16 yaşındaki Turan'ı vuran polisin tutuklaması talebi reddedildi

img

MARDİN – Kızıltepe’de, “dur ihtarına" uymadığı iddiasıyla vurulan Mazlum Turan’ın (16) öldürülmesine ilişkin açılan dava duruşmasında iddia makamı, sanık polis hakkında “olası kastla öldürme” suçlamasıyla müebbet hapis ve tutuklama istedi. Mahkeme tutuklama talebini ret ederek, duruşmayı erteledi. 

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 28 Ağustos 2015 tarihinde, “dur ihtarına" uymadığı iddiasıyla vurulan 16 yaşındaki Mazlum Turan’ın ölümüne ilişkin polis memuru Süleyman E. hakkında “kasten öldürme” suçlamasıyla açılan davanın 12’nci duruşması görüldü. Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına sanık polis Süleyman E. ve avukatları katılmazken, Turan’ın avukatı Erdal Kuzu hazır bulundu. 
 
JANDARMA BİLİRKİŞİYE İTİRAZ 
 
Yapılan kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak söz alan Av. Erdal Kuzu, mahkemenin duruşma sırasında yapmış olduğu tespitlerin dosyadan çıkarılmasını talep etti. Turan’ın öldürülmesinin “meşru” görüldüğü bilirkişi raporunun da "jandarma uzman çavuş" sıfatı taşıyan bir kamu çalışanı tarafından hazırlanmasına itiraz eden Kuzu, bunun kanunen yasak olduğunu hatırlattı. Kuzu, “Kamu görevlileri bağlı bulundukları davalarda bilirkişilik yapamaz. Sanığın ve bilirkişinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapıyor olmaları dikkate alındığında söz konusu bilirkişinin bu davada görev yapması kanuna aykırıdır. Bilirkişi raporunun reddedilerek, tarafsız bir kuruldan yeniden bilirkişi raporu istenmesini talep ediyoruz” diye konuştu. 
 
Kuzu, davadaki sanığın tutuklanmasını talep etti.  
 
MAHKEME HEYETİNİN REDDİ İSTENDİ
 
Mahkeme heyeti ise, Kuzu’nun tüm taleplerini reddetti. Bunun üzerine Kuzu, mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesi ile dosyadan el çekmesini, el çekme talebinin reddi durumunda ise, reddi hakim talebinde bulunduklarını ifade etti. Ancak mahkeme bu talepleri de reddetti. 
 
İDDİA MAKAMI MÜEBBET İSTEDİ
 
Ardından iddia makamı mütalaasını açıkladı. İddia makamı, dosyadaki tüm delil ve beyanların dikkate alınması ve Mazlum Turan’ın ölümüne yol açan kurşunun 6 metre mesafeden yatay bir şekilde ateş edilmiş olması neticesinde, sanığın olayın olabileceğini öngörmesine rağmen ateş açtığının sabit olduğunu belirtti. İddia makamı, sanığın beyanında iddia ettiği gibi “Yerden seken kurşununun olayın yaşanmasına” sebep olmadığının açık olduğunu ifade etti. Sanık polis memuru Süleyman E. hakkında “Olası kastla adam öldürme” suçunu işlediğinin sabit olduğunu dile getiren iddia makamı, bu gerekçeyle sanığa müebbet hapis cezası verilmesini istedi. İddia makamı, ayrıca sanık polis memuru Süleyman E.nin hüküm ile birlikte tutuklanmasına karar verilmesini de talep etti. 
 
MAHKEME TUTUKLAMA TALEBİNİ REDDETTİ
 
Ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise, Süleyman E.nin müdafisinin gelecek celse hazır olması yönünde kendisine tebliğ yapılmasına, sanık Süleyman E.nin de esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanının alınması için bulunduğu şehirden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır olması yönünde çağrı yapılmasına karar verdi. Mahkeme, sanığın tutuklanmasına yönelik talebin de dosyadaki mevcut delil durumunun göz önünde bulundurularak bu aşamada reddedilmesine karar verdi. 
 
Bir sonraki duruşma 18 Ocak 2019 tarihine ertelendi.