Koruma Müdürü'ne Emniyet Genel Müdürü’nün yetkilerini verdi

img
HABER MERKEZİ – Yayınlanan yeni kararname ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğü kuruldu. Ggörev çerçevesi genişletilen Koruma Hizmetleri Genel Müdürü, Emniyet Genel Müdürü'nün yetkilerine sahip olacak. 
 
24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı ile birlikte tüm devlet teşkilatını yeni sisteme göre dizayn eden 10 Temmuz tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde dün kapsamlı bir değişikliğe gidildi. 
 
Yapılan değişikliklerden biri, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’na bağlı olan Koruma Daire Başkanlığı'nın genel müdürlük seviyesine getirilip, Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğü adını alması oldu.
 
EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ İLE AYNI YETKİYE SAHİP
 
Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre; Koruma Hizmetleri Genel Müdürü, Emniyet Genel Müdürü'nün yetkilerine sahip olacak. 
 
Düzenleme ile Müdür, hizmet yönünden Cumhurbaşkanı’nın kendisine, idari yönden ise Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’na bağlı olacak.
 
Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı daha önce sadece güvenlik sağlama, herhangi bir tehlike ve saldırıya karşı koruma hizmeti veriyordu. Yeni kararname ile Cumhurbaşkanlığı korumaları, Cumhurbaşkanı’nın, aile fertlerinin, yardımcısının, bakanların ve İdari İşler Başkanı’nın hem maddi hem de manevi şahsiyetlerini korumakla görevli olacak. Koruma görevi yurt dışında da gerçekleştirilebilecek. Korumalar, Cumhurbaşkanı’nın katıldığı program yerlerinde taşıt ve yaya trafiğini düzenleyecebilecek.
 
Daha önce parlamenter sistemin son Bakanlar Kurulu kararlarından biriyle Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde Özel Harekât Şube Müdürlüğü kurulmuştu.
 
GÖREVLERİNDEN AYRILSALAR DA BÜYÜKEÇİ KALACAKLAR
 
Kararname ile ayrıca, İdari İşler Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü, Başdanışmanlar, Danışmanlar ve genel müdürlerden büyükelçi unvanı alanların, bu görevlerinden ayrılsalar da Cumhurbaşkanı tarafından geri alınmadığı sürece büyükelçi unvanı taşımaya devam edebilmeleri sağlandı. 
 
Cumhurbaşkanı yurt dışında isterse geçici olarak özel diplomatik temsilcilikler kurabilecek.
 
Ayrıca Cumhurbaşkanı yabancı bir ülkede Türkiye’nin menfaatlarını koruyan bir devletin o ülkedeki temsilciliğinde geçici olarak temsilci görevlendirebilir.