Bir avuç kömür ve toprakla adalet için yola çıktılar

img
İZMİR - Soma Davası yargılamasında dün açıklanan cezaların acılarını hafifletmediği aileler, bir avuç kömür ve yitirdikleri yakınlarının mezarından aldıkları toprak ile adalet için Ankara’ya doğru yola çıktı. 
 
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden faciasında 301 madencinin yaşamını yitirmesiyle ilgili yargılamada mahkemenin sanıklar hakkında dün açıkladığı cezalar, ailelerin acılarını hafifletmedi. Sorumluların hak ettikleri cezalara çarptırılmasını isteyen aileler, adalet taleplerini haykırmak için Ankara'ya doğru yola çıktı.
 
Yanlarına aldıkları kömürlerle ilçedeki Madenci Anıtı’nın önünde toplanan aileler ve onlara destek veren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ellerinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyıp, “Somayı unutma, unutturma” sloganı attı.
 
Aileler adına burada açıklamada bulunan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği üyesi Gülsüm Çolak, adaletin sadece zenginler için olduğunu belirterek, katliamda yaşamını yitiren 301 kişi için mahkeme heyeti tarafından sanıklardan her birine iki ay bile düşmeyecek cezalar verildiğini ifade etti.
 
 ‘BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLMESİN DİYE YOLA ÇIKIYORUZ’
 
Soma davasında patronların korunduğunu, zalimlerin ise ödüllendirildiğini söyleyen Çolak, bu düzende adaleti aramaya, adalet arayan annelerle buluşmak üzere yola çıktıklarını kaydetti
 
“Evlatlarımız artık geri gelmeyecek biliyoruz” diyen Çolak, başka annelerin ağlamaması ve çocukların ölmemesi için bu yola çıktıklarını vurguladı. Çolak, “unutulmasınlar diye" yanlarına bir avuç kömür ve çocuklarının mezarından toprak alarak yola çıkacaklarını da söyledi.
 
Yapılan açıklamanın ardından aileler Soma Maden Mezarlığı’na giderek, yitirdikleri yakınlarının mezarından bir avuç toprağı yanlarına aldı.
 
"Adalet istiyoruz, çocuklarımız için yürüyoruz" şiarıyla yola çıkan ailelerden Gülsüm Çolak, Fatma Malkoç, Nurcan Akdağ, İsmail Çolak ve Ahmet Akdağ, sırasıyla Çanakkale, Silivri, Abbasağa, Tuzla, Kocaeli ve Zonguldak'a uğradıktan sonra 16 Temmuz günü Ankara'da Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) binası önüne gelerek, adalet taleplerini buradan haykıracak.