67 yaşındaki KOAH hastası Yılmaz için 'acil tahliye' çağrısı

img
ANKARA - Hasta Mahpsulara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hasta tutuklu Bazo Yılmaz’ın KOAH hastalığından dolayı kişisel ihtiyaçlarını ancak arkadaşlarının desteğiyle karşılayabildiğini belirtilerek acil tahliyesini talep etti. 
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerinin 402’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı açıklamada konuşan İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, haklarını yok sayılan hasta tutukluların ağır bir yaşam savaşı verdiğini belirtti. Çevirmen, Şanlıurfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutuklu Bazo Yılmaz’ın durumunu aktardı.
 
67 YAŞINDA KOAH HASTASI
 
Yılmaz’ın 67 yaşında ve ağır KOAH olarak tanımlanan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastası olduğu bilgisini veren Çevirmen, 2014 yılında astım teşhisi konulan Yılmaz'ın 2016 yılında 25 gün gözaltında tutulduğunu ve buradaki kötü koşullar nedeniyle hastalığının KOAH'a dönüştüğünü belirtti. 
 
İKİ KEZ HEYETE ÇIKARILDI AMA SONUÇ ALAMADI
 
Yılmaz’ın cezaevine geldiğinde KOAH hastalığından kaynaklı yatağa bağlı duruma geldiğini söyleyen Çevirmen, 8 Şubat 2021 tarihinde Yılmaz’ın Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldüğünü, gidiş ve geliş yolculuğunun ise 4 gün sürdüğünü ve bu süre boyunca ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirtti. Çevirmen, ayrıca Yılmaz’ın çeşitli tarihlerde iki kez cezaevi heyetine çıkartıldığını ancak sonuç alamadığını ifade etti. 
 
SOLUNUM CİHAZIYLA YAŞIYOR
 
Yılmaz’ın uzun zamandır cezaevinde kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olmadığının altını çizen Çevirmen, şöyle konuştu: “Bu nedenle arkadaşlarının desteğiyle yaşamak zorundadır. Yine yatağa bağlı bir şekilde ve günün her saatinde kullanmak zorunda olduğu solunum cihazlarıyla hayatını güçlükle idame ettirmektedir. Cihaz kullanmadan nefes alamıyor, konuşamıyor ve yaşamını devam ettiremiyor. Ailesi ile yapılan görüşte de konuşamadığı, nefes almakta çok güçlük çektiği ve her bir konuşma ardından sürekli öksürdüğü gözlenmiştir. Yine gözlerinin çöktüğü, aşırı derecede zayıfladığı ve genel durumunun da oldukça kötüye gittiği görülmüştür. Bir bardağı dahi kaldıramayacak derecede sağlığı bozulmuştur. Yalnızca oksijen tüpü verilerek yaşamını devam ettirilmesi istenmektedir."
 
Çevirmen, Yılmaz’ın ailesinin yanında tedavi görmesinin sağlanabilmesi için acil tahliye edilmesi çağrısında bulundu.