Genel Kurul’da baskın seçim teklifi görüşüldü: HDP protesto ediyor

img

ANKARA – AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla verilen baskın seçim teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor. CHP “Evet” oyu kullanacağını açıklarken, HDP teklifin bir “dayatma” olduğunu savunarak, oylamaya katılmayacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısının ardından AKP ve MHP ortaklığıyla Meclis’e getirilen baskın seçim teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yönettiği Genel Kurul’da ilk olarak Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen teklifin gündemin ön sırasına alınması için verilen AKP’nin önergesi görüşüldü.
 
Teklifin öne çekilerek görüşülmesi için verilen önergenin kabul edilmesinin ardından teklifin görüşülmesine gidildi. Teklif üzerinde ilk konuşmayı MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay yaptı.
 
‘SEÇİMİ GEÇEN HAFTA YAPTIM DİYEBİLİRDİ’
 
HDP adına teklif üzerine konuşan Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, “Bakın, bu karanlık tablodan sonra biraz gençlerin sözüyle ferahlayalım çünkü onlar her durumda gülmeyi biliyorlar. Gülmek devrimci bir eylemdir, yaşatır ama öfke ise yaşamı öldürür. Seçim kararına ilişkin gençler diyorlar ki arkadaşlar: ‘Olumlu düşünelim seçimi geçen hafta yaptım ben’ diyebilirdi. Evet, böyle diyorlar. Yani der miydiniz? Derdiniz vallahi ‘2 seçimi geçen hafta yaptık biz, haberimiz olmadı mı?’ diyebilirdiniz çünkü bütün bu tablo, bugüne gelen süreçte, sürekli yaptığınız dayatmalarla dolu” diye konuştu.
 
’24 HAZİRAN’DA BİR OLALIM’
 
Kerestecioğlu, “Biz, seçime karşı değiliz, dayatmalara karşıyız. Ama 24 Haziran şimdi bunun kararını da vermenin zamanıdır. Bu, tek başına Tayyip Erdoğan meselesi de değil. Biz, bir tek adam rejimi mi istiyoruz yoksa, herkesin hukuk kurallarına uyduğu parlamenter bir sistem mi istiyoruz? Bu ülke Ortadoğu'da barışın öncüsü olabilir, bu ülke içeride kendi sınırları içinde tüm yurttaşlarına ekonomik ve kültürel eşitlik sağlayabilir; herkesin düşüncesini özgürce ifade ettiği, birbirine öfkeyle değil saygı duyarak yaşayabildiği bir ülke olabilir. Mutlu olacağımız bir ülke mümkün. Bunun anahtarı elimizde. ‘Kapısı kapalı’ diyenlere sadece o kapı kolunu çevirerek biz o kapıyı açıp ulaşabiliriz. Gelin canlar, 24 Haziranda bir olalım diyorum” dedi.
 
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Kurul’da da erken seçim teklifine "evet" diyeceklerini söyledi.
 
'DAYATMAYA KARŞIYIZ'
 
HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki olarak Anayasa Komisyonu görüşmelerine katılıp, görüşlerini açıkladıktan sonra toplantıyı terk eden HDP, Genel Kurul’daki görüşmeleri de protesto etti. “Erken seçime karşı değil, ama dayatmaya karşı. Bu nedenle ‘evet’ diyerek bu dayatmaya ortak olmayacağız. Seçime hazırız. Ama dayatmaya karşıyız” görüşünde olan HDP, teklifin oylaması sırasında Genel Kurul’dan ayrılacak.
 
Teklif üzerine konuşmalar devam ediyor.