18 KASIM 2018 GÜNDEMİ

* İmralı’daki tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevi eylemini sürdüren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’e destek grevine giren siyasetçiler, Ortadoğu’daki halkların umudunun PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu belirterek, “Mutlak tecrit, mutlak mücadele ile kırılmalıdır” dedi. 
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla açlık grevine başlayan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e destek grevine başlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, "Leyla Güven'e cevap olalım. Tecride son verelim" dedi.  
 
* Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutukların yerlerde sürüklendiğini, darp edildiğini dile getiren tutuklu yakını Betül Özdemir,  aileler olarak endişeli olduklarını belirterek, “Ortada çok büyük bir hak ihlali var ve bu insanlar canından olabilirler” dedi.
 
* DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e destek olmak amacıyla 2 günlük açlık grevine giren HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, eylemlerin toplumsallaşması durumunda Öcalan üzerindeki tecridin kırılacağını söyledi. 
 
* Bütçe gelirinin yüzde 75'inin emekçilerin ödediği vergilerden sağlandığını belirten KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, "Ama bütçe sadece emekçiler için kullanılmıyor" dedi.
 
* İstanbul Kitap Fuarı’nda yerini alan Kürt yayınevleri, okurlarının “Ne olursa olsun kendi dilimizden vazgeçmeyeceğiz” sözünü aktararak, kendilerinin de yaşadıkları sansüre rağmen okurlarına ulaştıklarını söyledi. 
 
* Çocukluk ve çocuk şiddetine odaklanan feminist sanatçı Neriman Polat'ın “Şefkatsiz” adlı kişisel sergisi izleyicilerle buluştu. Çocuk meselesine politik bakmak gerektiğini söyleyen Polat, "Devlet şiddetinin olduğu yerde her türlü şiddet artıyor. Doğal olarak çocuklara yönelik olan şiddet de artıyor" dedi. 
 
* Kayyum atanan Batman Belediyesi’nin borcu, iki yılda 66 milyon TL’den 131 milyon TL’ye yükseldi. Sayıştay denetçilerince yapılan incelemede de kayyum yönetiminin mevzuata aykırı birçok faaliyeti tespit edildi. Görevden alınan Belediye Eşbaşkanı Sabri Özdemir, “Bir fıskiye yapmakla, çiçekler ekmekle bu kadar borçlanmak imkansız" dedi.
 
* “Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı”nın itirazlar üzerine yapılan kısmi değişiklik ile AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla yasalaşmasının perde arkasında yaşananları anlatan HDP’li komisyon üyelerine göre; "Eskiden 'bir meslek sahibi ol, kolunda bileziğin olsun' deyimi vardı. AKP ise insanların kolundaki o bileziği kelepçeye çevirmenin mantığını topluma zerk etmek istedi.” 
 
* Bir dönem çevre illerinin neredeyse tümünün lahana ihtiyacını karşılayan Erciş, AKP hükümetinin ithal tarım politikası, gübre ve mazota yapılan zamlar nedeniyle bu özelliğini giderek kaybediyor. Lahana Pazarı'nda bulunan yetiştirici ve satıcılar böyle devam etmesi durumunda artık lahana ekmeyeceklerini söylüyor. 
 
* HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e destek vermek amacıyla Van ve Hakkari'de iki günlük açlık grevine katılan siyasetçiler, açlık grevinin tecridin sonucunda ortaya çıkan tabloya bir cevap olduğunu ve tecrit sonlandırılıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirti. 
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla açlık grevine başlayan DTK Eşbaşkanı Leyla Günven ile dayanışma eylemleri sürüyor. 
 
* Dicle Amed Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerine ilişkin Ofis AZC Plaza önünde basın açıklaması yapacak. (12.30)
 
* HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Bursa İl Örgütü'nün 2’nci Olağanüstü Kongresi’ne katılacak. (13.30) 
 
* TÜYAP Kitap Fuarı son gönünde devam edecek. HDP eski Grup Başkanvekili İdris Baluken’in kitabı Üç Kırık Dal, HDP’li eski vekil ve sinemacı Sırrı Süreyya Önder tarafından imzalanacak. (14.00) 
 
* HDP İzmir Kadın Meclisi, Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkez’inde “Biz kadınlar neler yaşıyoruz. Nasıl mücadele edeceğiz” konulu panel düzenleyecek. (15.00-19-00)
 
* HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Leyla Gencer Kültür Merkezi'nde şair Cigerxwîn için yapılacak anmaya katılacak. (18.30)