Beşiktaş davasında 47'şer kez ağırlaştırılmış müebbet

img

İSTANBUL - 39’u polis 46 kişinin hayatını kaybettiği, 243 kişinin de yaralandığı Beşiktaş saldırısına ilişkin davada, cumhuriyet savcısı, 5 sanığın 47’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmasını istedi. Diğer sanıklar hakkında da savcı binlerce yıl ceza istedi.

İstanbul'da 10 Aralık 2016'da oynanan Beşiktaş-Bursaspor karşılaşmasının ardından Vodafone Park Stadı çevresinde gerçekleştirilen ve 39'u polis 46 kişinin yaşamını yitirdiği ve 243 kişinin de yaralandığı bombalı saldırı davasının duruşması görüldü. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesinde yapılan duruşmada, cumhuriyet savcısının 63 sayfalık mütalaasını açıkladı. Savcılığın mütalaasında, sanıklar Tufan Beyhan, Mehmet Emin Töre, Zozan Kutum, Gülşen Bahadır ve Eren İlhan'ın bombalı saldırının asli faili konumunda oldukları iddiasında bulunuldu.

Mütalaada, 26 sanık için "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilirken, bu sanıklar arasından Tufan Beyhan, Mehmet Emin Töre, Zozan Kutum, Gülşen Bahadır ve Eren İlhan’ın hayatını kaybeden 39’u polis, 46 kişiyi "tasarlayarak bombalama suretiyle öldürme", "tasarlayarak bombalama suretiyle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme" suçlarından 46’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

5 KİŞEY 47'ŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Sanıklar Tufan Beyhan, Mehmet Emin Töre, Zozan Kutum, Gülşen Bahadır ve Eren İlhan’ın mütalaada toplam 47'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenmiş oldu.

Mütalaada, 5 sanık için "tasarlayarak bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs", "patlayıcı madde kullanarak kamu malına zarar verme", "patlayıcı madde kullanmak suretiyle özel şahsa ait mala zarar verme" suçlarından 4 bin 819'ar yıldan 8 bin 358'er yıla kadar hapsi istendi.

3 BİN 828'ER YILDAN 5 BİN 317'ŞER YILA KADAR HAPİS

Savcılık, 21 sanığın bu eyleme yardım ettiğini vurgulayarak, bu sanıklar hakkında "tasarlayarak bombalama suretiyle adam öldürmeye yardım etme", “tasarlayarak bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüse yardım etme", "tasarlayarak bombalama suretiyle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüse yardım etme", "patlayıcı madde kullanarak kamu malına zarar vermeye yardım etme", "patlayıcı madde kullanmak suretiyle özel şahsa ait mala zarar vermeye yardım etme" suçlarından 3 bin 828'er yıldan 5 bin 317'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti.

Mütalaada, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan toplam 26 sanığın ayrıca 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması da istendi.

Mütalaada, ayrıca 13 sanığa "tehlikeli madde bulundurmak" suçundan 3'er yıldan 8'er yıla kadar hapis istenirken, tutuksuz sanık Hamit Değirmeci’nin üzerine atılı suç vasfının değiştirilmesi ihtimali, sanık Ayhan Suni’nin ise firari olması nedeniyle dosyalarının ayrılmasını ve tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı talep edildi.