Hasta tutuklu Vefa Kartal 78 gündür ölüm orucunda

img

İSTANBUL - Tedavisi yapılmadığı için 78 gündür ölüm orucunda olan hasta tutuklu Vefa Kartal’ın kardeşi Umut Kartal, “Cezaevinden bir tabut daha çıkmamalı” diyerek, ağabeyinin tedavisinin yapılmasını talep etti.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Vefa Kartal (42), tedavisi yapılmadığı ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için 78 gündür ölüm orucunda. 18 Eylül 2017’den bu yana tek kişilik hücrede tutulan Kartal’ın kalbinde ritim bozukluğu, beyninde sürekli büyüyen 3 kitle var. Ayrıca Hepatit B, mide fıtığı, yüksek tansiyon, bağırsak spazmı, göğsünün sol bölümünde yağlanma, kist, hemoroit, ülser, reflü, bronşit, böbrek ve idrar yolları hastalıkları bulunuyor.
 
24 yıldır cezaevinde olan Vefa Kartal’ın kardeşi Umut Kartal, ağabeyinin durumunu anlattı. Ağabeyinin tedavisi yapılmadığı için hastalıklarının ilerlediğini söyleyen Kartal, “Tekirdağ Cezaevi’ne getirilmeden önce Kırıklar Cezaevi’nde kalıyordu. Burada kaldığı sürede tedavi hakkı keyfi olarak engellendi. Beyin loplarında büyüme var. Daha önce emar çekilmiş. Emar raporları bilinçli bir şekilde kaybedilmiş. Yeniden randevu verilmiş. Bu kez de keyfi olarak hastaneye götürülmemiş. Adalet Bakanlığı’na tedavi için dilekçe vermiş. ‘İfaden var’ diyerek İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na götürülmüş. ‘Bu dilekçeler sana mı ait?’ diye sormuşlar. ‘Evet’ deyince önünde yırtıp atmışlar. Görüşmeden hemen sonra apar topar Tekirdağ’a götürüldü” dedi. 
 
Ağabeyinin 18 Eylül 2017’de Tekirdağ Cezaevi’ne sevk edildiğinde eşyalarını almasına izin verilmediğini belirten Kartal, “Eşyalarını almak için 100 gün açlık grevine girmiş, eşyaları kendisine teslim edildikten sonra açlık grevini bırakmıştı” dedi.
 
‘ONURUMLA ÖLECEĞİM’ DEDİ
 
Kartal, ağabeyiyle en son 12 Eylül günü telefonla görüştüğünü hatırlatarak, “En son konuştuğumuzda ‘Hiçbir şey beklemiyorum artık. Sadece onurumla öleceğim’ dedi. Dün yeniden aradığımızda artık yürüyebilecek durumda olmadığı için telefonla görüşmeye gelemedi. Cezaevi yönetimine, kendisini ziyaret etmek istediğimizi söyledik. Fakat izin vermediler. Kapalı görüşe izin var. Ama onun kapalı görüşe gelebilecek durumu yok” ifadelerini kullandı. Kartal, ağabeyinin moralinde hiçbir düşüş olmadığını belirtti.
 
‘BİR YILDIR TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULUYOR’
 
Ağabeyinin bir yıldır tek kişilik hücrede tutulduğunu vurgulayan Kartal, yanında O'na yardım edecek kimsenin olmadığını kaydetti. Tedavisi sağlanmadığı sürece ölüm orucunu bırakmayacağına vurgu yapan Kartal, “Müdahaleyi kesinlikle kabul etmiyor. Zaten öylesi bir durumda sakat kalma riski çok fazla. Cezaevi yönetimiyle konuştuğumuzda ‘ölüm orucunu bıraksın, istediği yere sevk edelim’ dediler. Biz sevk değil tedavisinin sağlanmasını istiyoruz” dedi.
 
‘YAPILAN ŞAHSİ BİR DİRENİŞ DEĞİLDİR’
 
Ağabeyinin hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek ve tedavisi yapılmadığı için ölüm orucuna girdiğini ifade eden Kartal, “Yapılan şahsi bir direniş değildir. Ölüm eşiğinde olan yüzlerce tutuklunun durumuna dikkat çekmektir. Sessiz sedasız bir ölüm yerine onurlu bir duruş göstermek istedi. Kendisinin yanındayız” sözlerini kullandı.
 
‘CEZAEVİNDEN BİR TABUT DAHA ÇIKMAMALI’
 
Bugüne kadar birçok “kutsal ölüme” tanıklık ettiklerini dile getiren Kartal, “Aynı acıları bir daha eriyen bir beden üzerinden yaşamak istemiyoruz. Temennimiz budur. Belki bir tutsağı daha cezaevinden alabiliriz” diyerek kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.
 
MA / Melike Ceyhan