Gözlemci heyetlere gözaltı ve saldırı

img

HABER MERKEZİ – Kürt illerindeki seçim usulsüzlüklerini takip etmek amacıyla Ağrı, Şırnak, Batman ve Diyarbakır'a gelen kimi yabancı heyet üyeleri gözaltına alındı. Bingöl'de ise, Danimarkalı heyet korucuların saldırısına uğradı.

 
Kürt illerinde seçim usulsüzlüklerini yerinde izlemek ve sandık güvenliğine ilişkin izlenimlerde bulunan yabancı heyetler bir bir gözaltına alınıyor. 
 
AĞRI
 
Fransa’dan gelen iki kişilik heyet ve yanlarında bulunan bir tercüman Ağrı girişinde bulunan polis noktasında gözaltına alındı. Heyetin gözaltı gerekçesi ise öğrenilemedi.
 
ŞIRNAK
 
Cumhurbaşkanı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerini izlemek için Şırnak’a gelen 3 kişilik Alman heyet, Uludere ilçesinin Şenoba (Sêgirk) Beldesi’nde okulları gezerken, “yetkiniz yok” denilerek askerler tarafından gözaltına alındı. Alman heyetin, beldede bulunan karakola götürüldüğü öğrenildi.
 
DİYARBAKIR
 
Diyarbakır Lice ilçesinde ise, 3 İtalyan gazeteci gözaltına alındı. İlçe Kaymakamlığı yaptığı açıklamada, “İlçemizde bir grup HDP’li ile beraber okulları ziyaret etmek isteyen ve gözlemci akreditasyon kartı bulunmadığı tespit edilen 3’ü İtalyan uyruklu 4 kişinin oy kullanılan binalara girişi İlçe Seçim Kurulu Başkanı tarafından engellenmiştir” denildi. 
 
MUŞ'TA HEYETE ENGEL
 
Muş'a gelen 10 kişilin heyet ise, okulları ziyaret etmesine izin verilmedi. Kentteki birçok okula giden heyet, polisler tarafından içeriye alınmadı. Polis, heyetin AGİT üyeleri olmaması gerekçesiyle içeriye almadıklarını söyledi.
 
BATMAN'DA İTALYAN GÖZLEMCİ GÖZALTINA ALINDI 
 
Seçimleri izlemek için Türkiye’ye gelen İtalyan gözlemci Christina Cartafesta, Batman’ın Gercüş ilçesindeki yol kontrolü sırasında gözaltına alındı. 
 Hasankeyf ilçesinde gözlemlerde bulunduğu sıralarda askerlerce yapılan yol kontrolünde pasaportunun fotoğrafı çekilen Cartafesta, Gercüş ilçesi girişindeki yol kontrolünde gözaltına alındı. Cartafesta'nın gözaltı gerekçesi öğrenilmezken, Cartafesta’nın İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. 
 
Öte yandan Batman Merkeze bağlı IMKB Ortaokulu’nda görevli komiserin, insan hakları temsilcileri ve yabancı heyeti, "gözlem yapmaya izin yok" gerekçesi ile okul içine almadı.
 
BİNGÖL'DE YABANCI HEYETE KORUCU SALDIRISI
 
Seçimleri takip etmek üzere Bingöl'e gelen Danimarkalı gözlemci heyet,  korucuların saldırısına uğradı. Gelen şikayetler üzerine Solhan ilçesine bağlı Murat Köyü’ne giden gözlemci heyet, oy kullanma işleminin devam ettiği okula girmek istedi. 
 
Ancak bazı AKP'liler, heyetin okul içine girmesine engel oldu. İçeriye girmekte ısrar eden heyet, silahlı bazı korucuların saldırısına maruz kaldı
 
Heyete dönük saldırı, HDP ve CHP'li görevlilerin müdahalesiyle son buldu. 
 
CHP'li görevlilerin olayı haber vermesi gelen askerler ise, AKP’lilerle görüştükten sonra gözlem heyetini köyden uzaklaştırıldı.
 
Öte yandan kentte bulunan başka bir yabancı heyet de, merkeze bağlı Elmalı Köyü’nde oy kullanılan okula girmek istedi, ancak AKP’lilerin engeli ile karşılaştı.