Askeri nizamda sayım vermeyince darp edildiler

img
DİYARBAKIR - Kaldıkları Bitlis E Tipi Cezaevi'nde askeri nizamda sayım vermeyi reddettikleri Urfa 2 No'lu T Tipi Cezaevi'ne sürgün edilen tutuklular, burada da askeri nizamda sayım vermeyi reddettikleri için darp, hakaret ve tehditlere maruz kaldı.
 
Türkiye cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin karşılaştıkları şiddet, hak ihlali ve sürgün haberlerine neredeyse her gün bir yenisi eklenir durumda. Kaldıkları Bitlis E Tipi Cezaevi'nden ayakta sayım vermedikleri için 2 arkadaşıyla birlikte Urfa 2 No'lu T Tipi Cezaevi'ne sürgün edilen Sedat Ödümlü adlı tutuklu, ajansımıza gönderdiği mektupla gittikleri cezaevinde maruz kaldıkları yaklaşımı aktardı.
 
Sürgün edilmeleri sonrası birlikte geldikleri arkadaşlarından Orhan Çelik’in Alman vatandaşı olması nedeniyle 20 gün sonra siyasi koğuşa nakledildiğini aktaran Özdümlü, , kendisi ve Dildar Oruk isimli arkadaşının ise “tarafsızlar koğuşu”nda zorla tutuldukların kaydetti.
 
Ödümlü, "23 Mayıs tarihinden beri siyasi koğuşa geçmek için talepte bulunmamıza rağmen taleplerimiz 'Ya Bakanlıktan dahi izin çıkmadı ya da savcıdan daha izin çıkmadı' şeklinde uyduruk bahanelerle arkadaşımla birlikte zorla tarafsızlar koğuşunda tutulmaktayız" diye belirtti.
 
Bitlis Cezaevi’nde askeri nizamda ayakta sayım yapılmasına karşı çıktıları için sürgün edilseler de, Urfa’da da ilk günden beri yine askeri nizamda sayım vermeye zorlandıklarını söyleyen Ödümlü, mektubunda şunları yazdı:
 
"Sırf ayakta sayım alabilmek için geldiğimiz günden beri sabah ve akşam sayımlarında istisnasız günde iki defa aramaya tabii tutuluyoruz. Günde iki defa arama olamayacağını söylediğimizde ise havalandırmaya çıkartılıyoruz. Çıktığımız gibi 'soymaya başlayın' talimatı veriyorlar. Biz de buna tepki gösteriyor ve hemen yere oturuyoruz. Sayım vermeyeceğimizi söylediğimizde darp, hakaret ve tehditlere maruz kalıyoruz” 
 
Bu konuda Adalet Bakanlığı ve Cumhuriyet Savcılığı'na yazdıkları şikayet dilekçelerinin ise işleme alınmadığını belirten Ödümlü, hatta Bakanlığa gönderdikleri kapalı mektupların bile gönderilmediğini kaydetti.