Meslek odaları ve sendikalardan partilere seçim kriteri

img
İZMİR – İzmir'de faaliyet gösteren meslek odaları ve sendikalar, yaklaşan yerel seçimlere ilişkin düzenledikleri ortak toplantıda, partilerin aday belirlerken dikkat etmeleri gereken kriterleri açıkladı. 
 
İzmir'de bulunan meslek odaları ve sendikalar, yaklaşan yerel seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. İzmir Barosu Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya İzmir Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, Diş Hekimleri Odası, İzmir Tabip Odası, Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler Odası katıldı. Kurumlar adına ortak açıklamayı İzmir Barosu Genel Sekreteri Perihan Kayadelen yaptı. 
 
"Kim belediye başkanı olsun?" sorusundan daha çok "Nasıl bir kent yönetimi istiyoruz?" sorusuna yanıt aranması gerektiğini söyleyen Kayadelen, yakın zamanda İzmir ve çevresine ilişkin rant projeleriyle, doğal yaşam alanları yapılaşmaya açacak uygulamalara imza atıldığını hatırlatarak,"Yağma politikalarıyla mücadele edecek, katılımcı bir yerel yönetim istiyoruz" dedi. 
 
Kayadelen, şöyle devam etti: "Kent ve çevresinde paraya dönüştürülecek ne kadar alan varsa, sonuçlarına bakılmaksızın enerji yatırımları, taş ocakları, altın, nikel ve benzeri madencilik çalışmalarıyla plansız bir şekilde yok edilmeye çalışılıyor. Kentlerin, doğal yaşam ve tarım alanlarının, ormanların yanı sıra kent dokusunun ve kültürünün de gelecek kuşaklara aktarılacak biçimde korunması için demokrasi ve hukuk çerçevesinde mücadele ediyoruz. Fakat İzmir’deki mevcut yerel yöneticilerden yeterince destek alamıyoruz." 
 
'ŞAHSİYET DEĞİL KATILIMCILIK TARTIŞILMALI'
 
Yerel yöneticilerin kenti yaşanmaz hale getirecek politikalara itiraz etmemesinin kaygı verici olduğunu söyleyen Kayadelen, “Mevcut siyasal atmosfer koşullarında sadece ‘adayın kimliği’ üzerinden seçim kazanmak olanaksız hale gelmiştir. Dolayısıyla, bu seçim sürecini, sadece adayın ‘şahsiyeti’ üzerinden değil, aksine, katılımcı, kamucu, demokratik, halkçı ve sosyal belediyecilik anlayışının savunulması üzerinden tartışma yürütülmeli. Bu anlayışla uygulamayı en iyi yerine getirebilecek adayların seçilebilmesini esas alarak tartışma yürütmek gerektiğine inanıyoruz” ifadesinde bulundu. 
 
Kayadelen, meslek odaları ve emek örgütleri tüm partilerden aday belirlerken bekledikleri kriterleri  şöyle sıraladı:
 
"*Şeffaf ve denetlenebilir bir yönetim anlayışı gereği, belediyenin yaptığı ve yapacağı faaliyetleri, ilgili meslek odalarının görüş, öneri ve denetimine açık hale getirecek belediye başkan adayları belirlenmelidir.
 
*Sosyal demokrat bir kent yönetimi, kentin her kesiminin mümkün olduğunca karar mekanizmalarına katılmasıyla mümkündür, bu nedenle kent adına verilecek kararlarda kentlinin görüş ve önerileri mümkün olan en geniş biçimde alınmalıdır. 
 
*Kente ilişkin yapılacak her türlü alt ve üst yapı yatırımlarında, öncelikle uzman meslek odalarından görüş alınmalı, büyük projelerde halkın ve demokratik kitle örgütlerinin görüşüne başvurulmalıdır.
 
*Sermaye kesimi yerine kentin önemli bir kesimini oluşturan yoksullara, emekçilere ve dezavantajlı kesimlere yönelik politikalar gözetilmelidir. 
 
*Su kaynaklarının, havanın kirlenmesine yol açacak, halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ve kentin doğal hayatını yok edecek projelere izin verilmemelidir.
 
*Merkezi yönetimin aldığı ve kamu zararı net olan kararlara karşı kentteki demokratik kitle örgütleriyle işbirliği yapılarak hukuksal ve demokratik olarak en net tavır gösterilmeli, yağma politikalarıyla mücadele edilmelidir.
 
*Belediye emekçilerinin kadrolu, güvenceli istihdamını esas almalı, liyâkattan taviz verilmemeli ve sendikaları tahakküm altına almaya çalışmadan eşit ilişki kurabilmelidir. 
 
*Sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin İzmir’de yerel demokrasinin gelişiminin bir parçası olduğu bilinmelidir.
 
*Seçildiğinde, bulunduğu makamı kendi siyasi çıkarları için kullanmayacak, belediyeyi şirket gibi görmeyecek ve yargı kararlarına uyacak donanımlı kişiler aday gösterilmelidir."