Kürtçe standa valilik engeli

img

BATMAN - Batman Valiliği, Kürt Dil Platformu'nun Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle kentte stant açmasına izin vermedi. 

Kürt Dil Platformu, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlatılan imza kampanyası çalışmalarına, 13 Ekim'de temsilcilik açtığı Batman'da da hız verdi. Platform üyeleri, bu kapsamda kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle görüşüyor. 3 aydan fazla bir süredir çalışmalarını sürdüren platform üyeleri, internet üzerinde süren imza kampanyasının yanı sıra çeşitli eylem ve etkinliklerde de imza topluyor. Platform üyeleri, kentte Kürtçe için stant da açmak istedi ancak valilik engeline takıldı. AKP ve yakın kuruluşların stant açmasına izin veren valilik, platformun stant açma talebini koronavirüs (Kovid-19) salgınını gerekçesiyle reddetti. 
 
1 MİLYON İMZA HEDEFİ
 
Stant yasağına rağmen imza toplamayı sürdüren Platform Sözcüsü Elif Kıvırcık, 21 Şubat tarihine kadar ülke genelinde 1 milyon imzanın hedeflendiğini anımsattı. Kıvırcık, “İmza kampanyası çerçevesinde halkla bir araya geliyoruz. Yaklaşımları çok iyi. Devletin bu talebi kabul etmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Sadece imza da atmıyorlar hem yaşamlarını Kürtçe idame etmek hem de kampanyaya imzacı bulmak için uğraşıyorlar. Bizden formları alıp kendi mahallesinde bulunan insanlara imzalatıyorlar. Formları doldurup bize getiriyorlar" diye kaydetti. 
 
VALİLİK ENGELİ
 
Serê Salê ve HDP kongresinde de birçok imza topladıklarını aktaran Kıvırcık, "Açmak istediğimiz stant ise valilik engeline takıldı. Valilik yaptığımız iki başvuruyu da kabul etmedi. Başvuruları ret etmeleri aslında niyetlerinin bir göstergesidir. Kürtçe için stant açma talebimizin kabul edilmemesi Kürtçenin kabul edilmemesi anlamına geliyor. Kentte birçok kurum ve kuruluşun stant açma talebi kabul görüyor. Ama Kürtçeye gelince izin verilmiyor” diye konuştu. 
 
Kıvırcık, son dönemde Kürtçe üzerinden yapılan tartışmalara değinerek, şunları söyledi: "Kürtçe konusunda vaatte bulunanların pratik adım atması gerekiyor. Kürtçe seçimden seçime ortaya atılan vaatlere kurban edilmemeli. Bunun önüne geçilmeli. Her seçim öncesi Kürtçe istismarı yoğun bir şekilde gerçekleşiyor. Bugüne kadar verilen vaatler yerine getirilmedi."