18 MAYIS 2022 GÜNDEMİ

img

*  Türkiye’nin Kürt karşıtı politikalarının arka planını değerlendiren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Demografik yapıyı değiştirerek, yapay olarak çizilen sınırlarda kendi egemenliğinde ara bir Arap kuşağı yaratmak istiyor” dedi. 

* KDP’nin Türkiye’ye desteğine tepki gösteren 26 yıllık eski Peşmerge Süleyman Demir, “Eğer ihanet edenler yola gelmiyorsa, herkes Kürtlerin çıkarları için doğru yolu seçsin, bu halkın yararı için kim mücadele ediyorsa onun yanında olsun” şeklinde konuştu.
 
* Cizre bodrumlarında katledilenlerin anneleri, KDP’nin Türkiye ortaklığına tepki göstererek, “Cizre’de yaptıkları şeyleri bugün Zap, Metîna ve Avaşîn’de yapıyorlar” dedi. 
 
*Konya katliamı tetikçisi Mehmet Altun, ziyaret ve telefon görüşmelerine ilişkin ses kaydında, emniyette ifadesi alındığı sırada polislerin kendisine yardım ettiğini belirtiyor. Dayılarıyla yaptığı görüşmelerde ise “Devlet sana da çocuklarına da bakar” deniliyor. 
 
* Ölüm yıldönümünde Haki Karer’i anlatan mücadele arkadaşı Müslüm Erikli, “Kürt halkı onu hiç unutmamalı. Vurulduğu yer günü geldiğinde müze yapılmalı” dedi. 
 
* TKP/ML’nin kurucusu ve 68 kuşağının en önemli devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın işkenceyle katledilmesinin ardından 49 yıl geçerken; “ser verip sır vermeyen Kaypakkaya’nın, her koşulda sergilediği iradeli ve direngen tavrı hafızalarda yer tutmaya devam ediyor.
 
* Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde gardiyanların işkencesi sonucu katledilen Ferhan Yılmaz’ın ablası Cevriye Yılmaz, “Kardeşimi katledenlerin hala görev başında olmaları, cezaevinde kalan diğer tutukluların yaşamını tehlikeye sokuyor” dedi.
 
* 85 yıllık ömrünü mücadeleye adayan Barış Annesi Türkiye (Türkan) İldem, cesaretiyle ismini aldığı devletin kanunsuz uygulamalarına başkaldırdı. 
 
* Tutuklanan Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul'un eşi Semra Kuytul, "Yüzlerce üyemize istihbarat tarafından ajanlık dayatılıyor. Kabul etmeyenler ise tehdit ediliyor" dedi.
 
* AKP’li Başverimli Belde Belediyesi Başkanı Mehdi Tatar, “Ben devletim” diyerek, İsmail Taştamur adlı yurttaşın evini mühürledi.
 
* Sakine Kültür’ün faili Özel Hareket Ocakları İl Başkanı İbrahim Barkın’ın, 2018 yılında boşandığı eşini de katletme girişiminde bulunduğu öğrenildi.
 
* Muhalefetin karşısında ülkeyi yer altından yürüten gayri meşru bir alanın oluştuğunu dile getiren eski CHP Milletvekili Melda Onur, “Muhalefetin buna karşı bir arada sıkı durması gerekiyor” dedi.
 
* Cizre’de kepenklerini kapatmak zorunda kalan esnaflar, “İktidar bütün kaynakları silaha ve savaşa ayırıyor” diyerek tepki gösterdi. 
 
*  Ben û Sen'deki yıkımı belgeleyen yönetmen Ensar Özdemir, bitmeyen göç serüvenini belgelemek istediğini belirtirken, Tamer Pınar da, "Fotoğraf bana göre politiktir" diyerek amaçlarının yaşananları belgelemek olduğunu ifade etti.
 
* Kürtçe kültür ve sanat etkinliklerine getirilen yasaklara tepki gösteren Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar, yasaklanan bütün etkinliklerin Kürtçe olduğuna dikkat çekerek,  “Meseleniz Kürtçe değil de ne?” diye sordu. 
 
* Şenyaşar ailesi Adalet Nöbeti 436'ncı gününde devam ediyor.
 
* Hasta tutukluların tahliye edilmesi için ATK önünde eylem yaptıkları için 16 kişi hakkında açılan dava, Bakırköy 51'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (09.30)
 
* Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde işkenceye karşı bedenlerini ateşe veren Ferhat Kurtay ve Ali Çiçek mezarı başında anılacak. Birçok kentte de eylem ve etkinlik düzenlenecek. (11.00-19.00)
 
* KESK, Ankara ve İzmir'de, SGK çalışanlarının kayıplarının telafi edilmesine dair açıklama yapılacak. (12.00-13.00)
 
* AKP ve İYİ Parti , grup toplantıları yapılacak. (11.45-12.30)
 
* İHD Van Şubesi, derneğin Hakkari Şube Eşbaşkanı Yusuf Çobanoğlu'nun tehdit edilmesine ilişkin dernek binasında açıklama yapacak.. (13.00)
 
* Hasta ve infazı ertelenen tutukluların yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti, Diyarbakır ATK önünde devam edecek. (13.00) CANLI
 
* Basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle 17 barış annesi hakkında açılan dava Büyükçekmece 9'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (14.00)
 
*Amed Emek ve Demokrasi Platformu, güncel gelişmelere dair Parkorman’da açıklama yapacak. (17.30) CANLI
 
* Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir, kadınlara yönelik şiddete ilişkin Karşıyaka İskelesi önünde açıklama yapacak. (18.30)