İzmir Barosu: Kazalara karşı sessiz kalmayacağız

img
İZMİR -  İzmir Barosu, Işıklar Madeni’nde yaşanan göçüğe ve Ankara'da yaşanan yüksek hızlı tren kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, bu tür durumlara karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti. 
 
İzmir Barosu, Soma'da Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Işıklar Madeninde yaşanan göçük ve Ankara'da yüksek hızlı tren kazası sonucu 9 kişinin ölmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Baro Konferans salonunda yapılan açıklamayı,  Yönetim Kurulu üyesi Sinan Balcılar yaptı. Balcılar, toplu veya ferdi işçi ve yurttaş ölümlerinin arkasındaki sebeplere bakıldığında kamu hizmetinin doğrudan veya dolaylı devlet idaresi eliyle yerine getirilmesi sırasında meydana geldiğini belirtti. Yaşanan kazaların ve toplu ölümlerin bir tesadüf fıtrat ya da kader olmadığını dile getiren Balcılar, kazaların siyasal iktidarın insan yaşamına bakış açısının bir yansıması olduğunu vurguladı. 
 
Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de her gün ortalama 5 işçinin hayatını kaybettiğine ilişkin istatistikler de bu durumu ortaya koymaktadır. İnsani koşullarda çalışmak ve yaşamak istediğini belirten yurttaşlar ise gözaltı ve tutuklama sopasıyla terbiye edilmeye çalışılmaktadır. Yakın tarihte meydana gelen İstanbul 3. Havalimanı işçilerinin tutuklanması ve ilk duruşmada serbest bırakılması bu durumun en yakıcı örneklerinden biridir. Göstermelik yargılamalara karşı, insan yaşamına işçi sağlığı ve güvenliğine karşı gösterilen bu ilkel yaklaşımlara hukukçuların sessiz kalmasının mümkün değildir. Biz bu toplu ölümleri, Soma’yı Ermenek’i Çorlu’yu bu ölümlerin yarattığı çığlığı unutmadık. Her kazada hatırlamaya ve hatırlatmaya devam edeceğiz. Soruşturma makamlarını etkin bir soruşturma yapması, sorumluların topluma hesap vermesi için toplum vicdanının sesi ve takipçisi olacağımızı bildiriyoruz."