Oda yöneticilerine 'Hırsız, katil Erdoğan' cezası

img

İZMİR - "Hırsız, katil Erdoğan" sloganı attıkları gerekçesiyle yerel mahkemenin haklarında beraat kararı verdiği, TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın ile Şube Üyesi Devrim Cem Erturan’a, itiraz üzerine yeniden yargılandıkları Bölge Adliye Mahkemesi'nce ceza verildi.

AKP'nin “Torba Yasa” hazırlığına tepki göstermek için 12 Şubat 2015’te yapılan basın açıklaması sırasında "Hırsız, katil Erdoğan" sloganı attıkları gerekçesiyle Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın ile Şube Üyesi Devrim Cem Erturan hakkında dava açılmıştı. İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 20 Aralık 2017’de görülen davanın karar duruşmasında heyet, her iki isim hakkında beraat kararı vermişti. 
 
Ancak İzmir Cumhuriyet Savcısı Muhammet Doğramacı, atılan sloganların “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilemeyeceğini gerekçesiyle verilen bu karara itiraz etti.
 
İtiraz üzerine her iki isim, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nde yeniden hakim karşısına çıktı. Yerel mahkemenin kararını bozan Bölge Adliye Mahkemesi, Yalçın ve Erturan hakkında “Cumhurbaşkanı'na hakaret” iddiası ile ceza verdi. 
 
Mahkeme, Yalçın’a 11 ay 20 gün hapis cezası verirken, hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. Erturan'a ise, 7 bin lira para cezası kesildi.