Batman’da kayıp yakınları yasağı dinlemeyecek!

img
BATMAN - OHAL’den sonra da kayıp yakınlarının eylemine izin vermeyen Batman Valiliğinin kararına tepki gösteren İHD’li Fahrettin Asutay, bayramdan sonra her hafta Gülistan Caddesi’nde kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyledi. 
 
Batman’da kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak amacıyla kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyelerinin yıllardır her hafta Cumartesi günü Gülistan Caddesi’nde düzenlediği oturma eylemine, 29 Ekim 2016 tarihinden bu yana OHAL gerekçe gösterilerek izin verilmiyor. İHD Batman Şubesi, OHAL'in kaldırılmasının ardından eylemlerini yeniden Gülistan Caddesi’nde yapmak amacıyla Batman Valiliği’ne bildirimde bulundu. Valilik, İHD’nin bildirimine olumsuz yanıt verdi. 
 
Valiliğin İHD’ye verdiği yanıt şöyle: "Her Cumartesi saat 12.00’da yapılması planlanan etkinlik ile ilgili olarak, vatandaşların toplu olarak bir arada olması terör örgütlerine eylemsellik açısından kolay hedef haline gelmesine neden olabileceği, Gülistan Caddesi'nin hafta sonlarında vatandaşlarımızca yoğun olarak kullanılan merkezi yerlerden olması nedeniyle halkın günlük yaşamını olumsuz etkileyebileceği, herhangi bir olumsuz olayın önüne geçmek, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve kamu esenliğinin sağlanması amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi uyarınca yapılması uygun görülmemiştir." 
 
‘BAYRAMDAN SONRA GÜLİSTAN’DAYIZ’
 
Valilik karına tepki gösteren İHD Batman Şubesi Sekreteri Fahrettin Asutay, her şeye rağmen eylemlerini yapacaklarının altını çizdi. OHAL’den önce 400’ü aşkın hafta kayıpların akıbetini sorduklarını söyleyen Asutay, “Eylemimizi yeniden yapmak için valiliğe başvuru yapmadık, sadece bir bildirimde bulunduk. Bildirimimize olumlu yanıt verilmedi. Kayıp yakınlarının da derneğin de eylemin yeniden başlamasına dönüktür” diyerek, bayramdan sonra yeniden Gülistan Caddesi’nde olacaklarını kaydetti. 
 
'UYGULAMA KEYFİDİR'
 
“Kayıpların akıbetini sorma hakkımız vardır” diyen Asutay, şöyle devam etti: "Demokratik meşru bir hakkın bugün kullanılması engelleniyor. OHAL de dahi iki yıl boyunca Cumartesi Anneleri evlatlarının akıbetini sorabildi. OHAL kalktı, Diyarbakır'da da kayıp yakınları eylemlerine başladı. Batman'ın farkı nedir? Batman ayrı bir şehir mi? Yapılan uygulama keyfidir, kabul etmiyoruz." 
 
“Güvenlik” gerekçesini de gerçekçi bulmadıklarını söyleyen Asutay, “Kendi güvenliğimizi kendimiz sağlarız” dedi.