “Türkiye-Irak arasında bir askeri işbirliği ve güven anlaşmasının yapılmasının isabetli olacağına karar verdik" dedi. 
 
Bir dizi temaslarda bulunmak için Ankara'ya gelen Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görümek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı’nı atlı muhafız birliği eşliğinde resmi törenle karşıladı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Abdülmehdi, baş başa ve heyetler arası yaptıkları görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Erdoğan konuşmasında, Irak Başbakanı’nın beraberinde çok sayıda bakan ve aralarında Türkmenlerin de bulunduğu parlamenter heyetiyle gerçekleştirdiği ziyarete büyük önem verdiğini ifade etti.
 
‘IRAK'IN SİYASİ BİRLİĞİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI, IRAK SİYASETİMİZİN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR’
 
Görüşmelerinde, Türkiye ve Irak ilişkilerini tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini ve bölgesel gelişmeleri de ele alma fırsatı bulduklarını belirten Erdoğan, "Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrar ve güvenliğin sağlanması Irak siyasetimizin temelini oluşturuyor. Irak'ın zenginliği olan tüm etnik ve dini gruplar Türk halkının dostudur, kardeşidir. Irak'ın uluslararası toplumla ilişkilerini geliştirme yönünde son dönemde attığı adımları memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bölgesel rolünü yeniden üstlenmesiyle Irak'ın barış ve istikrara daha önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
 
Erdoğan, devamında Türkiye'nin Irak ile geçmişten bugüne ekonomik ve ticari alanlarda kapsamlı iş birliklerinin olduğuna işaret ederek, 2003 sonrasında terör ortamında dahi Türk yatırımcıların Irak'tan vazgeçmediğini, Irak'ın yeniden imarına katkıda bulunduğunu dile getirdi.
 
‘20 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFLİYORUZ’
 
İşçiler ve mühendislerin bu uğurda yeri geldiğinde canlarını verdiklerini, bugün de aynı özveriyle Irak için birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Şu anda bildiğiniz gibi 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmini hedeflemiş bulunuyoruz. Tabii bu ticaret hacmine iyice yaklaştık ama Irak ile Türkiye arasında 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi yeterli değil. Öyle zannediyorum ki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı için bu yıl içinde Irak'a yapacağımız ziyarette bu hedefi güncellemek durumunda olacağız, inşallah orada daha büyük bir hedefi işaret edeceğiz" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla Irak'a yönelik yatırımları artırmanın yöntemleri üzerinde de gerek ikili gerek heyetler arası görüşmelerde fikir teatisinde bulunduklarını aktararak, şunları söyledi:
 
"Her iki ülke iş adamlarının önündeki engelleri ortadan kaldırabilmek için ahdi zeminin güncellenmesi hususunda dikkat çektik. Irak'ın yeniden imarı konusunda DEAŞ işgalinden en çok zarar gören bölgelerin kaldırılmasına ve Irak'ın güneyine kadar uzanan bir ticaret koridoru tesis edilmesine öncelik verdiğimizi teyit ettik. Irak'ta mevcut başkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçirmek ve tedricen yenilerini açmak suretiyle Irak'ın tüm bölgeleriyle ilişkilerimizi zenginleştirmek istiyoruz."
 
KERKÜK-CEYHAN PETROL BORU HATTI
 
Enerji sektöründe büyük iş birliği potansiyellerinin bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Elektrik alanında Irak'ın yakın vadede ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunabileceğimizi Sayın Başbakana ikili görüşmemde de ifade ettim. DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının bir an önce faaliyete geçirilmesinin önemine işaret ettik." dedi.
 
‘ASKERİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI’ ÖNERİLDİ 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemizin kararlılıkla sürdürülmesi ve bu alanda Türkiye-Irak arasında bir askeri iş birliği ve güven anlaşmasının yapılmasının isabetli olacağına aramızda karar verdik ve bunun için de Dışişleri Bakanım, Savunma Bakanım ve İstihbarat Teşkilatı Başkanım üçlü olarak muhataplarıyla bir görüşmeyi en kısa zamanda gerçekleştirecekler" de bilgisini paylaştı.
Görüş birliğinde oldukları bir diğer hususun da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve meseleye kalıcı bir siyasi çözüm bulunması olduğunu belirten Erdoğan, bu bağlamda Irak'ın Astana Platformu'nda gözlemci olarak yer almasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
 
IRAK BAŞBAKANI: İKİ ÜLKENİN ÇIKARINA OLACAK BİRÇOK ADIM ATABİLİRİZ
 
Irak Başbakanı Abdülmehdi ise, konuşmasında “Türkiye ve Irak ortak tarihe sahip iki kardeş ülke. 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz var. İki ülkenin çıkarına olacak birçok adım atabiliriz. Su, petrol, enerji konusu, sınır kapıları meselesi, ortak barajlar, sanayi alanında bizler ikili bağlamda birçok meseleyi ele aldık” dedi.
 
Türkiye eskiden de olduğu gibi Irak'ın yakınında yer aldığını belirten Abdülmehdi, “Hiçbir şekilde Türkiye topraklarına, bizim topraklarımızdan bir güvenlik tehdidinin oluşmasını kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerinşi kullandı