22 EYLÜL 2018 GÜNDEMİ

* Kürt illerinde çıkan orman yangınlarının devletin savaş politikasının devamı niteliğinde olduğunu belirten Ekolojist Serap Borucu, “Çözüm demokratik toplumun inşa edilmesidir” dedi.

* Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nın piyasaları ikna etmediğini belirten ekonomist Hayri Kozanoğlu, “Berat Albayrak’ın açıklamaları, ne iç piyasayı ne de uluslararası piyasayı inandırmış görünmüyor” dedi.
 
* Var olan borç nedeniyle elektriğinin kesilmesiyle gündeme gelen Beşiri Belediyesi’nin görevden alınan Eşbaşkanı Mustafa Öztürk, kayyum yönetiminin iddialarının aksine borcun büyük bölümünün AKP’li yönetime ait olduğunu açıklayarak, iddiaları yalanladı.
 
* Türkiye’nin İdlib’deki selefi gruplar için istediği ateşkesin sürdürülebilir olmadığını ifade eden gazeteci Ferhat Aktaş, “Türkiye, Suriye’nin geleceğinde bu savaş artığı güçlere siyasi bir meşruluk kazandırmanın arayışında. Kürtlerin mevcut kazanımlarını sabote etmenin aracı olarak bu güçlere ihtiyaç duyuyor” dedi. 
 
* Bursa 1. İnfaz Hakimliği, 6 Eylül 2018’de verdiği kararında PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Yıldırım, Konar ve Aktaş’ın avukatlarıyla görüşmesini 6 ay süreyle yasakladı.
 
* Çalıştıkları 3’üncü Havalimanı’ndaki çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptıkları için gözaltına alınan ve tutuklanan işçilerin aileleri, ‘’Hükümetin, patronların bekçiliğini yapması ilginç bir durum. Bu seviyeye düşmemeli’’ dedi.
 
* Annesiyle cezaevinde kalan 14 aylık astım hastası Arin bebek için cezaevine gelen Bakanlık yetkilileri, Arin çocuk esirgeme kurumuna ya da akrabalarına verilmesini önerdi. Hak savunucuları ve Yılmaz ailesi ise Arin'ın annesinin tahliye edilerek sorunun çözülmesini ısıtıyor.
 
* Dersim Belediyesi’ne ait 16 taşınmaz, belediyenin artan borçları nedeniyle kayyum tarafından ihaleyle satışa çıkarıldı. Belediyenin borç batağında olduğu ifade edildi.
 
* Trafiğe kapalı yolda 85 yaşındaki Pakize Hazar’ı ezerek ölümüne neden olan zırhlı askeri aracın sürücüsü uzman çavuş S.K.'nin, yargılandığı yerel mahkemede “iyi hal” indirimi uygulayarak 20 aylık hapis cezasını verilip, cezasının ertelemesine dönük yapılan üst mahkemeye yapılan itiraz kabul edildi. Dava yeniden görülecek.
 
* Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında bodrumlarda mahsur kalanlara sağlık hizmeti götürmek isteyen emekçilere dava açıldı. Hakkında dava açılan SES Genel Kadın Sekreteri Selma Atabey, “İnsanlar sağlık hizmetine ulaşamıyor ve gıda sorunu yaşıyordu. Bizim durup izleme gibi bir lüksümüz olamazdı”  dedi.
 
*Demokratik İslam Kongresi, Ankara'da "İktidar İslamcılığı ve Takva" konulu çalıştay düzenleyecek. (10.00)
 
* İHD ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganı ile her hafta düzenledikleri oturma eylemlerine ilişkin valiliklerin aldığı yasak kararı nedeniyle Diyarbakır ve Batman'daki İHD şubelerinde açıklama yapacak. (12.00)
 
* Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 704’ncü kez Galatasaray Meydanı’na yürüyecek. (12.00)
 
* İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınları, "Hasta mahpuslara özgürlük" şiarıyla düzenledikleri eylemin 449'uncu haftasında Konak ilçesindeki Başbakanlık binası önünde basın açıklaması düzenleyecek. (13.00) 
 
* İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 339'uncu kez Galatasaray Meydanı'ndaki "F Oturumu"nu gerçekleştirecek. (13.30)
 
* Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, cinsel istismara ilişkin Taksim'de bulunan genel merkezlerinde panel düzenleyecek. (15.00)
 
* Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 213'üncü haftada İHD Ankara Şube Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirecek. (18.00)
 
* Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, Mimarlar Odası’nın Karaköy’de bulunan binasındaki konferans salonunda düzenlenen tören ile sahiplerine verilecek. (18.00)