Silopi Belediyesi haberi doğruladı, 'mağduriyet' savunması yaptı

img
ŞIRNAK - Kayyum atanan Silopi Belediyesi, değerli arsaların AKP’li yöneticiler ve yakınlarına piyasa değerinin çok altında bir fiyatla peşkeş çekilmesiyle ilgili iki gün sonra açıklama yaptı. Belgeleri yalanlamayan belediye, “Mağduriyet giderildi” savunması yaptı. 
 
Şırnak’ta kayyum atanan Silopi Belediyesi, “Belgelerine ulaşıldı: Silopi'de milyonluk araziler AKP yöneticilerine yok pahasına verildi” başlıklı haberimize ilişkin iki gün sonra yazılı açıklama yaptı. Belgeleri yalanlamayan belediye açıklamasında, arsaların Mal Müdürlüğü, Belediye Emlak Servisi ve emlakçılardan alınan fiyatlar üzerinden satıldığı iddia edildi. 
 
“Silopi Belediyesi’ne Belediye Başkan Vekili (Kayyum) görevlendirilmesi yapılmadan önceki dönemlerde, çeşitli zamanlarda yapılan imar uygulamaları ile birçok vatandaşımızın kullanımında olan ve fiilen belediye hizmetlerinde kullanılmayan arsalara el konularak vatandaşların mağduriyetine sebep olunmuştur” denilen açıklamada, kayyumdan önce yönetimde olan partilerin “yandaşları olmayan” arsaları seçerek, mağdur ettikleri ileri sürüldü. 
 
‘ARSALAR 2010’DA TESCİL EDİLDİ’
 
Belgelerde de yer alan Turan Bilen ve Faysal Efe’ye satılan arsalar için 26 Mart 2010 tarihinde imar uygulamasının yapıldığının belirtildiği açıklamada, “Bu uygulama sonucu Turan Bilen’e ait arsa belediye adına tescil edilmiş, Faysal Efe’ye satılan arsa ise bu karar ile park alanı olarak ayrılmıştır. 10.02.2011 tarih ve 8 sayılı meclis kararı ile Faysal Efe’ye ait arsa konut alanına dönüştürülmüştür. Söz konusu arsa park alanı olarak belediye kullanımına alınmış, bir yıl içerisinde konut alanı haline getirilmiştir. İlgili vatandaşlar fiili olarak kendi kullanımında (Turan Bilen’in kullanımında olan arsada 2000 yılından beri faaliyette olan dinlenme tesisi, Faysal Efe’nin kullanımında olan arsada bahçesi bulunmaktadır) olan arsaları satın almak için başvuruda bulunmuşlardır” denildi. 
 
HANGİ BELEDİYE MECLİSİ KARARI?
 
Açıklamada, yurttaşların başvurusu üzerine Turan Bilen’e satılan arsa için 7 Aralık 2016 tarihinde belediye meclis kararı ile satışına karar verildiği iddia edildi. Ancak söz konusu kayyum atamasının ardından seçilmiş belediye meclis üyelerinin toplantılara katılmadığı biliniyor. 
 
TALEP VE PAZARLIK USULÜYLE SATILMIŞ
 
Açıklamanın devamında ise, “Meclis kararı sonucu bedel takdir komisyonu kurulmuş, Mal Müdürlüğü, Belediye Emlak Servisi ve ilçede çalışan emlakçilerden alınan fiyatların ortalaması alınarak fiyat tespiti yapılmıştır. Arsa satışı ilan edilmiş, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun ilgili maddeleri uyarınca pazarlık usulü ihaleye istekliler davet edilmiştir. 04.05.2017 tarihli encümen toplantısında ihale yapılmış ve söz konusu arsa Turan Bilen’e satılmıştır” denildi. 
 
Söz konusu açıklamada, hem “vatandaşların başvurusu üzerine” denilerek, hem de “pazarlık usulü” arsaların satışının yapıldığının belirtilmesi ise dikkat çekti. 
 
MAĞDURİYET GİDERİLMİŞ
 
Açıklamanın devamında, Faysal Efe ve Hasan Taşkın’a satılan arsalar için de benzer ifadeler kullanılarak, arazilerin pazarlık usulüyle satıldığı ileri sürüldü. “Kamu arazisi yada başka şahıslara ait arazilerin rant karşılığı satıldığı haberleri gerçeği yansıtmamaktadır” ifadesinin kullanıldığı açıklamanın son kısmında ise, “Yapılan satışlarla vatandaşın öncesinde kendilerine ait olan ve fiili olarak kullandıkları arsaları mağduriyetleri göz önünde bulundurularak yasal süreçler uygulanarak satışları gerçekleştirilmiştir. HDP ve türevi partiler döneminde benzer şekilde yüzlerce satış gerçekleştirildiği belgeleriyle belediye arşivimizde mevcuttur” iddiasına yer verildi. 
 
ARSALAR KİMLERE PEŞKEŞ ÇEKİLDİ?
 
Ajansımızın önceki gün yayımladığı “Belgelerine ulaşıldı: Silopi'de milyonluk araziler AKP yöneticilerine yok pahasına verildi” başlıklı haberinde, kayyum atanan Silopi Belediyesi'ne ait piyasa değeri bir milyon TL olan imara açık arsanın 26 bin TL'ye AKP'de aktif çalışan Hüseyin Taşkın’ın abisine, 500 bin TL'lik arsanın 11 bin 500 TL'ye AKP İlçe Başkanı Fatih Bilen'in amcasına ve 250 bin TL'lik arsanın ise 6 bin 250 TL'ye kayyumun işe aldığı Faysal Efe'ye verildiği belgeleriyle ortaya çıkarmıştı.