Maxmur’da yaşamını yitirenler toprağa verildi

img
MAXMUR - TSK'nin hava saldırısı sonucu yaşamını yitiren siviller son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreni öncesi kitle BM temsilciliğine yürüyerek uluslararası sessizliği kınadı.  
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Maxmur Kampı'na hava saldırısı sonucu yaşamını yitiren 73 yaşındaki Asya Ali Muhammed, 26 yaşındaki kızı Narinç Ferhan Qasım, torunu 14 yaşındaki Evin Kawa Mahmud ve 23 yaşındaki Eylem Muhammed Emer'in cenaze töreni öncesi binlerce kişi Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliğine yürüyüş gerçekleştirdi. 
 
Cenaze törenine; Federe Kürdistan Bölgesi’nden siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. 
 
 Tören alanında toplanan binlerce kişi, BM'yi protesto etmek için kampın girişindeki BM binasının önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca, sloganlar atılarak PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. BM kamp binası önünde biten yürüyüşün ardından Rüstem Cudi Kampı Halk Meclisi Eşbaşkanı Filiz Budak, bir açıklama yaptı. 
 
‘SALDIRI DEĞERLERİMİZE YAPILDI’ 
 
Budak, Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin saldırıda payı olduğunu belirterek, Maxmur Kampı'nda mülteci halkın yaşadığının altını çizdi. Irak Hükümeti'ni de eleştiren Budak, 4 sivilin öldürüldüğünü ve buna karşı sessizliği eleştirdi. Budak, "Maxmur halkı olarak; saldırıyı değerlerimize ve varlığımıza yapılmış olarak görüyoruz. Saldırı karşısında sessiz kalanları, işbirlikçileri buradan bir kez daha kınıyoruz. Türkiye Kürtlere karşıdır. Yaptığı bu saldırılar da Kürt gücüne olan tahammülsüzlüktür. Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrit ve bu saldırılar uluslararası komplonun devamıdır. Mesele Kürtler olunca herkes üç maymunu oynamayı tercih ediyor. Bu sessizlik kirli ve saklı pazarlığın göstergesidir" diye konuştu. 
 
 Açıklamanın ardından kitle cenaze töreninin yapılacağı Kültür ve Sanat Merkezi'ne geçti. 
 
Törenin yapıldığı alanda yaşamını yitirenlerin tabutları yan yana bayraklara sarılı bir şekilde bırakılırken, kadınlar ağıt yaktı. Cenaze töreninde saldırıda yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu. Maxmur’da haber takibi esnasında DAİŞ’in saldırısında yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat annesi Sultan Yıldıztan bir konuşma yaptı. Yıldıztan, saldırıları kınayarak, uluslararası sessizliği eleştirdi.  
 
Ardından kitle yaşamını yitirenlerin tabutunu omuzlayarak Maxmur Şehitliği’ne doğru yola çıktı. Cenazeler dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından toprağa verildi.