'OHAL ve KHK'lar haklara sahip olma hakkından mahrum bıraktı'

img

URFA - İHD Urfa Şubesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 70'inci yılı vesilesiyle yaptığı basın toplantısında, son yıllarda cezaevlerinde tutuklu sayısındaki artışa dikkat çekerek, bu durumun fiziksel koşulların kötüleşmesini ve hak mahrumiyetlerinde artışı berberinde getirdiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 70'inci yılı vesilesiyle dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

İHD yöneticileri, SES, EĞİTİM -SEN ve KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik'in de katıldığı toplantıda konuşan İHD Urfa Şubesi Eşbaşkanı Nahide Polat Aslan, dünyadaki birçok gelişmenin Türkiye'deki olumsuz gidişata katkı sunduğunu, Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi sorununun giderek büyüdüğünü ve Türkiye'nin temel sorunlarını çözmekten uzaklaştığını, giderek otoriterleştiği yeni bir döneme girildiğini belirtti.

OHAL uygulamaları ve KHK'lar ile bir yandan yurttaşların "haklara sahip olma hakkından" mahrum bırakıldığını, diğer yandan hem toplumun üyeleri arasındaki ilişki, hem de yurttaş ile devlet arasındaki ilişkinin, insan haklarına dayalı, demokratik bir ilişki olmaktan çıkarıldığını vurgulayan Polat, diğer yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da Türkiye'de çeşitli hak kategorilerinde gerçekleşen hak ihlallerinin yaşandığını ifade etti.

Polat, yaşanan bu ihlalleri şu şekilde sıraladı: "Türkiye'de İnsan Hakları Vakfı'na (TİVHV) 2018 yılının ilk 11 ayında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla toplam 538 kişi başvurmuştur. İHD'nin verilerine göre, 2018 yılının ilk 11 ayında 284'ü gözaltında kaba dayak ve yöntemlerle, 175'i gözaltı yerleri dışında ve 2260'ı güvenlik güçlerince müdahale edilen toplantı ve gösterilerde olmak üzere toplam 2719 kişi işkence ile karşılaşmıştır. Hak ihlallerinin yoğun yaşandığı diğer hak kategorisi ise cezaevleridir. Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre 31 Aralık 2002 tarihinde yani AKP iktidara geldiğinde Türkiye cezaevlerine 59 bin 429 mahpus bulunmakta idi. Bu sayı 285 Ceza ve İnfaz Kurumu'nda Kasım 2018 itibariyle 260 bin 144 kişiye çıkmıştır. Mevcut durumda cezaevleri kapasitesinin 211 bin 766 olduğu göz önünde tutulduğunda son yıllarda cezaevlerindeki nüfusun sürekli olarak artması fiziksel koşulların kötüleşmesini ve hak mahrumiyetlerinde artışı berberinde getirmiştir."