Aydeniz’in şiddet uyguladığı iddia edilen polis, Soylu’nun açıklamasından sonra rapor almış!

img

ANKARA – DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in şiddet uyguladığı iddia edilen polisin şikayetçi olmadığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından atılan tweet ardından 10 saat sonunda sağlık raporu aldığı ortaya çıktı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair çalışmalar kapsamında Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Hazırlık Komisyonu toplantısı sona erdi. AKP’li Ali Özkaya başkanlığında toplanan komisyon görüşmeleri sürdü. Komisyona DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekili Abdullah Koç, CHP milletvekili Rafet Zeybek ve AKP milletvekilleri Ali Özkaya, Emine Zeybek ve Orhan Kırcalı katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş tarafından 5 fezleke hakkında savunma yapıldı.

‘POLİS 10 SAAT SONRA RAPOR ALMIŞ’

Savunmanın bitmesi ardından komisyon kapısında açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Bir dokunulmazlığın kaldırılması talebiyle yüz yüzeyiz. Meclisin itibarı, milletvekillinin dokunulmazlığının önemi ve iktidarın dokunulmazlık üzerinden muhalefete baskı kurması açısından çok vahim bir gelişmedir. Size bir anekdot anlatacağım ismi geçen polis memuru rapor almamış. Akşam evine gitmiş. Kendi ifadesi var onu söylüyorum. Polis memuru, ‘Evde televizyon izlerken İçişleri Bakanı’nın söylediklerini izledim. Bir yumruk meselesi var, diye tweet atmış. Benim diye düşündüm” diyor. Aradan 10 saat geçtikten sonra rapor almış. Polis memurunun dahi böyle bir iddiası yok. Bu nedenle bu tamamen siyasi, HDP’ye yönelik saldırılarla demokratik güçlerin bir araya gelmesini, demokrasi ittifakının oluşumunu engellemektir. Aynı zamanda muhalefet güçlerinin birbirine yakınlaşmasını engellemek açısından bir siyasi oyun var. Başka hiçbir izahı yok” dedi.

‘POLİS AKP’Lİ GENÇLİK KOLLARI BAŞKANINDAN ÖZRE ZORLANDI’

DBP’li Aydeniz’in açıklamalar sırasında darp edildiğine dair aldığı sağlık raporlarını sunduklarını ifade eden Beştaş, şöyle devam etti: “Elimizde en az üç tane doktor raporu var. Kendisi darp ediliyor. Hazırlık komisyonuna sevk edilen 5 fezlekenin 3’ünde Saliha hanımın raporu var ve kendisi darp edilmiş. Kolluk gücünün kendisine uyguladığı şiddete dair 7 tane suç duyurusu var. Hatta 2 tanesinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar var. Bunların tamamını da toplayacağız. Burada mağdur olan, şiddete uğrayan kolluk gücü değil. Hiç kimse kimseye şiddet uygulamamalı. Siyasetin talimatıyla yargının silah olarak kullanılmasıyla kolluğun da suç işlemeye teşvik edilerek, bu aşamaya kadar getirilmesi Türkiye siyasetinin içinde bulunduğu açmazı ortaya koyuyor. Çok yeni bir gelişme polisin yaklaşımı da bütün partiler için aynı değil. Zeytinburnu’nda AKP Gençlik Kolları Başkanı’na kelepçe taktığı için polis özür dilemeye zorlandı. Özür dilemediği için açığa alındı. Bu hafta yaşandı bu gelişme” ifadelerini kullandı.

DBP’li Aydeniz’e ayrımcılık yapıldığını aktaran Beştaş, ekledi: “Ayrımcılık en büyük ihlallerden bir tanesidir. Savunmamızı bitirdik. Komisyon yeniden toplanacak. Çok sayıda delil, video, görsel, doktor raporlarını, suç duyurularını sunduk. Komisyon üyeleri tarafından deliller incelenecek. Komisyon toplantısı ertelenecek. Maalesef komisyon Meclis kapalı olmasına rağmen çalışacak” dedi.

AYDENİZ’İN KIRILAN TELEFONUNU GÖSTERDİ

Elindeki telefonu gösteren Beştaş, “Bu da polislerin kırdığı bir telefon. Bunu delil olarak getirdik. Saliha vekilin telefonudur. Basın darp ediliyor, olay yerinden uzaklaştırılıyor. Kendisi milletvekili olarak aldığı görüntüler telefonundan siliniyor. Telefon bu hale getiriliyor ve 3 saat sonra partililere teslim ediliyor. Böyle bir hukuksuzluk karşısında adaleti savunuyoruz” diye belirtti.

'DELİLLER SUNDUK'

Aydeniz’in savunması sırasında polislerin fezlekede tek taraflı görüntülere yer verdiğini dile getiren komisyon üyesi HDP’li Abdulllah Koç da, “Saliha Aydeniz’e eylemlerde daha önce yapılan müdahaleler, aldığı sağlık raporları, suç duyurularını ve akıbetlerini sunduk. Ayrıca 12 Haziran’daki Gemlik Yürüyüşü sırasında polislerin Aydeniz’i kalkanla yere devirmesi, şiddet uygulaması ve tehdit etmesine dair görüntüleri sunduk” dedi.

YARIN YENİDEN TOPLANACAK

Komisyonda yeni sunulan delillerin incelenmesi için süre talebinde bulunan HDP’li Abdullah Koç’un talebi kabul edildi. Komisyon yarın saat 11.00’da dokunulmazlığın kaldırılıp, kaldırılmayacağına dair karar vermek üzere toplanacak.