Mersin’de Newroz ateşi Efrin için yakılacak

img

MERSİN - Mersin’de 1989 yılından bu yana yasaklamalara rağmen halkın alanlara aktığını söyleyen DBP Mersin İl Eşbaşkanı Sedat Kalabay, bu yıl halkın Efrin için Tırmıl Meydanı’nda Newroz ateşini yakacağını belirtti. 

1990’lı yıllarda bölge illerinde yaşanan baskılara karşı Kürtlerin göç ettiği kentlerden biri de Mersin. Kürtler bakımından baharın gelişi olarak kutlanan ancak tarihten bugüne kadar direniş günü olarak kabul edilen Newroz’da 1989 yılından bu yana yasaklamalara rağmen halk alanlara çıkıyor.  Yıllarca Akdeniz ilçesine bağlı Yenipazar, Çay, Çilek mahalleleri, Toroslar ilçesinde bağlı Demirtaş ve Kurdali mahallelerinin ara sokaklarında halk Newroz’unu kutlardı. Bu yıl da Newroz’u kutlamaya hazırlanan Mersinliler, 21 Mart’ta Tırmıl Miting Alanı’nda bir araya gelecek.  
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mersin İl Eşbaşkanı olan Sedat Kalabay, Mersin’de 1989 yılından 1992 yılına kadar halkın sokaklarda ateş yakarak kutlama yaptığını belirterek, “Mahallerde yakılan Newroz ateşi etrafında halaylar çekilerek coşkulu bir şekilde kutlanıyordu. Mersin’de ilk 1992 yılında izin alınarak Newroz kutlandı. 1992 yılında HEP olarak fuar alanında Newroz’u gerçekleştirmiştik” dedi. 
 
O yıl yapılan kutlamaya ilişkin soruşturma açıldığını hatırlatan Kalabay, atılan sloganların soruşturmaya gerekçe gösterildiğini aktardı.  
 
YASAKLARA RAĞMEN NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
 
Mersinlilerin yasaklamalara rağmen 1996 yılında on binlerin katılımıyla Newroz’u kutladığını kaydeden Kalabay o gün yaşananları şöyle anlattı: “Akdeniz ilçesinde bulunan parti binasının önünde Newroz’u kutlamak isteyen halka polis saldırdı. Onlarca insanı yaraladılar. Fakat yasaklara rağmen halk yılmadan ve korkmadan mahallerinde Newroz ateşini yakmaya devam etti.”
 
Geçmiş yıllarda yaşanan pratiklere bakıldığında tüm yasaklamalara karşı halkın Newroz’u kutladığını söyleyen Kalabay, bu yıl da Newroz ateşini Efrin için yakacaklarını söyledi. Kalabay, Mersinlileri 21 Mart’ta Newroz’un kutlanacağı Tırmıl Miting Alanı’na davet etti.
 
HALK PROVOKASYONLARI BOŞA ÇIKARDI
 
Mersin’de birçok Newroz kutlamasına katılan isimlerden biri olan Hasan Cide ise, kentte 2005 yılı Newroz’unda bir çocuğun eline bayrak verilerek provokasyon yaratılmak istendiğini söyledi.
 
Halkların bu provokasyonu boşa çıkarttığını aktaran Cide, yıllardır Mersin’de halkın Newroz alanlarını doldurduğunu bu yıl da aynı güçle alanlara çıkacaklarını söyledi.